Продават Челси до 24 часа, пречи само португалската връзка на Абрамович

Британското правителство може окончателно да одобри продажбата на Челси за 4 250 милиона паунда (5 000 милиона евро) в следващите 24 часа, според Би Би Си. В информацията обаче се уточнява, че споразумението "все още има големи пречки за преодоляване" според показанията на експерт, запознат с операцията.
Въпросните пречки биха били свързани с факта, че Роман Абрамович, все още собственик на Челси, има португалски паспорт, следователно продажбата също трябва да бъде разрешена от властите на тази страна.

Според Би Би Си участващите министри са в "интензивни дискусии" със своите колеги в Европейската комисия, за да им осигурят гаранциите, от които се нуждаят, за да одобрят операцията.

Челси обяви на 7 май споразумение с консорциум, финансиран с частен капитал, воден от американския инвеститор Тод Бьоли, съсобственик на бейзболния отбор LA Dodgers, за 5 млрд. евро.

На 2 март руският олигарх Абрамович обяви Челси за продажба малко преди да бъде санкциониран от британското правителство заради предполагаемите му връзки с руския президент Владимир Путин след инвазията в Украйна.

По-късно правителството издаде специален лиценз, който изтича на 31 май, за Челси да продължи да работи въпреки ограниченията като продажба на билети за мачове или подписване и трансфер на играчи.

Миналата седмица BBC съобщи, че правителството е загрижено, че сделката може да се "разпадне" поради липса на консенсус с Челси относно приходите от всяка продажба.

Правителствената версия за събитията беше оспорена от източници, близки до Абрамович, според които заемът от £1,6 милиарда, който той даде на клуба, няма да бъде върнат на руския олигарх или семейството му. Следователно парите ще отидат в замразена сметка под контрола на британското правителство.

Всички тези обстоятелства усложняват окончателното споразумение, тъй като може и да не им стигне времето за него преди изтичането на специалния лиценз на 31 май. Английската федерация трябва да съобщи на УЕФА в началото на юни кои ще са отборите, участващи в европейските турнири. Челси завърши Висшата лига на трето място в неделя и си спечели правото да играе в Шампионската лига. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят