Динята е полезна за сърцето

Динята е една от любимите храни през летните месеци. Освен това е полезна за здравето. Нови изследвания показват, че консумацията на диня не само е свързана с приемане на повече хранителни вещества, но и води до по-добро здраве на сърцето.
Динята съдържа ценни вещества и елементи, като калий, витамин С и магнезий. Има също антиоксиданти, като ликопен и l-цитрулин.

Досегашните изследвания показват, че когато в дневното меню присъства диня, се забелязва намаляване на кръвното налягане и на нивата на холестерола. Освен това динята е подходяща храна за диети и съдържа много вода, което е прави идеална за консумация в горещите летни дни.

Наскоро бяха публикувани резултатите от две изследвания, съсредоточени върху ефектите върху здравето от консумацията на диня. Те са публикувани в Nutrients. Първото проучване установява, че деца и възрастни, които консумират диня приемат повече полезни вещества, като магнезий, калий и фибри в сравнение с тези, които не са консумирали. Освен това се забелязва по-нисък прием на добавена захар и наситени мастни киселини. Според резултатите от второто проучване пиенето на сок от диня в продължение на две седмици подобрява функцията на сърцето.

В първото изследване са взети предвид данните на 56 133 участника. Те са събрани между 2003 и 2018 г. Участват деца от 2 години до 18, както и възрастни. Следят се и други фактори, като физическа активност, благосъстояние, тютюнопушене или приемане на алкохол. Също така и консумацията на други храни.

Анализът на данните показва, че консумиралите диня имат с над 5% по-висок прием на диетични фибри, магнезий, калий и витамин А. Също така са имали с 5% по-нисък прием на добавени захари и наситени мастни киселини, както и по-висок прием на ликопен и други каротеноиди. Освен това динята помага и за задоволяването на желанието да се хапне нещо сладко. Затова може да е в помощ при диетичното хранене.

Във второто проучване са включени по-малко хора. Участват 18 здрави мъже и жени със средна възраст от 23 години. Част от тях пият сок от диня, а другите плацебо всеки ден в продължение на две седмици.

Изследването показва, че динята е полезна за здравето на сърцето, макар че учените не могат да го докажат категорично. Те смятат, че консумацията от сок от диня намалява риска от сърдечно-съдови проблеми.

В динята се съдържа и захар, но захарите в плодовете имат нисък гликемичен индекс. Това означава, че влиянието върху кръвната захар е по-малко в сравнение с други продукти. Високото съдържание на фибри и вода в плода също може да смекчи ефектите върху кръвната захар при умерена консумация.

Съдържащият се калий в динята от своя страна може да помогне за регулиране на кръвното налягане. А видокото съдържание на вода осигурява добро хидратиране на организма. Това оказва добро влияние и на кръвта.

В динята има и витамин C. Той подпомага здравето на ендотелата, които поддържат целостта на кръвоносните съдове. От полза за здравето на сърдечно-съдовата система могат да бъдат и други елементи, съдържащи се в динята, като бета-каротин, витамин B6, магнезий и фолиева киселина. Затова несъмнено, освен че е вкусна и сладка, динята е и много полезна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл