Треньорът в ДЮШ на "Хебър" Йордан Чолов: Децата заслужават внимание и подкрепа, чакаме заплатите си за октомври

Йордан Чолов е треньор в ДЮШ на ФК "Хебър". За успехите на отбора, който той води (набор 2007 г.), за ситуацията в школата на клуба и за очакванията за спасението на отбора в елита той даде интервю специално за "Труд нюз".:

(Вижте снимки на децата от ДЮШ в нашата галерия)

- Г-н Чолов, разкажете ни за "вашите" деца, на които сте треньор в ДЮШ на "Хебър". 

- Те са родени набор 2007. Има и две деца, които са година по-малки. Имаме възможността с моя екип - Мартин Сечков и Васко Василев да работим от лятото, заедно с кондиционния треньор Ники Иванов. Като цяло те полагат доста усилия, доста старание. Има футболен колектив, който през годините се изгражда и така успяха да запазят. През годината успяха да се противопоставят почти на всички отбори, постигайки успехи над отбори като Лудогорец, Ботев Пд, Локо Пд, Пирин Благоевград. Като цяло, почти във всеки един двубой се стремяха да бъдат конкурентни на именити школи от цялата страна. 

- А някой от набора ще отличите ли, или успехите им са дело на колектива и отборния дух? 

- Не бих искал като цяло да отличавам никого. Всички влагат своя труд към успехите на отбора. По-скоро, ако трябва да се отличава някое име, което прави една идея повече впечатление от всички, това е капитанът и вратар Денис Паскулов, който със своето постоянство, със стабилни изяви затвърждава максимата, че добрият вратар е половин отбор. 

- Да препоръчаме ли точно той да върви нагоре към "Б" отбора, "А" отбора...? 

- Лично мое мнение, а и както съм си говорил с колегите, е, че за мен това момче заслужаваше даже още преди няколко месеца, той е водил тренировъчен процес и с втория отбор, за мен лично обаче заслужаваше шансове дори и да пази във втория отбор. Най-малкото това. Според мен би се справил на едно прилично ниво за своите скромни няма и 17 г.

- Веднага след мача с Ботев Пд, последен преди зимната пауза, Любо Пенев каза, че той и играчите все още са треньор и футболисти на "Хебър", което предполага, че той ще води подготовката на тима. Не е късно да погледне и към ДЮШ. 

- Аз съм убеден, че той е доста навътре в нещата и е запознат с целия процес на работа във ФК "Хебър" не само на мъжко ниво, предполагам - и в школата. Въпросът е,че за момента ситуацията за тях е доста неизяснена, както и в цялата структура на "Хебър". Убеден съм, че в момента, в който има повече светлина и яснота за бъдещето на футболния клуб, той е човек, който винаги през годините е давал шанс на младите и вярвам, че в една или друга посока отново би се доверил на момчета от школата.

- Загатнахте за ситуацията в клуба. Има ли притеснение сред работещите треньори в ДЮШ, сред служителите?

- Разбира се, че има, това не е тайна за никого. Самите ръководни органи го казват, че периодът не е никак лек. Има доста неясноти. Неслучайно се инициира тази дарителска кампания, която е в помощ на клуба. Като цяло се надяваме, живеем с надеждата, че нещата след Нова година ще се подобрят. И ще има положителни моменти за клуба, за да може да бъдем клубът, който заслужава да бъде на най-високото ниво в елита. Но като цяло за момента нещата са сложни. Не го крием, нещата са сложни. Има неясноти относно финансирането. Относно възнаграждения, които всички хора в цялата структура очакват да получат, най-малкото - преди най-светлите празници. Има неяснота дали това нещо ще се случи дотогава. Надяваме се, че в сроковете, които "Хебър" си поставя, защото те имат и срокове, които да гонят и да погасят някои задължения, ще успеем да се справим в тая тежка ситуация.

- От кога не сте взимали заплати в ДЮШ? 

- Реално чакаме заплатата си за октомври месец. 

- Разчитате ли на финансова помощ от община Пазарджик?

- То не е тайна за никого, че в "Хебър" до момента основният благодетел, който беше, беше общината. Знаем само това, което четем по медиите, че има доста трудности, доста по-важни приоритети, които общината има да покрива на тоя етап. Надявам се след това в известна степен да имат възможност да помогнат и чисто финансово на нас, спортните структури. Спортът не е само футболът и волейболът. Всеки заслужава помощта на общината. Но това вече само новият кмет Петър Куленски може само да каже до каква степен и под каква форма общината ще помага на клуба. 

- Чуват ли се в ДЮШ и в клуба новини за нови спонсори, за хора - благодетели, които са готови да помагат финансово?

- Самият факт, че за няколко дни след това пускане на дарителската кампания има доста хора, които се отзовават и то - с не малко пари, като бизнесмени от града, хора, свързани със спорта, това е радостно, това е позитивно. Но до каква степен и конкретно дали някой би се ангажирал с финансирането на клуба, това е въпрос на разговори на ръководството с тези хора и само и единствено те могат да кажат дали в бъдеще някой ще застане зад клуба чисто финансово. 

- Това обаче не е сериозен вид финансиране за целия сезон. Това е вид помощ, моментно решение. Исках да Ви попитам от какво се нуждае школата. Тя на самоиздръжка ли е чрез таксите на децата, има ли нужда от дарения, от спортни консумативи? 

 - Таксите, които получава школата, от децата, трениращи в нея, са една част от средствата, които се генерират. До момента общината също помагаше в известна степен чисто финансово за школата. Ако трябва да направим сравнение с други неща в България, школата чисто като материална база школата е на едно прилично ниво. Разбира се, всяко нещо си иска своята поддръжка, иска си амортизацията да се изчисти. Във всяка една школа има нужда от необходимите пособия за тренировъчния процес - топки, екипировка, подобен тип неща, които при нас в по-голямата част се покриваха от самите родители. Те плащат дори за участието на децата им в шампионата в различните възрастови групи. Клубът до известна степен подсигуряваше някои неща, но в момента, пак казвам, нещата са с доста неясноти за бъдещето. 

- Дайте идея тогава на хората, които искат да помогнат. Те да знаят с какво, например, с топки, екипи...

- По-скоро мога да дам пример за наборите с които аз работя. Това са наборите от т.нар елитна група 2007-а г. и по-малките от тях 2010-та. Един пример само мога да вметна, че ние реално от 17 г. играем с мачов екип, който е от преди 3 години, ползван е от мъжкия отбор и е в доста овехтяло състояние. Всички подобрения, които по отношение на екипировката се правят за даден набор, всичко е на разноските на родителите. Всеки един, който иска да се ангажира с помощ на школата, това може да са неща, на които да се обърне внимание. Най-малкото - екипи за официални мачове, пособия за тренировка и т.н Не искам да изброявам конкретни неща, но те могат да се изкоментират с директора на школата Кирил Божков от какво най-много се нуждаем. Ако трябва да сме конкурентоспособни на елитните академии, с които се конкурираме - Лудогорец, Левски, ЦСКА, Ботев Пд, реномираните школи, които виждаме с какви технологии разполагат, GPS системи, най-малкото елементарни видео камери, които струват от порядъка на 1000 - 2000 лв, които клубът не може да си позволи за момента...Отново казвам, че това са неща, които всеки, имайки желание, може да изкоментира с директора на школата, с изпълнителния директор и да се набавят най-необходимите неща, с които да се улесни и най-вече - да се повиши качеството на тренировъчния процес на всички деца в школата. 

- Аз получих много притеснителна информация, която не знам дали е вярна, но Вие сте един от хората, които могат да я потвърдят или отрекат. Вярно ли е, че след смяната на властта в община Пазарджик при вас в школата е идвал човек и от името на общината е искал клубът да заплаща за ползването на тренировъчните игрища, които предимно се ползват от ДЮШ? 

- Честно да си призная, това нещо го чувам от Вас. Лично при нас, поне за конкретния набор, с който работя, никой не е идвал. Дали има нещо подобно, поне до нас, треньорите от школата, не е обсъдено от страна на ръководството. Това най-добре те могат да го кажат, но това, ако се окаже вярно, това ще е поредната пречка в развитието на младите момчета в школата.

- Да не е обаче провокация и разпространение на слухове в ущърб на новата общинска власт?

- Пак казвам. Това е въпрос, на който други хора трябва да отговорят. Възможно е да има нещо подобно. Не искам да спекулирам, защото аз не съм запознат с този казус и точно в момента го научавам и аз. 

- В заключение какво да си пожелаем за децата на "Хебър"?

- Всички деца в школата на "Хебър", не само 17-годишните, а и по-малките от тях - 2008 г., които също играят в елитна група достойно се опитват да се противопоставят на най-елитните академии. А и всички по-малки структури надолу заслужават внимание за нещата, които се опитват да вършат през годините, и заслужават подкрепа от новия общински съвет, от кмета - ако щете, от ръководството на "Хебър", което до някаква степен се опитва да е ангажирано. А ние в школата да се опитваме да интегрираме млади момчета в горните структури - в първия, във втория отбор. За мен лично идеята е тези деца да се чувстват оценени и най-вече да се цени трудът, който те полагат в едни условия, които не са никак приятни нито за тях самите в дадена степен, нито на нас - треньорите, но всеки се стреми да бъде до голяма степен професионалист, да изпълнява своите задължения, да се образоваме и чисто теоретично и ние, треньорите, за да бъдем пък полезни за развитието на тези деца. Това само мога да кажа е, че те най-малкото, което заслужават, е едно внимание за всичко което правят през годината.

- Да се опитаме да влезем в главата на Любо Пенев. Виждате ли някое от тези деца, над 200-250, в бъдеще в "А" отбора или защо не - в националния отбор? Някой пазарджиклия като "батковците" Сашо Тунчев, Гошо Петков, Владо Манчев, близнаците Миневи, Гаджев, да не пропусна някого...

- На първо място, да влезеш в главата на човек като Любо Пенев и да се поставиш на неговото място, е много трудно, най-малкото от към знанията, от към опита, от към всичко, което той е преживял и е постигнал, аз съм много далече от мисълта да влизам в неговата глава. Надявам се и аз да използвам всеки един момент да се уча от човек като него. Разбира се, на въпроса- това е целта, за която ние работим. Неслучайно и в предния набор, с който аз имах възможността да работя в дълъг процес от време 8-10 г., набор 2006 в "Хебър", който постави основите на участието на юношеските гарнитури в елитна група, и в тях, и в следващите поколения виждам доста потенциал в самите деца и това е един от стимулите, който ни кара наистина да продължаваме да изпълняваме нашите задължения. Не само аз, ами и всички мои колеги, защото в школата има хора и кадри като Васил Василев (вратарят на "Хебър" от първото влизане в "А" гр. през 1991 г.) с толкова години на професионално ниво като играч, като треньор в юношеските гарнитури. Всеки се опитва да е полезен и да дава всичко от себе си, за да може един ден да виждаме деца от нашата школа, които ще стигнат най-високото ниво. Дай Боже - и националния отбор, защото "Хебър" през годините винаги е бил марка, от която излизат много таланти. Единственото, на което се надявам, е да се запази структурата и още повече да се повиши нивото на работа, на развитие, на изисквания към тези млади момчета. Защото аз съм имал възможността да карам стажове в чужбина, както в момента продължавам едно обучение към академията на Барселона, където е най-високото ниво. Но в крайна сметка, за да искаме ние да развием таланта, достигайки ниво до националния отбор, трябва да бъде взискателни. Достигнал съм до извода, че българинът не по-малко талантлив нито от германеца, нито от испанеца, въпросът е, че средата, която обгражда нашите деца, е много покварена в днешно време. И ние трябва да се борим с това нещо, за да можем да запазим нашия чист продукт, чистия талант и да го развием до ниво национален отбор. Но аз нямам никакви съмнения, че и ние имаме такива играчи. Само мога да дам един пример. Човек като Любо Пенев налага момче от школата - Тисовски, който проявява доста голямо развитие. И не само той. Така че, щом човек като Любослав Пенев се доверява на момчета от школата, ясно е, че имаме потенциал един ден да ги видим и на най-високото ниво. 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ