Георги Георгиев от Рударци: Навременната грижа е най-сигурният щит пред болестите

С плодове и чай мъжът се разделил с „нелечими“ диагнози и 25 килограма

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Близо година Георги упорито отлагал да опита плодолечението и си намирал оправдание с голямата заетост и безбройните прилагани неуспешни диети. Те били най различни, но винаги завършвали с 5-7 свалени килограма и върнати поне още толкова след това.

За програмата на д-р Емилова знаел от приятели, посещавали редовно медицинския център с отлични трайни резултати. Макар и с колебания, Георги се обадил в центъра за подробности и бил впечатлен от експедитивността и точната организация. Без повече отлагане тръгнал за Варна и никога няма да забрави кошмара на пътуването.

От Перник до морето задрямвал за миг няколко пъти на волана с риск да катастрофира. Причина била сънната апнея, от която преди време загубил нормалния сън и хъркал до задушаване.

Будел се изтормозен и сърдит на света. Според официалната медицина диагнозата на Георги била до живот заедно с още много- подагра, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците с мъчителни кризи, увеличен и омазнен черен дроб и др. Последна капка в чашата на страданията се прибавила със стомашния рефлукс, получаван редовно от мъжа след обилно вечерно хапване и задължителните два литра кола. Носел и товара на 121 кг при ръст 176 см.

Две години преди да приложи плодолечението, редовно обикалял по различни кабинети в търсене на спасение. Изписвали му многобройни хапчета, но без ефект. Сега си дава сметка, че от официалната медицина получил само рецепти и изнервящо чакане при поредния специалист, и нито един съвет как да се храни и да живее, за да е здрав.

Първите 20 дни на плодове и чай и 10-дневно захранване Георги направил в медицинския център в средата на февруари миналата година. В първите два дни имал леко главоболие, но от лекциите на лекарката разбрал, че е причинено от започналото чистене на организма и не се стреснал. На фона на изтърпените преди това мъчителни болки и кризи неразположението не заслужавало да му се отдава внимание.

Грижите и всеотдайността на екипа по всяко време в центъра Георги определя като професионални и в същото време- емоционално подкрепящи всеки пациент. В създадената атмосфера и запълнения с интересни  занимания ден мъжът открил обяснение защо много от приятелите му избират за лечение, профилактика и зареждаща почивка точно това място.

Още в първата седмица на плодове и чай Георги се почувствал енергичен и уверен. Стрелката на кантара показвала стопяване на килограмите, а добрите резултати от изследванията се умножавали. Под наблюдение на лекарката били спрени всички хапчета. Изчезнали мъчителните пристъпи на сънната апнея, върнал се зареждащият спокоен сън. Нямало го и „нелечимият“ рефлукс и с усвоеното от лекциите на д-р Емилова мъжът решил да зачеркне тежките вечерни маси и вредните храни, за да е здрав и жизнен.

На тридесетия ден след началото на програмата килограмите били 107,  година по-късно са 96. От стопените 25 кг цели 17 са мазнини, показали изследванията в медицинския център. Георги сравнява тежестта им с бетоновите изделия, които произвежда и е доволен, че се е отървал от бремето им и от многото си болести. След посещението в медицинския център приел здравословния начин на живот като единствено сигурно спасение и без сътресения го спазвал стриктно.

Изключил бялата захар, солта и газираните напитки. Любимите и поглъщани по всяко време по-рано тестени и сладки изкушения заменил със сурови ядки и сушени плодове. Открил е свой точен баланс за дневното меню. Сутрин пие чай с лимон, обедът е основно от голяма салата, някакво постно ястие и понякога риба. Вечерята е винаги ранна и включва пак богата салата, предимно със зеленчукова супа. Всеки понеделник Георги остава на чай и плодове. Споделя, че без всеотдайната подкрепа на съпругата си едва ли е щял да постигне впечатляващите резултати, защото без съмишленик и най-добрата кауза може да се провали. Шегува се, че като променил фигурата си и върнал младежкото  излъчване, съпругата започнала да го ревнува, затова тази година дошъл в медицинския център заедно с нея.

До миналата година семейството имало край дома си 500 квадрата райграс. Като си тръгвал от центъра след първото посещение, Георги споделил с д-р Емилова, че много ще му липсват гимнастиката, походите и плуването, защото работата не позволява да се откъсва за спортни занимания. Лекарката го посъветвала да си организира най-добрия и на една ръка разстояние фитнес - да изкопае тревата и да засади градина. Идеята допаднала на мъжа и сега в двора отглеждат всякакви зеленчуци, зеленолистни и подправки.

Плодолечението спасява от много страдания, чисти тялото, укрепва духа и е най-лесният и приятен начин за сваляне на килограми и задържане на теглото, убеден е Георги. Планира да прави програмата всяка година в медицинския център за бягство от стреса на всекидневието и профилактика, за чието отлагане няма оправдания.

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с целина

Продукти:
300 мл сок от домати,
сок от 50 г целина /глава/, 
¼ авокадо,
30 мл сок от лимон
Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на гладка смес.

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Зеленчукова мусака /1 порция/

Продукти: 50 г картоф, 50 тиквичка, 50 г морков, 30 г прясна пиперка, 30 г целина /глава/, ½ скилидка чесън, 2 щипки червен пипер, по 1 щипка морска или хималайска сол и чубрица.
Приготовление: Всички зеленчуци се нарязват на кубчета, прибавят се подправките и се разбърква добре в подходящ за печене съд. Налива се вода около 150 мл вода, покрива се с капак и се пече за 20 мин. на 180 градуса. Покрива се със заливка и се пече още около 10 мин., да получи златиста коричка.
За заливката: 1 средно голям картоф се сварява на пара и се пасира заедно с 1 суп. лъжица смлени овесени ядки и течността от мусаката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл