Летни рецепти: Кисело мляко и за супа, и за десерт

Българското кисело мляко има славата на храна за здраве и дълголетие.

В жегите разхлажда, утолява жаждата и защитава от микроби

Домашно подквасеното има неповторим вкус, но по-малка трайност

Киселото мляко е любима храна на българина по всяко време на годината, но през летните горещини мнозина го предпочитат като освежаващ, лек за храносмилане продукт, който доставя всичко необходимо на организма и утолява жаждата. Още един негов плюс е, че защитава чревната флора от болестотворни микроорганизми, каквито поглъщаме често през лятото. 

Таратор, айрян, подлучен сос към тиквички или печени чушки, цедено мляко с орехи и мед са само няколко от приложенията на киселото мляко на нашенската трапеза. То присъства и в кулинарните традиции на южните ни съседи. В турската кухня са особено популярни супи, приготвени с кисело мляко и ориз или нахут, както и различни сосове и пюрета, поднасяни към традиционните кебапи, в които млякото е смесено с печени или задушени зеленчуци и овкусено с чесън. Трябва да отбележим, че както турският, така и гръцкият йогурт са леко сладникави и имат по-гъста консистенция – като нашето цедено кисело мляко.

Можете да си подквасите и сами мляко, стига да сте сигурни в произхода му. То несъмнено ще е много по-истинско от купешкото, в което може да има нишесте, консерванти, палмово масло. Трайността му няма да е с месеци, но нищо не ви пречи да си подквасите ново…

За целта прясното мляко се вари поне 10 минути, след което се оставя да се охлади до 38-40 градуса. Пробва се по стария изпитан начин – с кутрето. Млякото трябва да е топло, но не горещо. Закваската се взема от най-горния слой на неотваряно до момента кисело мляко. Следете на етикета му да пише, че съдържа живи бактерии Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Закваската трябва да е със стайна температура. Тя се разбърква в отделен съд и към нея се прибавя малко прясно мляко. Отново се разбърква и се изсипва при останалото мляко, като се разбърква, за да се разнесе равномерно. Съдът се завива с вълнено одеяло и престоява на топло 4-5 часа. За следващо квасене се взема закваска от домашното кисело мляко. Така може да се прави до 5-6 пъти, след което трябва да се направи нова закваска.

Супа от кисело мляко и ориз

Необходими продукти:
2 ч. ч. цедено кисело мляко
1/2 ч. ч. ориз
2-3 с. л. зехтин
1 яйце
2 с. л. масло
1 с. л. сушен джоджен
сол черен пипер

Начин на приготвяне:
Измийте ориза и го сварете в 5-6 ч. ч. вода, докато омекне. Оставете го настрана да поизстине. Разбийте киселото мляко, яйцето и зехтина и ги изсипете върху ориза. Върнете на котлона и с постоянно разбъркване в една посока гответе на слаб огън, докато заври. Гответе така няколко минути, като внимавате да не загори. Подправете с джоджен и черен пипер, накрая сложете солта. Преди сервиране разтопете маслото и запържете в него малко сух джоджен. Поръсете върху всяка порция. 

Чорбаджийски чушки с кисело мляко

Необходими продукти:
10 чорбаджийски чушки
2 с. л. олио
1/2 ч. л. захар
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
1 ч. л. червен пипер
За соса
1 ч. ч. кисело мляко
1-2 скилидки чесън
сол, копър, магданоз

Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете добре чушките, прободете ги с нож, за да не „избухнат“ при пърженето. Изпържете ги в горещо олио под капак, за да не пръскат, докато станат златисти. Извадете ги.  Добавете червен пипер, сол, захар и оцет в тигана с олиото, разбъркайте и отстранете. Смесете в купа киселото мляко, счукания чесън, сол, копър и магданоз. Подредете изпържените чушки в чиния, залейте ги с млечния сос и отгоре сипете от олиото с подправките. Същата рецепта може да се приготви с люти чушлета.

Бурания от зелен фасул

Необходими продукти:
1 буркан зелен боб или 500 г пресен
2 с. л. нахут (по желание)
3 с. л. олио
1 каф. ч. топла вода
400 г кисело мляко
3 скилидки чесън
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Ако зеленият фасул е пресен, трябва първо да го сварите в подсолена вода и да го отцедите. Ако е от консерва, го отцедете от водата. Разбъркайте киселото мляко, пресования чесън и сол. В дълбок съд загрейте олиото и сложете зеления боб и нахута, разбъркайте да поеме олиото. Добавете брашното и червения пипер и пак разбъркайте. Сипете топлата вода, изключете котлона и оставете да покъкри, като продължавате да бъркате, докато леко се сгъсти. Махнете от котлона и оставете да се охлади. Добавете киселото мляко и отново разбъркайте. Сложете за няколко часа в хладилник. Ястието се сервира студено. 

Кебап с патладжан и кисело мляко по турски

Необходими продукти:
250 г агнешко (телешко, пилешко) месо
3 печени патладжана
1 кофичка кисело мляко
2 с. л. доматено пюре
2-3 скилидки чесън
50 г масло
сол, червен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на малки кубчета, пресовайте чесъна, патладжаните накълцайте на ситно. Загрейте маслото и задушете половината чесън. Добавете късчетата месо, разбъркайте и захлупете. Оставете на слаб огън 6-7 минути, докато месото омекне. Сложете доматеното пюре, червен пипер и сол на вкус и свалете от котлона. Смесете накълцаните патладжани с киселото мляко, останалия чесън и малко сол. Разбъркайте добре. Сложете сместа от патладжани и мляко на дъното на чинията за сервиране. Отгоре подредете късчетата месо и полейте със соса. Поръсете със ситно нарязан магданоз.

Хит на седмицата

Сладоледено кисело мляко

Необходими продукти:
400 г ягоди (малини, боровинки)
300 г подсладено кондензирано мляко
500 г кисело мляко

Начин на приготвяне:
Половината ягоди нарежете на едри парчета, другата половина пюрирайте. Добавете към тях кондензираното и киселото мляко и разбъркайте да се смесят добре. Сложете в затворена кутия във фризера поне за 4 часа. Преди сервиране извадете кутията 20-ина минути по-рано, за да се отпусне сместа. Можете да украсите с цели плодове или ядливи цветя и да поръсите със счукани ядки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме