Saxo Bank с “шокиращи прогнози” за 2020 г.

Стивън Якобсен

Нефтът отново ще стигне $ 90, курсът на долара ще падне с 20%

Истинският крах на Европа ще започне от скромната Унгария

Експертите на датската Saxo Bank, имат изградено реноме на автори на шокиращи прогнози и отново се отличиха с екстремни прогнози за следващата година.

„Всички шокиращи прогнози за следващата година са свързани с подриването на устоите и неизбежна промяна в сегашното състояние на нещата. Темата на годината ще е рязка промяна в утвърдения ред и залюляване на махалото в обратна посока“, това е презентацията на последната прогноза на главния финансист на банката Стивън Якобсен. Шокиращи, обаче не означават „лоши или страшни“, уточнява Якобсен. По-скоро това са малко вероятни и подценявани от обществото събития в областта на политиката и икономиката, които са способни да разтърсят света.

$90 за нефт. През 2020 добивът на шистов нефт в САЩ ще намалее поради ниската възвръщаемост на инвестициите в тази индустрия. Страните от ОПЕК и Русия няма да пропуснат възможността да се възползват от ситуацията и да обявят ново силно намаляване на добива на традициония нефт. Едновременно с това ще има следващ етап на IPO на Aramco, и той ще бъде успешен и инвеститорите ще получат желаната оценка на активите извън Саудитска Арабия. В крайна сметка Brent ще се върне до $ 90 за барел (в момента се търгува за $ 60). Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще е бесен, защото скъпият петрол възпрепятства икономическия растеж. Руските чиновници, напротив, ще се радват защото в техния бюджет ще потекат петродолари.

Унгария излиза от ЕС. Остра промяна в увърдения ред се очаква в Унгария. Но на някой пука ли му за ситуацията в тази малка европейска държава? Но и тук може да се случи невероятното, сигурни са в Saxo Bank. От присъединяването си към ЕС през 2004 г. Унгария се радва на икономически успех, „но сега този 15-годишен брак е застрашен от развод“, казва Якобсен. Преди повече от година ЕС започна дисциплинарна процедура срещу Унгария съгласно член 7 от Договора на Съюза. Ръководството на ЕС смята, че Унгария е създала няколко негативни прецеденти. Правителството на Виктор Орбан е критикувано за нарушената свобода на медиите, за промените в избирателната система в полза на авторитаризма, за натиск от страна на управляващата партия върху публичните институции и за бурната корупция в страната.

За тези грехове Съветът на държавните и правителствените ръководители може да лиши Унгария от субсидиите. В отговор на това Орбан открито започна да говори за „кръвно братство“ с Турция и Русия. И тази рязка промяна „ще съвпадне с минимизирането на европейските траншове през следващите две години“. Унгарският форинт ще се срине до 375 за 1 €, като пазарите ще се уплашат от отлива на капитали заради преразглеждането на инвестиционните планове на европейските компании в Унгария. И в резултат не Великобритания, а Унгария ще напусне първа ЕС.

Швеция се спуска „все по надолу“. Огромна заявка за промяна има и в Стокхолм, смята Якобсен. Швеция е толерантна към мигрантите и е пример за подражание сред съседните страни от Северна Европа.

Но през ноември Дания бе принудена да затвори своята граница с Швеция за първи път от 1950 г. насам, заради ужасната криминална ситуация в съседната държава. През последната година престъпниците от средите на мигрантите извършиха 160 взрива и няколко убийства. „Южняците“ са обхванали търговията с наркотици, проституцията, букмейкърите, трафика на нелегални в Швеция... Според проучванията на общественото мнение, в толерантна Швеция вече 25% от населението е против мигрантите. Обществото е разделено. В страната започна рецесия и привидно непоклатимият „шведски социализъм“ е под заплаха.

Азия ще събори долара. Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, с подкрепата на Китай и Русия, създава нова резервна валута - Asian Drawing Right или ADR. Един ADR първоначално ще бъде равен на два USD, което ще го направи най-едрата валутна единица в света. „Тази стъпка е очевидно насочена към отстраняване на щатския долар от регионалната търговия. Местните икономики ще могат да сключват договори в новата валута“, казва Якобсен. Страните от ОПЕК, износители на нефт, с радост ще се присъединят към сключването на договори в новата валута, заради важността на азиатския пазар. Предоминацията на значителен дял от международната търговия в друга валута ще срине „американеца“.

Само за няколко месеца USD ще отслабне с 20%.

Данък „Тръмп“ и „Америка преди всичко“. От шокиращите прогнози на Saxo Bank се вижда че, идващата година ще бъде трудна за САЩ и Тръмп, макар че, ще започне с относителна стабилност, благодарение на постигнатото между Вашингтон и Пекин временно примирие върху митата. Но скоро икономиката на САЩ ще започне да се задъхва, търговският дефицит с Китай няма да се подобри, тъй като Китай няма да може да увеличи обема на покупките на селскостопански продукти. Недоволството от политиките на Тръмп ще започне да нараства, а проучванията на общественото мнение ще показват смазващото му поражение на изборите.

Тръмп ще загуби спокойствие и в последен опит да засили протекционизма ще предложи въвеждането на данък с кодово име „Америка преди всичко“. „Всички съществуващи мита ще се отменят и вместо това ще се въведе плосък 25% ДДС върху всички брутни приходи на американския пазар, получени от стоките произведени в чужбина“, обяснява Якобсен. Бизнесът ще започне да протестира срещу тези по същество стари мита, представени по нов начин, но администрацията на САЩ ще възрази, че компаниите могат свободно да прехвърлят своето производство в САЩ и така да избегнат данъка. С други думи, системата на данъчното облагане на бизнеса в САЩ е напълно реорганизирана в полза на местното производство.

Това ще спаси ли Тръмп от ранна оставка? Експертът от Saxo Bank отговори, разбира се, не. Импийчмънт ще има.

Алармистите предупреждават. Шокиращите прогнози на Saxo Bank се сбъдват по един или друг начин. Например експертите на банката говориха за възможен крах на ЕС няколко години преди Брекзит. Те също предупреждаваха и за забавянето на икономическия растеж в световен мащаб, когато прогнозираха курса на долара още през 2016 г. Иронично е, че никой не се нуждае от силен долар, предупреди Якобсен преди четири години. Ако доларът не започне да отслабва, светът вероятно ще потъне в дълбока рецесия, тъй като силният USD намалява печалбите на големите американски компании и увеличава натиска надолу върху стойността на стоковите активи и води до намаляване на ръста на развиващите се пазари, а техния дял в световната икономика е 50%. Сега, според всички прогнози на „сериозните експерти“ от МВФ и СБ, световната икономика наистина започна да се забавя. Засега с част от процента. Но призракът на кризата от 2008 г. и Голямата депресия в САЩ от 1929 г. вече се очертава. А това е истински шок.

(Превод за “Труд” - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле