УЕФА откри дисциплинарна процедура срещу Румъния

УЕФА откри дисциплинарна процедура срещу Румъния за събитията, които се случиха по време на мача с Андора (2:0). 

Победата на Румъния при дебюта й в предварителните кръгове на Евро 2024 бе помрачена от няколко инцидента - в 11-ата минута в сектора на групата на "Обединени под трикольора" мъж беше нападнат от останалите ултраси, а конфликтът прерасна в масово сбиване. Не става дума за обвинения в ксенофобия, а се обсъждат други два аспекта: използването на пиротехнически материали и сбиването на трибуните, в първите минути на мача. 

„Добре, че не хвърлиха факли и димки на терена, щеше да е по-зле! Вероятно федерацията ще бъде глобена само заради феновете и няма да става дума да се играе пред празни трибуни. Адвокатите разполагат със седмица, за да подготвят защитата“, казаха източници на gsp.ro. 
Андрей Вочин, съветникът на президента на румънската федерация Ръзван Бурлеану, коментира поведението на румънските привърженици, които предизвикаха осъдителните инциденти. 

"Ето какво искат: искат Румъния да играе без публика! Една федерация не може да реши този проблем. Само румънската държава може да реши този проблем!. Хареса ми в Андора, че целият стадион, всички румънци, присъстващи на стадиона, освен тях, разбраха какво е заниманието на тези момчета, които не разбират, че могат да насърчават националния отбор без обиди и подобни изцепки. 

Отпреди пандемията на домакинските мачове има система за сигурност на развито ниво. Но не Федерацията извършва проверката, а наема охранителна фирма, която се занимава с това. 

Не можем да контролираме това, което говорят“, каза Андрей Вочин в предаването „Спортен репортаж“ на Orange Sport. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт