Започва процесът преди предсрочното условно освобождаване на Оскар Писториус

Южноафриканският атлет Оскар Писториус, който излежава присъда за убийството на приятелката си, модела Рийва Стеенкамп през 2013 г., беше преместен от Претория в друг затвор в югоизточната част на страната за процедурите преди бъдещия пробационен процес, който включва диалог с семейството на жертвата, съобщи "Мундо Депортиво".

„Преместването се налага поради необходимостта от започване на процеса на „диалог между жертви и престъпници “, тъй като жертвите живеят в Герерха (южноафрикански град, известен преди като Порт Елизабет)“, каза южноафриканският отдел за затворнически услуги в изявление днес.

„Престъпниците участват в диалога като част от пътя към рехабилитация, в който могат да признаят вината си пред жертвите и обществото“, се добавя в съобщението.

От отдела за поправителни служби не уточниха кога точно е извършено прехвърлянето, но подчертаха, че това не е началото на процеса за условно предсрочно освобождаване, а предшестващ процес преди него.

35-годишният Писториус може да бъде кандидат за условно освобождаване от март 2023 г., според решение, издадено по-рано тази година от Върховния апелативен съд на Южна Африка.

Писториус излежава 15-годишна присъда за това, че застреля Стийнкамп в дома му в Претория на Свети Валентин през 2013 г. Той я простреля четири пъти през затворената врата на банята и по време на процеса неуспешно се опита да се защити, че е изпаднал в паника, след като е сбъркал, че това е крадец, който е влязъл в къщата през прозореца на банята.

Първоначално той беше осъден на шест години затвор, тъй като съдът счете, че са налице смекчаващи вината обстоятелства, но след обжалване на прокуратурата Върховният съд на Южна Африка увеличи присъдата през ноември 2017 г. на петнадесет години, което е минималното предвидено по южноафриканския закон в случаи на убийства.

Роден с генетичен проблем, който кара родителите му да решат да ампутират двата му крака под коленете, когато е на 11 месеца, Писториус постигна световна слава, като се яви на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. с две карбонови протези. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят