Цитат на седмицата: Алберт Швайцер, немски лекар и философ: „Щастието - това е добро здраве и лоша памет.“
Вие можете да подозирате, че имате анемия с дефицит на желязо, ако лесно се уморявате, понякога имате задух, ускорен пулс, шум в ушите, слаба концентрация, напукани устни, косопад и т. н. Но само лекарят може да потвърди, че имате недостиг на червени кръвни телца и/или хемоглобин в кръвта - това е желязно-дефицитната анемия. Желязото е част от комплексния протеин, наречен хемоглобин. Той участва в поддържането на множество функции в организма - най-важната от които е пренасянето на кислорода до клетките, а също и в поддържането на имунната система, дейността на стомашно-чревния тракт, терморегулацията...
Има два вида желязо според вида на молекулата, в която е включен този елемент: хем желязо и не-хем желязо. Хем желязо съдържат животинските храни. Не-хем желязото е под форма на железни соли в растителните храни. Смята се, че организмът ни усвоява по-лесно хем желязото, и върху тази теория се основава митът, че желязото, получено от животинска храна е по-ценно от това, което усвоява организмът от растителната храна. Ако е така, поне половин милиард души на нашата планета живеят с железен дефицит, без да изпитват симптоми на анемия - не само вегани, но общности и народи, които се хранят предимно с проста, неживотинска храна. Все повече научни изследвания водят към извода, че БАЛАНСИРАНАТА И РАЗНООБРАЗНА ВЕГАНСКА ХРАНА НЕ СЪЗДАВА ДЕФИЦИТ на витамини и микроелементи в организма.
Практиката в нашата клиника в течение на 31 години показва, че веганският режим помага на организма да се справи с дисбаланса, възпаленията, болестите. Включително и с желязо-дефицитната анемия. За пациентите с такава диагноза програмата природосъобразно хранене с изцяло веганска храна, която ние приготвяме за всеки пациент според индивидуална схема, е изключително подходяща.
Въпросът дали може човек с такава анемия да направи лечебно гладуване е по преценка на холистичния лекар. Защото, първо ние разглеждаме всеки човек не като “диагноза”, а като уникален случай. И второ, в усвояването на желязото играят роля много фактори, един от тях е общото здравословно състояние и добрия метаболизъм. Трябва да знаете, че дори да започнете се храните природосъобразно от днес, ако червата ви не са в добро състояние, вие не усвоявате пълноценно хранителните вещества и със сигурност страдате от някакъв вид дефицит на микроелементи и витамини, сред които е и желязото. Така че един режим на плодове и чай, предшестващ природосъобразното хранене би бил полезен за здравето на червата, имунитета и общото състояние на организма.
Визитка
Д-р Красимир Милев е роден през 1971 г. Завършва медицина през 1996 г. във Варна и решава да продължи развитието си в областта на холистичната медицина. През 1998 г. започва работа в клиниката (тогава Център за лечение с плодове на д-р Емилова). От 2002 г. е главен лекар на клиниката, наблюдавал е и активно участвал в лечението на голяма част от десетките хиляди пациенти, преминали през лечебното заведение. Д-р Милев има докторска степен по алтернативна медицина към университета в Калкута, завършил е курсове по ароматерапия и е член на международното общество по холистична медицина. Автор е на множество публикации на тема природосъобразно хранене и здравословен начин на живот.
Точно преди 20 години Диана Бациева прави първите си 20 дни лечебно гладуване в клиниката. Тогава този режим ѝ помага да укрепи здравето си след сериозна операция на тумор, която е преживяла няколко години по-рано. Заедно с природосъобразното веганско хранене, към което тя се придържа след операцията, лечебното гладуване става част от нейният начин на живот. Двадесет години, два пъти по 20 дни на плодове, с по 10 дни захранване! А седмиците, които прекарва всяка година в клиниката са любимото ѝ време, не само защото се зарежда с енергия и здраве, а и защото се среща със сестра си, която живее в Кипър. Диана, която е актриса по професия, живее от доста години в Италия и си позволява от време на време риба, а в останалото време се храни без млечни и месни храни. И този начин на живот и хранене, заедно с ведрия ѝ светоглед и благ характер я поддържа във фантастична форма. Можете ли да ѝ дадете 63 години?
“Идвам в клиниката не защото не мога да гладувам у дома, правя го и то с лекота. А защото искам да почерпя от енергията на д-р Емилова, от нейната мъдрост. Тя излъчва любов и топлина. И си мисля, че такива хора като нея са рядкост, тя е национално богатство. Не съм пропускала нито една нейна лекция през годините. Още първия път, в който дойдох в клиниката със сина си, сестра си, племенницата, майка и татко, аз се влюбих: не само в д-р Емилова, но и в нейния екип, влюбих се в природата на Родопите (тогава бяхме в Пампорово), влюбих се в едни гайди, които слушах в клиниката на един от вечерните концерти, организирани за пациентите, във вековните борове, в народните хора, които играехме под тях като част от програмата в клиниката.. В хората, които идваха с тежки здравословни проблеми но със съпричастност и оптимизъм, със светла енергия и готовност да помагат и споделят своя опит. Много приятелства се раждат в тази Академия на здравето, каквато е всъщност клиниката. Когато си тръгвам оттук, аз вибрирам по друг начин. Щастлива съм.”
Рецепта
Едно идеално ястие за зимните дни! Приготвя се със специални царевични питки, наречени тортиля, които се правят със специално царевично брашно и се притискат в преса. Но можете да направите и нелоши питки с обикновено царевично брашно, да ги разточите и изпечете в горещ тиган.
Рецепта за тортилята:
300 г фино царевично брашно
250-300 мл вода
щипка хималайска сол
Приготвяне: Замесвате тесто, като добавяте постепенно вода, докато стане еластично. Оставяте настрана покрито за половин час. След това го разточвате на 10-12 питки. Изпичате ги на плоча или в (почти) сух силно сгорещен тиган и ги оставяте в топла фурна. Можете и да замразите част от тях.
За плънката:
връзка пресен лук, накълцан
2 червени чушки, нарязани
1 консерва сварен червен боб (може да сварите у дома)
2 узрели авокадо, които смачквате на паста с малко лют пипер (по желание) и пресен кориандър.
веган сирене, натрошено
варена царевица (по желание)
Приготвяне: Задушавате лука и нарязаните чушки, накрая, като угасите котлона, добавяте натрошено веган сирене и боба от консервата, обърквате всичко с пастата от авокадо и разпределяте по царевичните питки, които навивате на руло.
Не-хем желязо се съдържа в:
- бобови култури: леща, нахут, черен боб, соя.
- ядки и семена: тиквени семки, сусам, ленено семе.
- ядки и семена: тиквени семки, сусам, ленено семе.
- пълнозърнести храни: киноа, овес, амарант.
- зеленолистни: спанак, кейл, манголд.
- сушени плодове: стафиди, кайсии, сливи.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш