Истории от бележника на д-р Емилова - Мариана: Как откъснах опашката на „гущера“

Разказ за битката на една жена с последиците от ковид пандемията, които са отключили при нея хипертония и инсулинова резистентност. И за победата ѝ, резултат от лечебното гладуване

Чувствах прекрасно след гладуването и си обещавах как ще спазвам нови правила за хранене

Мариана Атанасова е една от десетките хиляди жени у нас, които са преболедували тежко ковид в годините на пандемията. Коронавирусът, силните лекарства, седмиците на обездвижване оставя организма ѝ съсипан, в тежък дисбаланс. Постковид симптомите при нея, или както ги наричат „опашката на ковида“, се изразяват в хипертония, висока кръвна захар, умора, податливост на инфекции. Преди година и половина се разболява от пневмония и постъпва в болница. Предписват ѝ кортикостероиди, защото има дълги години астма. От болницата излиза с толкова висока кръвна захар на гладно – 15, че я диагностицират с инсулинова резистентност и ѝ предписват метформин. Разказва Мариана:

„Метформин?! Когато получих рецептата, ме обзе тревога. Знам какво означава, защото през годините съм идвала два пъти при д-р Емилова -през 2005. И 2015. Да, за отслабване, защото и аз като всяка жена се боря с килограмите си с всевъзможни диети, докато се убедя, че не помагат. Била съм на лекциите ѝ и съм слушала за инсулиновата резистентност. Тя е предверието на диабет тип две. Имам съседка, която е с тази ужасна болест и вече е с два отрязани крака. Аз не исках това! Започнах да пия лекарствата, и ги пих с месеци, но си повтарях: не искам диабет! Затова отидох за трети път при д-р Емилова в края на миналата година. Първите два пъти направих къси гладувания. През 2005 гладувах само 7 дни и четири дни се захранвах. Нямах възможност да отсъствам повече, работя в търговски обект и работата ми е доста интензивна. Бях в клиниката и през 2019 г. И втория път се чувствах прекрасно след гладуването и си обещавах как ще спазвам нови правила за хранене, ще правя периодични гладувания, ще се храня предимно вегански… Но когато животът те завърти, бързо забравяш обещанията пред себе си. Пък и дойде този ужасен период на ковид пандемията и промени всичко. Явно трябва ножът да опре до кокала, за да направиш решителна стъпка за пълна промяна. И аз я направих, защото трябваше да „откъсна опашката на гущера“, образно казано – трябваше да приключа с всички здравословни проблеми, дошли като „опашката на ковида“. Знаете, че когато са в опасност, гущерите късат опашката си, за да оцелеят. При хората тази необходима жертва, за да оцелее целият организъм е съзнателна и се нарича плодолечение. Този път го направих по правилата: 20 дни на плодове и чай и 10 дни захранване. Не мога да се похваля, че ми беше лесно, но се справих. Не мога да се похваля и с много изгубени килограми – само 5 са, но те не бяха целта ми. А здравето – без лекарства, без болки и страхове. Вече месеци наред се чувствам отлично, няма помен от мигрената, от която страдах години наред. Нямам високо кръвно, нямам висока кръвна захар. Нямам пристъпи на астма. И всичко това е без лекарства! 

От връщането ми у дома, се храня само с растителна храна. Усмихвах се иронично, когато Веско Станков казваше по време на Кулинарното училище, което води в събота в клиниката „ Най-лесно е да си веган.“ Но се оказа абсолютно прав (благодаря ти, Веско, и за индивидуалния хранителен режим, който ми направи)! Толкова много и вкусна храна можеш да си сготвиш само със зеленчуци, зърнени, бобови, кълнове, ядки, плодове… Кожата ми е по-чиста, сега на 63 г. се харесвам повече, отколкото на 43, когато пушех и пиех безобразно много кафе. Някой беше казал, че на зряла възраст жената заслужава лицето, което има. Свързвам тази мисъл с лицето на д-р Емилова: ведра, усмихната, удивително млада за своите 80. Искам и аз да заслужа своето хубаво лице и усмивка. Това ме мотивира да продължавам. 

Рецепта

Ризото с тиква и веган сирене

Продукти:
парче обелена тиква
глава лук
300 г ориз арборио (или обикновен)
кафена чаша бяло сухо вино
зехтин, сол
тиквени семки
веган сирене (по желание за гарниране)
подправки: куркума или меко мадраско къри, индийско орехче, зърна кориандър – по желание

Приготвяне:
Задушавате накълцания лук във веган масло или зехтин в  дълбок съд, най-добре в чугунена тенджера с незалепващо дъно, прибавяте подправките и ориза. Добавете Наливате по малко вода  (или зеленчуков бульон) постепенно, в течение на 20 минути, така, че да може да я абсорбира и непрекъснато разбърквате. Тиквата приготвяте отделно на пара, на фурна или варена, на малки парчета – добавяте я 5 минути преди оризът да е готов. Накрая добавяте натрошено веган сирене и тиквени семки, леко запечени на тиган.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт.

Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 15 август тази година през нея са минали над 50 000 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл