Къде да търсим витамин B6 и защо

С наближаването на лятото все повече пресни зеленчуци и плодове се включват в дневното меню. Но все пак е добре храненето да е балансирано и месото също да присъства на трапезата. Именно това е най-добрият начин да се набавят нужните витамини, в това число и витамин B6. 

Той всъщност представлява няколко вещества – сред тях пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин. Те са обединени под едно название – витамин B6. Всяко от тях обаче е много важно за метаболитните процеси, които протичат в човешкото тяло. Наскоро беше публикувано специално изследване в медицинското списание Nutrients. Установено е, че при вегетарианците не се наблюдава риск от липсата на витамин B6, тъй като той присъства както в животинската, така и в растителната храна.

Набавянето на този витамин е важно, тъй като той е необходим за асимилирането на глюкоза от нервните клетки, метаболизма на протеините и мазнините, образуването на червени кръвни клетки и други процеси в човешкия организъм. Необходимо е всекидневното му набавяне чрез храненето, тъй като той не може да се съхранява в човешкото тяло и е водноразтворим.

Обичайно се препоръчва консумацията на месо и риба, тъй като те съдържат повече витамин B6. Смята се, че по-високо съдържание имат пилешкото месо, рибата тон и скумрията, в сравнени с зелето и зеления лук.

Тъй като изследването показва, че храненето на вегетарианците не води до недостиг на разглеждания витамин, следва че те си набавят достатъчно и от храни с растителен произход. Така наред с месото полезни в това отношение са и зеленчуците, някои зърнени храни и особено сушените плодове. 

Витамин B6 може да се открие в ядки, като орехи, лешници, шам-фъстъци. Съдържа се също в кълнове от зърнени култури, броколи, брюкселско зеле, червено зеле, спанак, картофи, моркови, домати, кресон, чушки, чесън. Може да се открие и в популярните за сезона плодове – ягоди и череши, също в бананите. Витамин B6 се открива още в зърнени култури, ферментирали млечни продукти и се синтезира от чревната микрофлора.

Така че както любителите на месо, така и вегетарианците могат да бъдат спокойни, че чрез храната си внасят в тялото необходимия за доброто здраве витамин. Важно е продуктите да са качествени и чисти, така че да съдържат реалните си вещества, а не техните химически заместители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл