Ролята на строителния сектор в енергийната сигурност, декарбонизацията и конкурентноспособността  

Главболгарстрой представи дейността си на откриващото събитие на бизнес форума "Три морета"

 Главният изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ Емил Ангелов участва в откриващото събитие на бизнес форума на Инициативата "Три морета" – “Three Seas Summit and Business Forum”, който се проведе  на 10- ти април във Вилнюс. Темата на събитието бе укрепването на икономическата конкурентоспособност на региона на „Три морета“, чрез развитие на критична инфраструктура и чиста енергия.

По време на форума, Емил Ангелов говори за ролята на строителния сектор в енергийната сигурност, конкурентноспособността, както и за широкия спектър от дейности на „Главболгарстрой“ по темата за декарбонизацията като проекта за мобилна инсталация за рециклиране „MOBICCON-PRO“ и водородния проект, който предстои да бъде реализиран в подземно газохранилище „Чирен“ в партньорство с технологичните гиганти „Honeywell“, „Solar Turbines“ и „Pietro Fiorentini“.

По отношение на „MOBICCON-PRO“, главният изпълнителен директор на „Главболгарстрой“ акцентира върху мобилността на инсталацията за рециклиране, която позволява тя да бъде използвана в различни общини, които не разполагат със съоръжения за рециклиране. Инсталацията е изключително подходяща и за големи инфраструктурни обекти, смята той и допълва, че проектът, по който ГБС работи с академичната общност в партньорство с 5 държави, е в напреднала фаза на изпълнение и в момента е на етап разработване на технологични прототипи.

Внимание бе обърнато и на част от соларните проекти, които „Главболгарстрой“ изпълнява през дружеството „Солар Джи“. Сред проектите на „Солар Джи“ са изпълнени и въведени в експлоатация фотоволтаични електроцентрали за собствени нужди и продажба в различни райони на страната. За година и половина от основаването си през 2022-ра, „Солар Джи“ реализира проекти с обща инсталирана мощност над 3 700 кW.

Фокусът на конференцията през втория ден на “Three Seas Summit and Business Forum” бе върху енергийната и транспортна трансформация на региона, цялостното икономическо развитие на региона, цифровата инфраструктура, киберсигурността, енергийната сигурност и net-zero технологиите. Сред темите на изданието тази година бяха устойчивите икономики, трансатлантическото сътрудничество и усилията за подпомагане и интеграция на асоциирани държави като Украйна и Молдова.

“Three Seas Summit and Business Forum” цели насърчаване на сътрудничеството между публичния и частния сектор, инвестициите и иновациите, както и засилване на връзките в региона на „Три морета“. Домакин на тазгодишното събитие на „Три морета“ бе президентът на Литва Гитанас Науседа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес