Бира за готвене и за пиене

Бирата подсилва вкуса на храната.

В сезона на пивото

Кехлибарената напитка придава уникален вкус на месо и тесто

За десерти по-често се използват тъмни видове

Няма съмнение, че бирата е любима напитка, особено през лятото. Тя е третата по популярност в света след водата и чая. Пивото обаче се използва и в кулинарията, най-вече в страните от Централна и Северна Европа. Месо, сготвено в кехлибарената напитка, придобива уникален вкус, става крехко и ароматно, а за пилето направо казват, че „обича да пие бира“.

В много рецепти тъмното пиво замества виното, а според някои – и олиото. Използвана при замесването на тесто, бирата го кара да бухне, което се дължи на съдържащите се в нея дрожди (изпълняващи ролята на мая). Съществуват много рецепти за бухтички, понички, соленки и сладки, замесени с бира. Това свойство на пивото обяснява прибавянето му и в панировките – едно от основните му приложения в кухнята.

Бирата може да се добавя в най-различни ястия – омлетът с яйца например, независимо дали в него има колбас, сирене или зеленчуци, става лек и пухкав, ако в сместа се добави пиво. Бирата е чудесно средство за мариноване на по-големи парчета месо. Така мръвката става по-крехка. Доста кулинари обичат да приготвят миди и хот-дог, сварени в бира. Птичето месо и шунката стават уникално вкусни, ако се глазират или се полеят със сос, в който е сложена бира. Да не говорим за джоланчета, ребърца, крилца…

Процентът на алкохола е от голямо значение за вкуса на ястието. Тъмните, наситени бири, които са и с по-висок алкохолен градус, имат много по-изявен вкус от светлите. Безалкохолните или с минимално съдържание на алкохол бири могат да се използват, но не и при печене, защото са твърде леки и присъствието им не се усеща. Затова е добре да се използва точната бира, която е указана в рецептата. 

Бирени джоланчета

Необходими продукти:
1 кг обезкостен свински джолан
1 кг пресни картофи
50 г масло
10 скилидки чесън
500 мл светла бира
по 1 ч. л. сол, черен и червен пипер
1-2 стръка розмарин
олио
100-200 мл вода

Начин на приготвяне:
Джоланът, нарязан на порции, се запечатва в тиган с малко мазнина до златисто. Подрежда се в тавичка за печене, добавят се картофите, чесънът, накъсаният розмарин и се подправя със сол, черен и червен пипер, които се втриват добре. Полива се с малко олио. Равномерно се разпределят парченца масло. Сипва се бирата отстрани и се долива вода – да покрие ястието. Пече се на предварително загрята на 180 градуса фурна 2 часа под фолио, като към края се отхлупва и се пече, докато хване коричка. 

Пилешки дробчета с бира и сметана

Необходими продукти:
600 г пилешки дробчета
1 връзка пресен лук 
100 мл бира
100 мл готварска сметана
60 мл олио
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Сварете дробчетата за 5-7 минути в подсолена вода, като ги отпенвате периодично. Извадете ги от водата и ги отцедете. Нарежете лука и го запържете в сгорещеното олио за 3-4 минути. Върнете дробчетата при него. Прибавете бирата и сметаната, посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте добре. Прехвърлете всичко в йенска тенджера и довършете ястието във фурната на 200 градуса за 15-20 минути. Преди сервиране поръсете с нарязан магданоз. 

Печено пиле с картофи и бира

Необходими продукти:
1 цяло пиле или 1 кг разфасовки
700 г картофи
500 мл бира
100 г масло
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер, магданоз
1 с. л. олио

Начин на приготвяне:
Натъркайте пилето отвън със сол и червен пипер. Нарежете картофите на кубчета, сложете ги в тава за печене и ги поръсете със сол и червен пипер. Сложете отгоре пилето, разпределете парченца масло в цялата тава, включително върху пилето, и поръсете с черен пипер. Налейте бирата внимателно отстрани, за да не отмиете подправките. Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 40-50 минути. Сервирайте пилето поръсено със ситно нарязан магданоз. Рецептата може да се приготви и без картофи. 

Свински ребра в тъмна бира

Необходими продукти:
800 г свински ребра
1 л силна тъмна бира
1 ч. л. картофено нишесте
сол, черен пипер
олио или зехтин
За картофеното пюре
800 г картофи
300 мл прясно мляко
50 г масло

Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на парчета и ги сложете да се варят в подсолена вода 40-50 минути. Загрейте олио или зехтин екстра върджин в тиган. Подправете ребрата със сол и черен пипер и ги запържете, докато покафенеят. Налейте малко бира, за да ги „угасите“. Когато тя се изпари, сипете останалата бира, намалете котлона, похлупете и оставете да къкри 60 минути. През това време пригответе пюрето, като намачкате сварените картофи, добавите млякото и маслото и размесите добре. За да приготвите сос към ребрата, разтворете нишестето в половин чаша вода и изсипете в тигана, от който сте извадили месото. Бъркайте на силен огън, докато течността се сгъсти. Сервирайте ребрата полети със соса от бира и гарнирани с картофено пюре.

Хит на седмицата

Бирамису

Необходими продукти:
200 г бишкоти
500 г маскарпоне
300 мл течна сметана с висока масленост
3 жълтъка
1 каф. ч. захар
300 мл тъмна бира
какао за поръсване

Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците със захарта и отделно – течната сметана до образуване на твърди връхчета. Разбийте маскарпонето, като добавяте на части от жълтъците със захарта. След като маскарпонето усвои напълно жълтъците, започнете да прибавяте и разбитата сметана, като разбърквате със силиконова или дървена бъркалка. Сложете на дъното на шест чаши или десертни купички по една супена лъжица от крема. След това потопете бишкоти в тъмна бира и ги начупете. Поставете по една напоена и начупена бишкота във всяка чаша. Поръсете с какао. Отгоре сипете по две супени лъжици от крема във всяка чаша. Отново поставете напоени в бира бишкоти и накрая отново крем и какао. Сложете чашите в хладилник за няколко часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме