В Кашмир се биха за цената на тока и брашното, най-малко трима загинаха, 100 са ранени

В пакистанската част на Кашмир имаше протести, прераснали във вълна от насилие заради поскъпването на тока и брашното. Както съобщи BBC, най-малко трима души са загубили живота си, а други сто са ранени. Насилието продължава пети ден, а хиляди граждани са по улиците от петък. Пакистанският премиер Шехбаз Шариф предложи субсидии в размер на 23 милиарда рупии (около 83 милиона долара), но това не успокои недоволните протестиращи.
Напротив, демонстрациите се засилиха от уикенда, в резултат на което властите решиха да прекратят услугите на мобилните оператори, а учебните занятия в училищата бяха спрени, както и временно затворени градският транспорт и много магазини. Лишаването от свобода на лидерите на протеста също допринесе за разпалването на вълненията.

В понеделник властите изпратиха паравоенни части, известни като рейнджъри, в регионалната столица Музафарабад. Кадри от протеста показват как двете страни бият с пръчки. Паравоенни сили също са стреляли с куршуми и са хвърляли сълзотворен газ срещу протестиращите.

Един от тримата загинали е полицай, съобщиха властите.

„Рейнджърите не трябваше да стрелят по протестиращите, които само искаха да защитят правата си, и в замяна получиха куршуми“, каза собственикът на магазин Мухамад Касим пред AFP.

Комитетът за съвместни действия Awami, активистката група, която инициира протестите, обяви вторник за „Ден на траур“ в чест на загиналите. Администрираният от Пакистан Кашмир е полуавтономен регион със собствено регионално правителство. Повече от 70 години този регион е в центъра на конфликта между Пакистан и Индия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия