Скандал с екипите на Германия за Евро 24

Голям скандал предизвикаха футболните екипи на Германия за Евро 2024. Оказа се, че №44 не може да бъде използван от феновете на Бундестима, тъй като предизвиквал асоциации с нацисткия символ на нацистката паравоенна организация "Шуцщафел" (Schutzstaffel, SS - б.пр.).

Темата се превърна водеща не само в страната, но придоби и международен отзвук, което принуди спортния консерн „Адидас“, осигуряващ екипировката за тима на Юлиан Нагелсман, да прибегне до спешни промени.

Тениските в въпросните номера на гърба влязоха в употреба едва за срещата с Франция в края на март месец, както и след това срещу Нидерландия.

"Германската федерация проверява цифрите от 0 до 9 и след това изпраща от 1 до 26 на УЕФА за преглед – съобщиха от футболния съюз. - Нито една от страните не забеляза прилики с нацистки символи в дизайна на фланелките. Приемаме забележката и ще разработим алтернативен дизайн за цифрата 4".

От "Адидас" обявиха часове по-рано, че премахват номер 44 от опциите за персонализиране на фланелки на официалния си онлайн магазин.

И докато в Германия опитваха да потушат бързо скандал, рекордьорът по мачове за Бундестима Лотар Матеус обяви, че няма никакво намерение да се връща към треньорството. В момента той е анализатор в Скай и RTL.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят