Райна Миткова: Публичната продан е изгодна и сигурна опция за инвестиции

Райна Миткова има близо 20-годишен управленски опит в консултантския и финансов сектор с фокус върху развитие на бизнеса и стратегическо планиране. Тя е управител на двете компании не а немския инвеститор в необслужвани вземания EOS Group в България – ЕОС Матрикс и ЕОС Сървисис, както и председател на „Асоциацията за управление на вземания“. Разговаряме с нея за това, как пандемията и непрекъснатите локдауни се отразиха върху личните финанси на българина.

- Госпожо Миткова, как пандемията се отрази на финансовото поведение и състояние на българите?

- Всички се надяваме глобалната здравна криза да отшумява, но тя нанесе редица сътресения в много сфери на живота ни, с последствията от които тепърва предстои да се справяме. Оказвайки се в серия от локдауни, работейки и учейки дистанционно, хората промениха и моделите си на потребление, за да отговорят на нововъзникналите нужди. Наше проучване на европейско ниво показва, че българите сме харчили основно за обзавеждане за дома, електронни устройства и битови уреди, за да приспособим и дома си към новия ни начин на живот.

Заедно с това в някои сегменти потреблението беше силно ограничено. Несигурността за бъдещето ни доведе до намаляване на разходите за почивки, ремонти или обучение. Причините са основно психологически, защото това са и перата, за които анкетираните споделят, че ще наваксат, щом ситуацията започне да се нормализира.

В основата стои умението да управляваме личните си финанси. Опитът ни показва, че много българи задлъжняват поради неумението да планират бюджета си.

- Това, че сме се въздържали от някои разходи, означава ли, че сега ще ги покрием със спестеното, без големи сътресения?

- За съжаление това важи за не особено голяма част от хората, а и при тях спестяванията се обезценяват заради инфлацията и отрицателните лихви. През последната година редица индустрии пострадаха тежко, а доходите на заетите в тях, рязко се понижиха – например в ресторантьорството, туризма, много производства и пр. За други, като например търговията, пандемията донесе извънредни разходи, тъй като трябваше да преминат към нови стратегии и канали за продажби. Нашите данни показват, че през последната година една трета от българите са имали нужда от спешно финансиране, като за целта им се е налагало да теглят кредити или да вземат пари назаем от приятели или роднини, за да покрият неотложните си разходи.

- Мерки като кредитния мораториум не са ли ефективни за овладяване на тези негативни последствия?

- За първите, възползвали се от тази възможност, кредитната ваканция вече е свършила и се очаква хиляди фирми и граждани да започнат редовно да погасяват задълженията си. Това, което ни тревожи като специалисти по управление на вземания, е, че около 20% от българите очакват да имат проблеми в погасяването на задълженията си след изтичането на кредитния мораториум. И тъй като в икономиката процесите са взаимосвързани, ръст на необслужваните заеми на свой ред би могъл да доведе до оскъпяване на новите кредити.

- Каква ефективна стратегия за справяне с финансовите проблеми бихте препоръчала?

- В основата стои умението да управляваме личните си финанси. Опитът ни показва, че много българи задлъжняват поради неумението да планират бюджета си. Това не се научава в училище: да преценяваме обективно какво влиза и излиза от семейния бюджет, дали можем да си позволим някой разход или ако вземем кредит – дали ще имаме средства за редовното му погасяване. Много хора живеят от заплата до заплата, но в същото време са склонни да правят импулсивни покупки на принципа „утре ще му мислим”. Заедно с това винаги се появяват изненадващи разходи и така лесно се попада в порочния кръг на серийната задлъжнялост.

Финансовата грамотност е от ключово значение за благосъстоянието ни – с добро планиране на бюджета например, независимо от размера на доходите, е възможно да се заделят средства за извънредни ситуации.

- А ако все пак се стигне до момента, когато ни потърси колекторска фирма – кой е най-добрият подход?

- Доста хора все още не разбират добре как точно функционира нашата индустрия и за тях „колектор” е еквивалент на личен финансов провал. Всъщност е точно обратното – възможност да се консултираш със специалисти относно финансите си, те да помогнат за изготвянето на индивидуални планове за погасяване на задълженията, както и да се адресират адекватно обстоятелствата, довели на първо място до тези проблеми. Подобна комуникация е оздравителна за финансовото ни състояние и шанс да го подобрим.

- Какво в момента е добра инвестиция?

- Подходящ ход, който е в унисон и с манталитета ни като нация, е да заложим на инвестиции в имоти, но внимателно и след съвет със специалист. Част от нашата дейност е закупуването на необслужвани кредити, обезпечени с недвижимо имущество, което на свой ред предлагаме на пазара. Това е още една опция за физически лица и фирми, които търсят добри възможности за инвестиция, като ние съдействаме експертно по време на целия процес.

- Какви са предимствата за купувачите при подобна процедура?

- На първо място, това е различен и нов пазар от свободния, с който почти всеки българин има опит. Предлагаме закупуване на бизнес, жилищни и ваканционни имоти, както и на парцели, като обявените обекти може да се придобият чрез различни процедури, според конкретния случай. Варианти са директната продажба, при която има различни възможности на изплащане. Публичната продан, от своя страна, е изгодна и сигурна опция, ако имаме налични пари. Поради непознаването на самата процедура, много хора се страхуват да опитат, но предимствата са много. Разходите за придобиване на имота са по-ниски (няма нотариални и брокерски такси), началната цена е 80% от стойността, определена от вещото лице, но не по-ниска от данъчната оценка на имота. От друга страна, сделката е много по-сигурна, тъй като синдикът/ЧСИ проучват детайлно имота и клиентът може се запознае с тръжните книжа, преди да участва в процедурата. Налице е и гарантирано връщане на задатъка, ако не спечелим проданта. За сравнение, на свободния пазар при сключване на предварителен договор за покупка няма гаранция, че ще си получим обратно депозита, ако сделката не се състои.

Повече за процедурата на закупуване на имот чрез публична продан може на научите от видеото:

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари