Строят газовата връзка със Сърбия с тръби от Индия

Изпълнител е обединението „Интернешънъл Газ“ с участници „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой интернешънъл“

Войната в Украйна забави и оскъпи изграждането

Започна изграждането на газовата връзка между България и Сърбия. Тръбите за интерконектора вече пристигнаха на пристанището в Бургас. Те са внос от Индия, от изключително реномирана в международен план компания. Проектът се забави с близо 10 месеца основно заради забавените доставки във връзка с военните действия в Украйна и нежеланието на част от транспортните компании да плават в Черно море. Изпълнител на трасето е ДЗЗД „Интернешътъл Газ“ с участници „Главболгарстрой“ и „Главболгарстрой интернешънъл“. Дружеството подписа договор с възложителя „Булгаргаз“ през май миналата година на стойност близо 140 млн. лв. без ДДС.

"Сложната геополитическа обстановка направи изпълнението на проекта и в частност на логистиката му трудно и рисково, но не и невъзможно. Имайки предвид важността на проекта, ние сме силно мотивирани да го изпълним съобразно най-високите стандарти за изпълнение. Трудностите при логистиката произтичат от това, че цените в морския транспорт непрекъснато се повишават", обясни главният експерт във фирмата-изпълнител Харалампи Парашкевов.

Общата дължина на трасето е 170 км

Газовата връзка със Сърбия ще разшири достъпа на България до европейския газов пазар. След изграждане на газовата връзка капацитетът й ще бъде до 1,8 млрд. кубични метра газ на година с възможност и за реверсивен поток. Очаква се трасето на българска територия да бъде завършено до октомври тази година.

Общата дължина на проекта на газовото трасе е около 170 км – започва от Нови Искър у нас и завършва при сръбския град Ниш. В България трасето е с дължина 62 км. Освен полагането на тръбите предстои да се изградят две автоматични газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция при Калотина и две газови отклонения при Сливница и Драгоман.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес