Румъния въстана срещу знамето на Велика Унгария, иска санкции от УЕФА преди мачовете с Естония и България

Картата на Велика Унгария заемаше първата страница на спортните уебсайтове в 7 страни, след като УЕФА разреши на унгарски фенове да развяват знамето с този символ, чийто територии обаче засягат много народи. Това изведнъж се оказа най-големият проблем на Румъния в момента. Румънската футболна федерация разби темата чрез изявление, публикувано на официалния си уебсайт.

"Румънската футболна федерация счита защитата на почтеността на футбола за основна ценност на европейския модел на спорта, която трябва да се уважава от всяка участваща страна. Федерацията поиска от форума в Нион официалната гледна точка относно съобщението на Унгарската футболна федерация.

В резултат на получения отговор от УЕФА правим следните пояснения:

УЕФА не е разрешила и няма да разреши показването на символите, споменати от Унгарската футболна федерация, на мачове, организирани на европейско ниво.

Смятаме, че Унгарската футболна федерация направи грешка, като направи това съобщение, тъй като показването на тези символи представлява отклонение от разпоредбите на Дисциплинарния правилник на УЕФА (съобщения с провокативно и/или политическо съдържание) и Румънската федерация със сигурност ще уведоми дисциплинарни комисии, ако е необходимо.

Румънската футболна федерация напомня, че ревизионизмът не е приет във футбола и се доверява на дисциплинарните комисии на УЕФА да санкционират показването на този символ с потенциал да подбужда омраза и насилие по време на мачове в европейските състезания".

Унгарската футболна федерация обяви късно снощи, че УЕФА и FARE, антидискриминационната група в европейския футбол, й позволяват да използва картата на Велика Унгария в мачовете на националния отбор, но само за опростената версия, без символи и надписи, съобщи сайтът adevarul.ro. 

Според Gazeta Sporturilor през февруари Шандор Чани, президент на Унгарската футболна федерация и вицепрезидент на УЕФА и ФИФА, е обявил, че ще преговаря с Европейския форум за разрешаване на символа на Велика Унгария на международни мачове, така че феновете, които го показват няма да бъдат наказани.

Унгарската федерация съобщи отговорите от УЕФА и FARE: „Приемайки аргументите на унгарската федерация, двете организации заключиха, че само цветовете на историческата карта на Унгария и знамето на Арпад не представляват расистко поведение, но това не се отнася за допълнителни символи и надписи, поставени върху знамето, като не се отнася и за фенските скандирания“.

Знамената ще бъдат използвани в следващите два мача. Става дума за двубоите с Естония, на 23 март, приятелски, и България, на 27 март, евроквалификациите за първенството през 2024 г., като и двата мача са домакинства за Унгария.

Съществуват обаче определени условия, при които знамето ще се използва, а именно то показва картата на историческа Унгария, а не други символи или надписи, то трябва да съдържа само цветовете червено, бяло и зелено и да не пречи на феновете на спокойното гледане на мача.

Джаба Асзталос, президентът на Националния съвет за борба с дискриминацията (CNCD), реагира: „Хората от УЕФА не взеха мъдро решение. Не знам какво са имали предвид! Освен това не знам какви аргументи имаше унгарската федерация. Картата на Велика Унгария трябва да се използва само в уроците по история, за дидактически елементи. В случая мисля, че говорим за ревизионистка конотация и това не допринася за диалога между държавите“, каза Джаба Асзталос, според Проспорт.

„Велика Унгария“ е ревизионистка политическа идея, която предполага, че Унгария се връща към границите си отпреди 1918 г. или че унгарците от съседните страни влизат отново в сферата на влияние на Будапеща. 

Картата на Велика Унгария също включва част от региона Трансилвания от Румъния, но също така и региони от Словакия, Хърватия, Сърбия, Украйна и Словения.
Премиерът Виктор Орбан размаха шал с картата на „Велика Унгария“ през ноември 2022 г. на мач на унгарския национален отбор. „Всяка ревизионистка проява, независимо от формата, която приема, е неприемлива, противно на сегашните реалности и съвместно поетите ангажименти от Румъния и Унгария“ , заявиха тогава от МВнР.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят