Българското вино - по-добро от всякога

„Вила Ямбол“ спечели рекордните 13 медала на два от най-престижните конкурси в света Mundus Vini и Vinalies Internationales

Българското вино показва забележително качество и печели все повече международни успехи. Това се потвърждава от представянето на родните напитки на два от най-влиятелните и престижни винени конкурси – Mundus Vini (Германия) и Vinalies Internationales (Франция), чиито резултати излязоха през март. Сред лидерите по брой отличия са избите от Тракия. Една от най-старите винарни – със 100-годишна история - „Вила Ямбол“ спечели забележителните 13 медала. От Mundus Vini се прибра с пет отличия – две златни и три сребърни.  Със златни медали се отличиха Vineyards Selection Розе 2023 и Kabile Розе 2023, а със сребро -  Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile  Мавруд и Каберне Совиньон 2019 и Vineyаrds Selection  Болярово, Каберне Совиньон, 2016. Особено ценно е признанието от Германия за актуалните реколти български вина, както и тези за бели и розета. В тазгодишното издание на Mundus Vini участваха общо 7435 вина от 36 държави.

На другия престижен конкурс Vinalies Internationales родните производители спечелиха общо 14 отличия като повече от половината отново отидоха в Ямбол – общо осем: шест златни и два сребърни. Със злато бяха отличени естествено пенливо вино Vineyards Selection  Blanc de Blancs 2015, както и Vineyards Selection Болярово от Каберне Совиньон 2016, Vineyards Selection Тополица от Сира 2017, Kabile Сира 2019, Kabile Мерло Резерва 2016, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2019, а със сребро - Vineyards Selection Розе 2023, Vineyards Selection Тенево Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо 2019. В тазгодишното издание бяха наградени общо 879 вина от 32 държави. Журито се състои от 120 винени специалисти от 40 националности, които тестват всяко вино „на сляпо“ като водещо е изцяло качеството на продуктите. Конкурсът се организира от Съюза на енолозите във Франция.

100 години история

„Вила Ямбол“ с гордост развива винарските традиции на своя регион в последните 100 години, което я превръща в един от най-старите производители от Южна България. Избата произвежда вината си от 10000 собствени и наети лозови масиви като особена гордост са тези в микрорайоните Тенево, Трояново, Тополица и Болярово, които са предназначени само за производството на лимитираната серия Vineyards Selection. Те са засети според „розата на ветровете“, моряшки ориентир, който отчита посоката и силата на въздушните течения, така че те да са най-благоприятни за развитието на гроздето. Другата им наградена марка Kabile е вдъхновена от традициите на траките по нашите земи и е кръстена на античен тракийски град Кабиле, чийто разкопки се намират само на няколко километра от днешната винарна. Изпълнителният директор на винарната Красимир Аврамов споделя също така, че хубавото вино се ражда още на лозето, прави се от хубави хора и от подходящата техника. Производителят е лидер на пазара със серията „Вила Ямбол“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме