Любимите рецепти на Лукреция Малеволти

Лукреция Малеволти с верните си коне.

Между Гергьовден и коронацията

Цирковата артистка няма време за сложни ястия

Семейството предпочита италианска кухня

Лукреция Малеволти е известна наша циркова артистка, която тази година получи наградата „Икар“ за цирково изкуство - за постижения в конния жанр. И наистина се казва така – името й не е артистичен псевдоним. Тя е родена в София, майка й е българка, а баща й – италианец. Животът й минава между България и Италия, сменя наши и чужди училища, обучава се по индивидуална програма – такава е съдбата на цирковите деца.

Лукреция буквално е отраснала в цирка, където дебютира на кон 5-годишна. Неин учител по езда е баща й. На 9 започва да работи, без да спира – и така до днес, когато самата тя има семейство и две деца. За да не причинява на сина си Максимилиан, на 13 години, и на дъщеря си Лучия, на 9, трудностите, които самата тя е преживяла, през последните години семейството се е установило в България. Излишно е да казваме, че съпругът й Момчил Колев също е цирков артист – освен коне, язди и мотор в „глобуса на смъртта“. До 14 май цирк „Колозеум“ е разпънал шапитото си срещу столичния парк „Гео Милев“, после се мести в „Люлин“ до средата на юни, след което ще гастролира из страната.

Тъй като през деня имат репетиции, а представленията са от 18.30 до 20.30 ч., Лукреция няма много време за сложни манджи. Дори признава, че вкъщи по-често готви майка й. Цялото семейство обича италианска кухня, мъжът й предпочита някакво месо с гъби, стига да не е пържено. За Гергьовден ще хапнат агнешко, а понеже празникът съвпада с коронацията на крал Чарлз III, може да пробват и от „кралското меню“ – побългарено, разбира се. 

Кралски киш със спанак

Необходими продукти:
За тестото:
250 г брашно 
1/2 ч. л. сол 
50 г студено масло на кубчета 
50 г свинска мас 
4 с. л. мляко
За пълнежа: 
125 мл мляко 
175 мл сметана 
2 яйца 
1 с. л. нарязан пресен естрагон
сол, черен пипер 
100 г настъргано сирене чедър
180 г бланширан спанак, нарязан на ситно 
60 г варена бакла или соя 

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и солта в купа. Добавете мазнините и разтрийте сместа с върховете на пръстите си, докато получите трохи. Добавете малко по малко млякото и омесете с ръце до меко тесто. Покрийте и оставете да почине в хладилника 30-45 минути. Разточете тестото в кръг, малко по-голям от горната част на формата ви за печене, с дебелина около 5 мм. Разстелете го в намазнената тавичка и по стените й. Покрийте и оставете още 30 минути в хладилник. Загрейте фурната на 190 градуса. Печете блата около 15 мин., докато леко се зачерви. Намалете температурата на 160 градуса. Разбийте млякото, сметаната, яйцата, билките и подправките. Поръсете изпечената основа с 1/2 от настърганото сирене, отгоре наредете нарязания спанак, баклата и билки, след което изсипете течната смес. Поръсете отгоре останалото сирене. Печете още 20-25 минути, докато кишът леко покафенее.

Традиционно печено агнешко

Необходими продукти:
2 кг агнешко месо (бут)
50 г студено масло
50 мл олио или зехтин
1 ч. л. червен пипер
сол, сух джоджен
300 мл вода

Начин на приготвяне:
В месото с помощта на нож се правят разрези с ширина 1 см и дълбочина 4 см. Маслото се нарязва на малки парчета и се слага в разрезите. Месото се намазва с олиото и в него се втриват червеният пипер, джодженът и солта от всички страни. Така овкусеното месо се слага в тава и около него се сипва водата. Завива се с фолио и се пече 2-2,5 ч. на 190 градуса. Периодично се вади от фурната и месото се обръща и облива със соса. 20-25 мин. преди края на печенето фолиото се отстранява. 

Агнешка дроб-сарма

Необходими продукти:
1 агнешки комплект
200 г гъби
125 г масло
1 ч. ч. ориз
1 вр. зелен лук
1 вр. пресен джоджен
1/2 вр. магданоз
сол, черен пипер
За заливката:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
3 с. л. брашно
1 щипка сода

Начин на приготвяне:
Измитите и почистени дреболии се сваряват в подсолена вода, като черният дроб се слага в последните 5 минути. Гъбите, ако не са от консерва, също се сваряват. Дреболиите се нарязват на ситно и се задушават в маслото с нарязаните лук и гъби. Прибавя се оризът и се задушава още 5 минути, след което се сипват 3 ч. ч. бульон от дреболиите и 1 ч. ч. вода от гъбите. Прибавят се джодженът и черният пипер. Ястието се прехвърля в тава и се пече 30 минути на силна фурна. Когато е готово, правим заливката и връщаме във фурната да се запече до златисто. Готовата дроб-сарма се поръсва с магданоз. Сервира се с кисело мляко. 

Свинско задушено с гъби

Необходими продукти:
700 г свинско месо
200 г пресни гъби
2 глави лук
1 морков
100 г бекон
50 г масло
1-2 с. л. олио
100 мл бяло вино
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете свинското месо напречно на влакната на средно големи парчета. Поръсете със сол и черен пипер. Разделете на три части. Нарежете лука и моркова на колелца, гъбите - на филийки. Смесете двата вида мазнина и сипете половината в съда за печене (гювеч, йенска тенджера). Подредете на пластове – морков, отгоре месо, лук, гъби. Повторете. Най-отгоре завършете с месо, което покрийте с няколко ивици бекон. Поръсете със сол и черен пипер. Изсипете виното, леко разредено с вода, и останалата мазнина. Захлупете и печете във фурна, загрята на 200 градуса. Оставете да къкри 30-40 минути, докато месото и гъбите омекнат.

Хит на седмицата

Трайфъл с бишкоти

Необходими продукти:
200 г бишкоти
600 г сметана
500 г течен шоколад
6 кивита
4 банана
50 мл ликьор (ром)

Начин на приготвяне:
Сметаната и течният шоколад се разбиват до еднородна смес. Плодовете се нарязват на парченца с дебелина 0,5 см. Бишкотите се потапят от двете страни в ликьора. В стъклена купа или отделни чаши се слагат на дъното 1/4 от бишкотите. Върху тях се подрежда половината от кивито. Покрива се със сметаново-шоколадовата смес. Слага се нов ред бишкоти, отгоре половината банани, сметанова смес. Продължава се по същия начин, докато се получат 4 слоя. Най-отгоре се завършва със сметана. Могат да се използват и други плодове, например ягоди, малини, боровинки. Десертът се охлажда, преди да се поднесе. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме