ТЕСТ: 5G мрежата в България. Колко добра е тя?

Асоциация "Активни потребители"  представи резултатите от независим тест на 5G мрежите в България (скорост и покритие). Той е направен в края на месец октомври и показва средните скорости на сваляне и качване на информация по 5G мрежите на трите телекома в 9 града в страната. 

За да се сравни настоящото развитие на мрежите на българските мобилни оператори, от асоциацията са извършили контролно измерване на скоростите на изтегляне и качване на данни в общо 27 точки в 9 български града. Тези резултати не могат напълно да разкрият обективното състояние, но ясно открояват тенденция в постиганите скорости понастоящем, тъй като се отчитат съществени разлики в резултатите. Добрата новина е, че при всичките 27 локации в 9 града е установено покритие на 5G и при трите оператора.

По отношение на скоростта на изтегляне при А1 отчитаме средно 759 Mbps, при Telenor – 457 Mbps, а при Vivacom - 340 Mbps. Скоростите на качване на данни са съответно 69 Mbps при А1, 63 Mbps за Telenor и 50 Mbps в мрежата на Vivacom. 

За да може потребителят да вземе информирано решение при избор на услуга трябва да се вземат под внимание и редица други компоненти, които не са предмет на настоящото проучване. От асоциацията обаче са подготвили съвети и препоръки към потребителите, които да им помогнат за правилния избор в техния конкретен случай: 

Покритие на мрежата – трудно е да се намери надежден източник на информация относно покритието на 5G мрежата. Световна карта на покритието на 5G можете да намерите на https://www.speedtest.net/ookla-5g-map, но не можем да гарантираме за нейната актуалност. Затова преди да сключите договор, проверете доколкото е възможно състоянието на мрежата там където ще ползвате услугата най-често. Това може да стане като проверите при съответния оператор (повече информация в карето Полезни съвети) или попитате ваши близки, които вече ползват 5G услуги.

Надеждност и непрекъсваемост - понякога натовареността на мрежата може да влоши качеството на предоставяните услуги и скоростта на достъп. За съжаление не можем да отправим препоръка или полезен съвет по този компонент, но все пак постиганите скорости към момента са много по-високи от средните нужди на ползвател с мобилен телефон, така че вярваме, че смущения в качеството и скоростта на практика не се забелязват. В бъдеще обаче, този компонент ще има нарастващо значение.

Договорни условия – потребителите трябва внимателно да подбират най-изгоден тарифен за тях план според нуждите си. Сравнението на тарифните планове показва, че може да получите неограничен достъп до 5G както срещу около 35 лева на месец, така и срещу над 60. Изборът на план очевидно ще зависи от останалите услуги в предлагания пакет, което трябва да бъде обмислено. Трябва също така да се обърне внимание и на след промоционалните цени. Всички оператори предоставят по-ниски цени за определен първоначален период, след което те могат да се окажат твърде високи.

Източник: Асоциация "Активни потребители" 

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии