Британският орган за наблюдение на храните приложи допълнителни мерки за контрол върху целия внос на подправки от Индия, като стана първият, който засили проверката на всички индийски подправки, след като обвиненията за замърсяване срещу две марки предизвикаха опасения сред глобалните храни регулатори, съобщава Reuters.
Хонконг миналия месец спря продажбите на три смеси от подправки, произведени от MDH и една от Everest, заявявайки, че съдържат високи нива на причиняващия рак пестицид етиленов оксид.
Сингапур също нареди изтегляне на сместа Everest, а Нова Зеландия, САЩ, Индия и Австралия оттогава казаха, че разглеждат проблеми, свързани с двете марки.
В най-строгите мерки досега, засягащи всички индийски подправки, Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA) заяви, че в светлината на опасенията е „приложила допълнителни мерки за контрол на остатъците от пестициди в подправките от Индия, които включват етиленов оксид“.
Агенцията не уточнява какви точно стъпки предприема.
„Използването на етиленов оксид не е разрешено тук и са въведени максимални остатъчни нива за билки и подправки“, каза Джеймс Купър, заместник-директор по хранителната политика към FSA.
„Ако има опасна храна или храна на пазара, FSA ще предприеме бързи действия, за да гарантира, че потребителите са защитени.“
Индийският съвет по подправките, който регулира износа, не отговори веднага на искане за коментар.
Индия е най-големият износител, потребител и производител на подправки в света.
През 2022 г. Великобритания е внесла подправки на стойност 128 милиона долара, като Индия е внесла почти 23 милиона долара, показват данни от уебсайта на Observatory of Economic Complexity.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш