Подготвят се бавно, но стават бързо
В горещините на повечето хора не им се яде месо, а нещо леко, може и студено. Такива са летните манджи със зеленчуци, които се усвояват лесно, не тежат на стомаха, нямат излишни калории и могат да се консумират както топли, така и студени.
Подготовката за тях – измиване и почистване на продуктите, нарязване, в някои случаи – и предварително задушаване, отнема доста време, но затова пък после готвенето става бързо – за минути, а не за часове, както е при мръвките.
Времето за готвене на зеленчуци зависи от водното им съдържание. Колкото по-голямо е то, толкова по-кратка е кулинарната им обработка. Затова в тигана или тенджерата първо се слага лукът, после морковите, чушките, картофите, тиквичките и накрая – доматите. Гответе на средна, дори ниска температура, за да не се разкашкат зеленчуците. Ако смятате да ги печете във фурна, това трябва стане на висока температура – 220 градуса, за да бъдат хрупкави. В противен случай само ще омекнат.
Запеканка от тиквички
Необходими продукти:
5 тиквички
1 вр. копър
1 вр. пресен лук
4 скилидки чесън
200 г кашкавал
150 г сирене
3 яйца
3 с. л. брашно
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките на едро ренде, посолете и ги оставете да си пуснат водата. Нарежете на ситно копъра, зеления лук и чесъна. Изцедете добре тиквичките с ръце. Смесете в купа тиквичките, лука, чесъна, копъра, яйцата, брашното и натрошеното сирене. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте. В намазнена тавичка изсипете сместа и я подравнете. Печете на 180 градуса до златист загар. Извадете запеканката, поръсете я с настъргания кашкавал и върнете във фурната за още 10 минути.
Рататуй
Необходими продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2 чушки (червена и жълта)
2 глави лук
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
400 г домати от консерва
1 печена червена чушка
1 щипка захар
сол, черен пипер, мащерка, босилек
2 дафинови листа
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно едната глава лук и две скилидки чесън. Запържете в сгорещен зехтин (50 мл) и добавете печената чушка, нарязана на ситно, доматите от консерва, също ситно нарязани. Добавете щипката захар и след това мащерката, босилека, дафиновите листа и сол. Оставете да покъкри на слаб огън около 15 минути. Нарежете тиквичките, патладжаните, чушките и втората глава лук на еднакви шайби. Останалите две скилидки чесън нарежете на много тънки ивици. Подгответе тава с диаметър 25-30 см и я намажете с 25 мл зехтин. В тавата изсипете доматения сос и го разстелете равномерно. Започнете да редите изправени едно след друго равните резенчета тиквички, патладжан, лук и чушки. Обикновено се получават два кръга в зависимост от големината на зеленчуците и тавата. След като подредите зеленчуците, напъхате между шайбите резенчета чесън. Поръсете със сол и черен пипер и залейте с останалите 25 мл зехтин. Отрежете парче хартия за печене, колкото до покрие тавата, и го навлажнете. Печете на 180 градуса ястието, покрито с хартия, около 15-20 минути. След това махнете хартията и печете още 20 минути на 180 градуса. Фурната може да не е предварително загрята.
Менемен
Необходими продукти:
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 глава лук
4 яйца
4 домата
100 мл зехтин
сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на едро и се слага в тиган с мазнината, за да се запържи. Посолява се и се добавя черен пипер. Слагат се чушките, нарязани на едро. Два от доматите се режат на кубчета и също се добавят в тигана с лука и чушките. Останалите домати се нарязват на едро и се оставят за накрая, когато всички зеленчуци вече са се задушили и омекнали. Преди вторите домати да са омекнали, ястието се надупчва. Чукват се яйцата, подправя се и тиганът се похлупва. Така ястието се готви на средна температура около 5 минути, като се следи яйцата да останат полурохки. Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз.
Пълнени патладжани със зеленчуци
Необходими продукти:
4с.л зехтин
4 средно големи патладжани
4 глави лук
8-10 скилидки чесън
500 г домати
2 моркова
4 чушки
1 с. л. доматено пюре
1 връзка магданоз
пресен риган, чубрица, босилек по желание
сол, черен пипер
6-7 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Разрежете патладжаните на половина по дължина и поръсете със сол. Оставете 20-30 минути да си пуснат горчивия сок. Нарежете лука и чесъна на едро, морковите и доматите на малки кубчета, чушката на малки парченца. След като са си пуснали сока патладжаните, измийте ги и подсушете. Издълбайте с лъжица вътрешността им, като оставите около 6-7 мм стена. Намажете патладжаните отвърте и отвън със зехтин и наредете в намазнена тавичка с кората нагоре. Печете в загрята на 200 градуса фурна 15-20 минути или докато патладжаните омекнат. Издълбаната част от патладжаните нарежете на парченца. Загрейте 4 с. л. зехтин и задушете в тях лука, чесъна и морковите, докато започнат да омекват. Прибавете чушките и нарязаните парченца патладжан и задушете още 4-5 минути. Прибавете доматите и гответе, докато сокът им изври. Сложете доматеното пюре и добре объркайте, докато се размеси със зеленчуците. Прибавете зелените подправки, сол, черен пипер и объркайте. Обърнете опечените патладжанени лодки с издълбаната част нагоре и напълнете с получената смес. Полейте патладжаните отгоре леко със зехтин и печете в загрята до 190 градуса фурна около 25 минути. Поднесете поръсени с магданоз.
Хит на седмицата
Милфьой от зеленчуци с ементал
Необходими продукти:
2 домата
1 тиквичка
4 печурки
2 глави лук
2 стръка мащерка
200 г ементал
30 мл зехтин
Начин на приготвяне:
Нарязват се тиквичката, доматите и лука на шайби с еднаква дебелина. Н почистените гъби се отстраняват пънчетата. Загрява се грил или грил тиган с малко зехтин и зеленчуците се изпичат от двете страни, като се подправят със сол, черен пипер и мащерка. На дъното на подходяща тава се поставя хартия за печене и върху нея подреждате грилованите зеленчуци, като целта е да се получат четири еднакви „кули“. Най-отдолу се поставя зеленчукът с най-широк диаметър и нагоре - по една шайба от тиквичката, домата и лука. Завършва се с гъба. Най-отгоре се поставя по парченце ементал. Пече се 10-15 минути в загрята на 180 градуса фурна, докато ементалът се разтопи. Зеленчуковият милфьой се поднася поръсен с черен пипер и няколко капки маслиново масло.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш