Ликьорите на италианците: Вкус и наслада

Снимки: Pixabay

Ликьорите за италианците са нещо много специално.

Южняците обичат да пият такъв вид напитки, а идващото лято е идеален повод точно тези алкохолни питиета да присъстват на масата, независимо дали има специален повод или не.

Италианците консумират различен вид ликьори, като някои от тях несъмнено се свързват със страната им.

Лимончело

Несъмнено Лимончело е една от ликьорната гордост на италианците. Този вид сладък алкохол е най-популярният както сред местните, така и сред туристите, които го опитват на място и го купуват за спомен.

Лимончело (Limoncello) се произвежда на основата на алкохол и лимонова кора с добавка захар. Тази напитка се консумира охладена и се сипва в малки високи чаши.

Може да се консумира както преди хранене, така и по време на ядене. Разбира се, и след вечеря, като добавка към десерта. 

Популярният ликьор се произвежда предимно в Южна Италия, на островите Капри, Иския, Сицилия, Сардиния. Затова някои от марките носят наименованието на мястото, където се приготвят – Лимончело ди Сицилия или Лимончело ди Капри.

Кампари

Кампари (Campari) води историята си от 1860 г. Създател е  Гаспаре Кампари, а мястото е „Кафе Кампари“ в град Новара.

През 1904 г. производството на Кампари започва в завода в Сесто Сан Джовани, който се намира в близост до Милано. 

В наши дни  Кампари се разпространява в повече от 200 държави. У нас това също е много популярен ликьор, дори повече от Лимончело. 

Кампари няма как да се сбърка, тъй като се отличава с рубинен цвят. Има силен аромат и леко горчив вкус. Напитката се произвежда като тинктура на базата на ароматни билки и цитрусови плодове, след което се разрежда със захарен сироп, добавят се вода и багрила. 

Амаро

Амаро (Amaro) е един от най-популярните ликьори в Италия. Прави се с различни билки, като корените и цитрусовите обвивки първо се накисват в течност преди да се добави карамел. Вкусът на ликьора е сладък и има лека билкова горчивина.

Най-популярните марки на Aмаро са пуснати в промишлено производство през втората половина на XIX век. 

Амаро се произвежда на остров Сицилия и се смята за традиционна напитка там.

Може да се сервира както чисто, така и с няколко кубчета лед. 

Франджелико 

Франджелико (Frangelico) е италиански ликьор, който е произведен от лешници от Италия. Те се комбинират с кафе, какао и ванилов дестилат.

Произходът на тази напитка е от Пиемонт.

Името на ликьора се основава на легендата за монах отшелник на име Fra Angelico, който създал рецепти за приготвяне на напитки. 

Галиано

Галиано (Galliano) е друг вид популярен алкохол сред италианците. Това е вкусен ванилов ликьор, който е на растителна основа.

Произходът му е от Ливорно през 1896 г. Кръстен е на героя от Първата итало-етиопска война от края на XIX век – Джузепе Галиано.

Тази алкохолна наслада се получава в резултат от смесването на около 30  вида билки, корени, кори, подправки и семена, сред които ванилия, звезден анасон, хвойна, лавандула, мента и др.

Бутилката на този вид ликьор е тънка и издължена в края.

Ликьорът Галиано има и чуждо признание. Отличен е с бронзови и сребърни медали от Световния конкурс за спиртни напитки в Сан Франциско. 

Лятото наближава. Време е за настроение и ликьори...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл