Професионалните дронове – незаменим помощник за всеки бизнес

Все повече дроновете навлизат в нашето ежедневие и често можем да ги видим над нас. Професионалните безпилотните летателни системи са категория дрони, които се използват за постигането на различни цели. Когато те могат да намерят приложение в селското стопанство, фотографията, киното и дори във военните обучения и мисии вече ги наричаме индустриални. Те включват специално оборудване, което Ви позволява пълен контрол над машината. Вие имате не само камера, която прави снимки и видео клипове, но и GPS позициониране, отличен обхват, изключителна маневреност в близост на сгради, прожектор, скенери, сонари, високоговорител, фарове, резервоари, полезен товар и много други опции.

В този ред на мисли, индустриалните, професионални дронове могат да се използват от чисто видео наблюдение на къщи и сгради, заснемания на събития и реклами клипове, до детайлни изследвания на далекопроводи, спасителни операции на хора, военни разузнавания и куп други.

На пазара можете да откриете всякакъв тип безпилотни летателни апарати, за да реализирате идеите си казват от Drones.BG. Добре е обаче да знаете, че ще се наложи да получите разрешително за използване на такъв тип устройства. Те са по-различни и в повечето случаи по-тежки от позволеното. А самите цели на употреба предполагат и развиване на бизнес, което директно изважда такъв тип летателни апарати от потребителската категория.

По-долу ще опишем повече относно професионалната употреба на индустриалните дронове в наши дни и това как те създават лекота в работата ни.

  • ВИЗУАЛНА ИНСПЕКЦИЯ

Обикновено визуалната инспекция обхваща перспективи за инспектиране и проверка на всякакви недостатъци с просто око.  Сега технологиите заменят окото на инспектора с автоматизация.  Благодарение на тяхната бързина и пъргавина, тези хвъркати машини са сбито средство за постигане на кулминационни и ценни резултати. Визуалната проверка изисква остро и наблюдателно око, което прорязва обекта, като лазер, за да търси детайли. С човешкото око има доста ограничения.  Способностите да маневрират, да се движат бързо и да задържат курс, помагат да се съберат точни данни за обекта, който представлява интерес, като същевременно се инспектира задълбочено за подробности. Следователно, дроните помагат за спестяване на време и намаляват разходите на услугите за въздушна инспекция.

  • ЗЕМЕДЕЛИЕ И СЕЛСКО СТОПАНСТВО

Несъмнено селското стопанство е най-доминиращият отрасъл по отношение на пригодността за заетост на труда и работното население. Тромавият и монотонен процес на инспектиране на земеделски земи и култури може да бъде удобен с приемането на дронове за инспекция от въздуха. Мултиспектралните сензори и камерите с висока разделителна способност помагат за събиране на данни, които са още по-находчиви за активно 3D картографиране. Някои модели  подходящи за употреба в този отрасъл са снабдени със специални рамена за пръскане на дървета , дюзи за сеитба на семена, резервоари за торове и доста други опции. Пригодността на към усъвършенстване на работата в земеделието е голяма. На пазара се продават много модели, които са специализирани за този отрасъл. Тук дроновете са наистина в стихията на спестяване на време и намаляването на разходите от човешка работна ръка.

  • СТРОИТЕЛСТВО

Сферата на строителната индустрия бързо се разширява към по-нови технологии за инспекция. Инспекциите с дрони помагат за облекчаване на уморителните операции по наблюдението на големите строителни обекти. Инспекцията на мостове, на пътища и други могат да се извършват удобно, без да пречат на други аспекти на строителната индустрия. Тъй като безопасността на работниците е значителен риск, използването на безпилотни апарати елиминира опасните събития по време на инспекционни услуги.

  • ИНФРАСТРУКТУРА И КОМУНАЛНИ ИНФОРМАЦИИ

Въздушната инспекция на инфраструктурата и комуналните услуги в публичния сектор се увеличава поради гъвкавостта на БЛА. Приложението на дроновете се изобразява в инспекция на вятърни турбини, кули, пречиствателни станции за отпадни води, картографиране и проучване. Визуалната инспекция помага на инфраструктурата и комуналната индустрия, доведе до значителни и прогресивни подобрения.

  • МИННОТО ДЕЛО

Значението на инспекцията в минното дело е може би най-важният аспект на индустрията. Въпреки това, бавният и монотонен характер на визуалната проверка, огромните мини и резервоарите за съхранение може да се окажат скъпи и неефективни. По този начин, като средство за подобрение, дронове са използвани за инспекция от въздуха. Интелигентните сензори и бързата мобилност на БЛА помагат за получаване на данни по-бързо и с голяма прецизност. Това спестява време и разходи за ресурси за минните компании и елиминира опасностите, породени от ръчната проверка.

  • НЕФТ И ГАЗ

Натрупващите се предизвикателства пред петролната и газовата индустрия не са тайна. Въпреки това, за да се преодолеят тези умножаващи се недостатъци, са добавени различни видове БЛА. Подвижността, предлагана от твх, помага при инспекция на нефт и газ, наблюдение на тръбопроводи, проучване на нефтените платформи и мини, картографиране на събраните данни за по-нататъшна употреба. По същество тези ключови характеристики и оперативни мерки, предлагани и доставяни от БЛА, повишават ефективността и развитието на нефтената и газовата индустрия до по-големи висоти.

  • ОБЩЕСТВЕНА БЕЗОПАСНОСТ И РЕД

Отскоро обществената безопасност е сериозна тревога за повечето хора. Правителството може да използва въздушни безпилотни машини, за да облекчи тези тежести. От време на време се виждат дронове във въздушното пространство за защита на обществеността от вредни и непредвидени опасности, което е иновативен подход за превенция и безопасност. Тези летателни апарати могат да проверяват обществени места, за да предупреждават предварително операторите за всякакви потенциални заплахи. Тези мерки спомагат за намаляване на риска по отношение на наранявания, предвиждане на ситуации чрез наблюдаване и анализиране и други.

  • СПАСИТЕЛНИ ОПЕРАЦИИ

Иновативното развитие при дроновете даде много добра алтернатива при спасителните операции. Ако досега обследването беше бавно и тромаво при спасителна операция на човек при затрупване от лавина, изгубване в планината, то сега дроновете дават възможност от своевременни действия, които да предоставят по-голям шанс за успех. Индустриалните дронове подходящи за използване при спасителни операции са снабдени с термални камери, които спомагат ясно да се види обекта дори и в нощно време. Изследвания на животни, техните миграции без това да нарушава тяхното спокойствие е друго много важно постижение при употребата на безпилотни устройства над гори, морета и водни обекти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии