Кой е най-скъпият шоколад в света и колко струва? (ВИДЕО)

Най-скъпият шоколад в света е швейцарският La Chuorsa, който струва 745 долара за блокче от 80 грама, поради използването на рядък шафран и какао от венецуелското село Чуао. 

Индийските трюфели Fabelle Trinity - Truffles Extraordinaire, струващи над 5100 долара за кг, се считат за най-скъпите в света, създадени с първокласни съставки и участието на готвач със звезда Мишлен. 

Други скъпи шоколадови продукти включват комплекта Swiss Gold Swiss Chocolate Box със златни монети, американския трюфел La Madeline au Truffe за 250 долара всеки и еквадорския шоколад To'ak, направен от най-редките какаови зърна за 490 долара за 50 г. 

Шоколад La Chuorsa Швейцария твърдо е утвърдила статута си на една от страните, които произвеждат най-добрия шоколад в света. Именно тук е направен най-скъпият шоколад La Chuorsa. Цената на един килограм шоколад, произведен от Attimo Chocolate Zurich, е £6268,5 (през 2024 г. сумата е еквивалентна на повече от $8 хиляди). 

Колко струва най-скъпият шоколад в света? Едно блокче шоколад La Chuorsa от 80 грама беше на цена от 640 швейцарски франка (еквивалентно на 745 долара през 2024 г.). 

Рекордът беше официално регистриран от Книгата на рекордите на Гинес преди 5 години през октомври 2019 г. Уебсайтът за храни и напитки The Daily Meal обяснява, че цената на шоколада е толкова висока, защото съставките са оскъдни. 

Шоколадът съдържа шафран , който се отглежда в швейцарското село Мунд. Нарича се Munda red gold, а гилдията на шафраните старателно произвежда само 1-4 кг шафран годишно. Цената на 1 кг шафран, който шоколатиерите са използвали за производството на шоколад, е повече от 30 хиляди долара. Освен това Attimo закупува какао за шоколад от село Чуао във Венецуела, където се отглежда първокласно какао. Швейцарските шоколатиери успяха да получат само 10 кг суровини, достатъчни за производството на 50 блокчета. 

Трюфели Fabelle Trinity 

Трюфели Екстраординарни Ресурсът за финансови новини Business Today пише, че през 2019 г. индийската шоколадова марка ITC влезе в историята, като пусна най-скъпия шоколад в света - Fabelle Trinity - Truffles Extraordinaire. Цената на шоколада беше 4,3 лакха рупии (повече от 5,1 хиляди долара през 2024 г.) за килограм. 

Това е резултат от усърдната работа на екип от шоколатиери, които използват редки и първокласни съставки от цял свят. Линията ръчно изработени трюфели олицетворява човешкия жизнен цикъл. Списание Jetset пише, че асортиментът от бонбони е представен от три уникални вкусови профила: 

кокосов ганаш с добавка на зърна таитянска ванилия; 

смес от черен шоколад от Гана и ямайско кафе Blue Mountain;

черен шоколад St. Доминик. 

В създаването на този уникален деликатес участва шеф Филип Контичини, удостоен със звезда Мишлен. За производството на деликатеса са използвани най-добрите сортове какао и изискани добавки, включително ямайско синьо кафе. Шоколадовите бонбони са поставени в уникална ръчно изработена дървена кутия, съдържаща 15 трюфела с тегло около 15 g всеки. 

Кутия златен швейцарски шоколад Независимият блог за луксозен лайфстайл Pursuitist включи луксозен комплект шоколадови пралини от марката DeLafée от Швейцария в списъка си за най-скъп шоколад в света. Шоколадът е направен от подбрани какаови зърна и натурални съставки от най-високо качество. DeLafée е швейцарска марка, известна със своята уникална и вкусна комбинация от шоколад и ядливо злато.

Блогът за пътувания Suitcase Travel Blog пише, че това, което наистина отличава този продукт, е неговото представяне. Подаръчният комплект включва 8 швейцарски пралини, всеки комплект с годно за консумация 24-каратово злато. 

Акцентът в комплекта е рядка швейцарска златна монета от началото на 20 век. Уникалното съдържание на кутията, визуалната привлекателност и вкусът на шоколада допринесоха за неговата ексклузивност. Към момента на публикуване на материала цената на комплекта шоколадови бонбони беше оценена на 470 швейцарски франка (приблизително 550 долара). 

Бонбони La Madeline au Truffle 

La Madeline au Truffle е творение на датския шоколатиер Fritz Knipschild. Уебсайтът на Книгата на рекордите на Гинес пише, че Книпшилд понякога е наричан Уили Уонка от Кънектикът, а неговият La Madeline au Truffle е един от най-скъпите шоколадови трюфели в света. Цената му е 250 долара за брой (2,6 хиляди долара за 450 г). Според ресурса за финансови новини Business Today рекордната цена за този трюфел е счупена от индийските трюфели Fabelle Trinity - Truffles Extraordinaire. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @fritzknipschildt


Екстравагантният десерт включва рядък черен трюфел от Перигор. Неговият уникален вкус и аромат са в основата на този изключителен шоколадов продукт. Трюфелът се увива в слой ганаш, приготвен с тежка сметана, захар, трюфелово масло и ванилия. Горната част на бонбона е покрита с черен шоколад Valrhona 70% и какао на прах. 

Международното кулинарно списание Chef's Pencil пише, че всеки шоколад е ръчно изработен с най-голямо внимание към детайла, за да се гарантира свежест и качество. Срокът на годност на лакомството е изключително кратък и е само 7 дни.

Поднасянето на десерта е не по-малко елегантно: бонбоните лежат върху възглавница от захарни перли в златна кутия, завързана с панделка. 

Шоколадов тоак 

Списание Tatler Asia отбелязва, че To'ak произвежда елитен шоколад от еквадорското какао Nacional, най-рядкото и най-ценното в света. Както самият производител заявява , генетичното родословие на какаото, от което се прави шоколадът, датира от поне 5,3 хиляди години. Зърната произхождат от Еквадор и се считат за един от генетично чистите видове какао, съществуващи на планетата. В началото на 20-ти век сортът е на ръба на изчезване, но To'ak участва в неговото опазване и възстановяване. 

Историческото и генетично значение на какаото, съчетано с потенциалното изчезване на сорта, драстично повишава стойността и търсенето на шоколад. Шоколадовите блокчета се произвеждат в ограничени количества, а цената им достига 490 долара за блокче с тегло 50 g. 

To'ak използва уникален метод за приготвяне на своите шоколадови блокчета. Някои версии на шоколад To'ak отлежават в дъбови бъчви, което придава характерен дървесен тон и допълнителна дълбочина на вкуса и аромата. С узряването на черния шоколад се променя и вкусовият му профил. 

Да опиташ най-скъпия шоколад в света е привилегия за най-претенциозните гастрономи, които са готови да платят голяма сума за уникално гастрономическо изживяване. Цената на шоколада достига стотици долари за бройка. Най-скъпите шоколадови продукти в света не са просто сладкиши, а истински произведения на изкуството, въплъщаващи лукса на съставките и изтънчеността на изпълнението. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят