Истории от бележника на д-р Емилова - Елка Тодорова: Гладът е най-добрият дерматолог

Снимка: Веселин Василев

Преди 20 години тази удивителна жена е излекувала атопичен дерматит с метода на плодолечението. Всяка година е отново в клиниката – за да поддържа духа и тялото си, здравето  и оптимизма си

Елка Тодорова, на 58, е един от най-усмихнатите и ведри хора, които сме срещали в клиниката. Тя идва всяка година за кратък престой, свързан със захранване след продължително гладуване. Гладуването прави в къщи, защото има дългогодишен опит с този метод и защото не може да си позволи да отсъства дълго – учителка е и графикът й е доста натоварен. Захранването в клиниката винаги съчетава с изследвания, гимнастика и посещения на сутрешните лекции на д-р Емилова. Защото срещата с лекарката преди точно 20 години е преобърнала живота й, а методът, прилаган от нея – лечебното гладуване, я спасил от една много сериозна и неприятна болест: атопичен дерматит. Ето разказа на вдъхновяващата и енергична Елка:

„Преди 20 години, през 2003-та, пристигнах от София, където живея, в Свети Константин и Елена уморена, отчаяна и болна. Клиниката се намираше в хотел „Лебед“, в прекрасната тогава градина на Гранд хотел Варна, или шведския, както го наричахме. Беше студена зима, пронизващ леден вятър върлуваше по крайбрежието. Клиниката беше пълна с хора. Аз обаче ги избягвах – лицето ми беше цялото в „рани“, защото страдах от атопичен дерматит. Кожата се цепеше и се процеждаше кръв и лимфа през лезиите. Това заболяване е много упорито, а лезиите по кожата могат да изчезнат временно, но винаги се появяват отново, ако наистина не се лекуват. Въпросът е как да бъдат лекувани. Аз избрах да не се лекувам с кортикостероиди, а да се доверя на холистичната медицина и да направя лечебно гладуване. Бях само на 38 и вече една година скитах по кабинетите на дерматолози, от където се сдобивах с нови и нови рецепти. Лекарствата се увеличаваха, станаха буквално една торба. Страдах и от хроничен запек, който доведе до ужасна мигрена, имах дископатия, борила съм се и с миома. Изобщо целият ми организъм беше разбалансиран.

Направих 15 дневно гладуване в клиниката. Бях много стриктна, спазвах всичко. И още на 10-ия ден от гладуването кожата ми започна да се изчиства. Въодушевена, направих още една седмица захранване и като видях удивителния резултат, реших, че ще спазвам всичко, което ме посъветва д-р Емилова. Изключих най-напред млечните, храних се вегански цяла година. Отслабнах доста – от 62 кг преди гладуването след година бях 53 кг. Заради това реших да включвам по малко кашкавал и месо в храната си, но рядко, много рядко. Така се храня и до сега, основа на менюто в къщи са плодове и зеленчуци, зърнени, бобови, ядки.

Всяка година правя два курса лечебно гладуване: 15 дни през пролетта и 20 дни през есента, когато има изобилие от пресни плодове. Със съответното захранване, разбира се. Всеки понеделник за мен е плододелник – оставам на плодове и чай 24 часа. През цялото това време работя, учителка съм в начално училище и това изисква много енергия. Но гладуването не само не отнема от тази енергия, а я увеличава неколкократно. Научих се да се вслушвам в сигналите на тялото си, да се доверявам на интуицията си. Да търся баланса в него. Това ми помага и в работата, която е доста тежка понякога, колкото и да я обичам. В моето училище въведоха преди години програма, наречена „един безплатен плод на ден“. Аз подкрепям с две ръце тази програма! Знам колко е важно за децата да има пресни плодове в менюто им. И моите деца се убедиха колко лечебна е силата на плодовете, и съпруга ми. Днес те са големи хора, но се гордеят, че имат различна култура на хранене, която поддържа здравето на духа и тялото, носи им енергия и позитивизъм.

Тази година не пропуснах зимата да дойда в клиниката. Гладувах две седмици в къщи и дойдох в клиниката в Свети Константин и Елена за едноседмично захранване. Тук е друг свят. Морето, разходките край него, музиката вечер, гимнастиката, танците... Време, в което оставам със себе си и което нямам в София. Усещането, че някой бди над мен, грижи се да съм добре – това е целият прекрасен екип на клиниката. Срещата с един удивителен човек, вулкан от добра енергия – д-р Емилова. Всичко това съчетах отново със задълбочени изследвания. И се връщам с усмивка към ежедневието си. С добри резултати, вяра и оптимизъм.

Визитка 

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали 49 439 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Суфле от тиквички

150 г овесени ядки
2 малки тиквички, зехтин за намазване
2 супени лъжици смляно ленено семе, разтворени в 2 лъжици вода ( заместител на две яйце)
Морска сол, връзка копър, 1 лъжица бакпулвер

Приготвяне: настържете тиквичките, оставете ги да се изцедят и леко ги изстискайте. Смесете ги в блендер с овесените ядки, които са накиснати във вода малко преди готвенето. Прибавете разтвореното във вода ленено семе, копъра, солта и подправки, каквито харесвате. Сложете сместа във формички за мъфини и печете в умерена фурна. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл