Истории от бележника на д-р Емилова: Таня: Един дълбоководолаз в тайните на веганската кухня

Снимка: Веселин Василев

Морето винаги е било в сърцето ми

Когато Таня Иванова води Кулинарното училище на д-р Емилова, целият рояк деца, които са в клиниката, се събират около нея. Защото Таня е заразително весел, топъл и вдъхновяващ човек. И защото позволява на децата да опитат първи нейните веган сладолед с малини и шоколадовите бонбони „Фереро роше“, вкусното руло със зеленчуци, но без месо.

Таня не просто е веган, а един дълбоководолаз в тайните на веганската кухня. Защото, когато не се гмурка в морето – нейна страст и мечта от години, осъществена неотдавна, тя менажира своя ресторант в Стара Загора, наречен Бизар. В превод от английски Бизар (bizarre) означава странен, чудат. Точно така го възприема по-голямата част от старозагорци. Да си в ресторантьорския бизнес от 20 години и точно по време на пандемията да направиш веган меню в ресторанта си, е най-малкото странно. Защото с лекота можеш да печелиш много пари, ако предлагаш само кебапчета и чевермета с евтино месо, както правят повечето ресторанти в страната. Таня обаче е избрала друг път – да прави бизнес, който не й носи някакви големи пари, но й е на сърце и душа, с който не прави компромиси. Веганският профил на ресторанта набира популярност – все повече хора от страната се отбиват в него в Стара Загора, все повече хора поръчват безмесна храна за вкъщи или за празници. А на тематичните вечери с изцяло веганска храна, които тя прави четири пъти в годината, местата за запълнени изцяло. И тогава освен петстепенно меню на растителна основа, има цветя, украса, музика и танци, размяна на рецепти за невероятните ястия на Таня, и нови приятелства, които остават в годините. Как тази весела, интелигентна и неуморима жена успява да покори толкова много сърца?

Разказва Таня Иванова, дългогодишен приятел и пациент на клиника „Д-р Емилова“:

„Всяка година поне два пъти идвам до клиниката, за да си сверя часовника - за изследвания и да започна режим на плодове и чай, който после продължавам  у дома. Вече 20 години клиниката е мястото, което ме зарежда с емоции и здраве. За пръв път дойдох преди 20 години – през 2004-та. Интересното е, че една моя приятелка фармацевт ме посъветва да опитам този метод. Преди да дойда, претърпях сложна операция на крака за разширени вени. Тогава възстановителният период беше дълъг. И още преди да е приключил, ми откриха възли и кисти на щитовидната жлеза. Заключението на лекаря беше: незабавна операция, следвана от рецепта за хормонални препарати, които ще вземам „до живот“. Аз бях на 32 г., с все още невъзстановен организъм от първата операция. Не бях чела нищо за Лидия Ковачева, нито за нейния метод. Но се доверих на моята приятелка и дойдох в (тогава така се наричаше) Центъра за безлекарствено лечение на д-р Емилова. Изследванията на жлезата, които направи д-р Краси Иванов, консултант на клиниката и до днес, показаха, че въпреки възлите и кистите, жлезата работи. „Много са възлите, но не е задължително да лягаш под ножа, каза ми д-р Иванов. – Сигурен съм, че с гладуването ще се повлияят.“ Тогава направих 20 дни на плодове и чай с мед, след известно време – пак дълго гладуване. И най-малките възли изчезнаха, по-големите намаляха. Оттогава, като изключа един период от 2-3 години (когато се отпуснах и се върнах към стария начин на живот, но и заболяванията се върнаха като бумеранг), аз правя всяка година по едно или две дълги гладувания, тридневните не броя, нито еднодневните. Останаха само няколко възелчета в жлезата, но аз никога не съм вземала хормони и лекарства, чувствам се толкова добре, че преди три години осъществих една моя мечта: да се гмуркам в морето. Аз съм от Царево и морето винаги е било в сърцето ми. Когато се почувствам уморена и изчерпана, то ме спасява. Благословия е, че клиниката на д-р Емилова е била винаги на брега на морето.

И така, преди три години направих първото гмуркане с учител в местността Крокодилите до Приморско, при подводния параклис. Беше толкова вълшебно, че реших да изкарам курсовете за водолази и ето – това лято затворих ресторанта и останах 20 дни в Царево, за да се гмуркам. Сега, след лятото, е време за работа. А тя се увеличава – все повече хора идват или поръчват храна, а към готварските ми курсове има голям интерес. Младото поколение няма вкус за домашната, чиста, вкусна храна и това е целта на курсовете – да ги запали по готвенето  у дома. Аз приемам моята работа като мисия – да докажа, че веганството не е експеримент и каприз,  начин на мислене и начин на живот, а целта му е здраве и хармония. Всичко това нямаше да го има, ако не се бях престрашила да дойда в клиниката и да разбера, че не само здравето, но и целият ми живот зависи от смелостта и честността, с която вземам моите решения. Д-р Емилова ме окуражи за моя вегански проект, който стартирах, навършила 50: „Таня, и аз бях на 50, когато създадох своя център за плодолечение. Никога не е късно.“ А нейният шеф Илия Илиев беше първият ми и най-добър учител и гид във веганската кухня, безкрайно съм благодарна и на двамата!“.

Рецепта за бонбони от тиква на Таня:

200 г печена тиква
50 г смлени овесени ядки
4 с.л. тахан (по избор)
100 г смлени ядки (по избор)
3 - 4 с.л. мед на вкус
канела, джиндифил, ванилия

Замесва се меко, нелепнещо тесто. Оформят се топчета. Овалват се в кокосови стърготини, смлени орехи, какао.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 август тази година през нея са минали над 52 000 пациенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл