Предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество
БАБХ не прави такива изпитвания
В 82% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко. Това показва изследване на Асоциация “Активни потребители”.
Ние направихме изследване на 17 марки пресни млека, което показа, че в 14 от тях има наличие на веществото фурозин, съобщи за “Труд” председателят є Богомил Николов. По думите му кравата не може да произведе това вещество, то се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Според него това е доказателство, че в продуктите има сухо мляко. В нито един от 14-те установени случаи с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите, допълни Николов.
Затова от асоциацията предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество сухо мляко, което може да се влага в прясното мляко. Предложението ще бъде внесено в Националния съвет по храните, съобщи Богомил Николов. В момента такова ограничение няма, а БАБХ не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. Крайно време е контролните органи да разработят методика за изпитване, настоя той.
В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%, посочи Николов. От асоциацията не обявят марките прясно мляко, съдържащи сухо мляко, защото методът дава количествена грешка - тоест на база количеството фурозин не може да се прецени дали става въпрос за малки или значителни количества сухо вещество.
Няма изследвания дали влагането му в прясното мляко крие рискове за здравето, допълни Николов. Сухото мляко не е и причината за по-дългия срок на годност на млеката, въпреки че много хора си мислят така. Дългият срок на годност се дължи на технологията на обработка на прясното мляко - то е чисто от микроорганизми и на практика няма какво да го развали докато не отворим опаковката и не влезе въздух, посочи председателят на асоциацията.
“Труд” изпрати въпроси до БАБХ добавя ли се сухо мляко в прясното и каква е причината да се установи веществото фуразин в продуктите, очакваме отговорите.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш