Баничка с боза някога беше класика в жанра. Тази тестена закуска, изхранвала поколения нашенци, може да се срещне в много разновидности - със сирене или извара, със спанак, лапад, лобода или друга зеленина, с праз лук, кайма, зеле, майонеза, ориз, тиква, локум... Точена или с готови кори, баницата винаги ще ви отсрами пред нечакани гости, с нея може да се нахрани обилно цялата фамилия. Колкото до калориите - да повечко са, затова я избягвайте на вечеря. Един съвет: за да не изгори кората, сложете баницата в предварително загрята фурна и печете на не повече от 180 градуса. Когато се зачерви, отворете фурната и напръскайте отгоре с обикновена или газирана вода, после допечете още няколко минути на по-слабо или изключено.
Баница с кайма
Необходими продукти:
1 пакет точени кори
500 г кайма (най-добре телешка)
1 глава лук
1 домат
1 чушка
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
1/2 газирана вода
масло (олио)
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
Начин на приготвяне:
Слагаме мазнината в тиган, когато се загрее добаваме нарязания на дребно лук. След като лукът се запържи, добавяме нарязаните на много дребно чушка и домат и запържваме още малко. Добавяме каймата с подправките и я изпържваме добре, след което я оставяме да изстине малко. Намазваме тавичката хубаво с олио или масло. Вземаме две от корите и слагаме малко от изпържената кайма в единия край, след което навивеме на руло. Завиваме така всички кори и ги поставяме в тавичката. След като разбием яйцата, добавяме към тях и смесваме киселото мляко, олио и газираната вода. Нарязваме корите на парчета и заливаме с разбитите яйца, кисело мляко и газирана вода. Баницата се пече в загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.
Баница с гъби и риба тон
Необходими продукти:
1 глава кромид лук
300 г печурко
7-8 стръка магданоз
2 консерви риба тон в собствен сос
1/2 каф.л. черен пипер
1/2 ч. л. сол
1 пакет бутер тесто
3 яйца
3 с.л. олио
300 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Първо нарежете кромида на ситно заедно с магданоза. Гъбите се накълцват на дребно. В незалепващ тиган загрявате олиото и запържвате лука, гъбите и магданоза, като внимавате да не стигат до златисто. След като запържените печурки омекнат, към тях се прибавя надробената риба тон. След около минута сместа се овкусява със солта и черния пипер, след което се оставя да се задуши до пълна готовност. Разпределете бутер тестото на три равни части. Плънката от тигана се разпределя между тях в тавата, като редувате тесто, плънка. Крайната фаза е да нарежете баницата на няколко отделни парчета. Разбийте в отделен съд яйцата и млякото добре, след което залейте със сместа нарязаната баница. Печете в умерено загрята фурна, около 180 градуса.
Баница с кайма, кашкавал и гъби
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
1 глава кромид лук
1 домат
млян черен пипер на вкус
1 щипка кимион
сол
250 г кайма
250 г гъби
1 пакетче масло
150 г кашкавал
За заливката:
4 яйца
250 мл газирана вода
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, доматът се настъргва и заедно с подправките се смесват с каймата и се запържват на умерен огън. Гъбите се задушават в малко от маслото и се прибавят към каймата. Когато плънката е готова, тавата се намазва с мазнина и се нареждат 1/3 от корите. Слага се половината от плънката и се разстила равномерно. Кашкавалът се настъргва и половината от него се поръсва върху плънката. Покрива се с втората 1/3 от корите и се разстилат останалата част от плънката и кашкавалът. Покрива се с последната трета от корите. Яйцата се разбиват с газираната вода. Върху баницата се нарязва на парченца останалото масло, залива се с яйцата и газираната вода и се пече в загрята на 200 градуса фурна.
Родопска баница с ориз
Необходими продукти:
600 г брашно
550 г овче сирене
350 мл прясно мляко
7 яйца
200 г масло
1 ч.л. сол
500 г ориз
300 г захар
Начин на приготвяне:
Измиваме ориза и го подсушаваме. В дълбок съд върху котлона загряваме маслото и в него задушаваме ориза. Добавяме настърганото сирене и 3 от яйцата. В отделен съд изсипваме брашното и с малко вода замесваме твърдо и еластично тесто. Разделяме го на три части. От всяка част разточваме кора с големината на тавата, в която ще печем баницата. Намазваме тавата с масло и разстиламе първата кора. Върху нея изсипваме и разстиламе половината от сместа с ориза. Покриваме с втората кора и върху нея разпределяме равномерно останалата част от сместа. Покриваме с последната кора. Заливаме баницата с разбитите и разбъркани с прясното мляко и захар и яйца. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса до зачервяване за около 40 минути.
Мързелива баница със сирене
Необходими продукти:
4 яйца
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
150 г сирене
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата, които трябва да са със стайна температура, прибавят се олиото, млякото със содата, разбъркана в него, и брашното. Трябва да се получи тесто като за кекс. Прибавя се натрошеното сирене, обърква се и се изсипва в намазнена тавичка. Пече се на умерена температура.
Гьозлеме
Необходими продукти:
3/4 ч.ч. топла вода
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
40 г масло
олио
За плънката
3 сварени картофа
1/2 глава лук
1 люта чушка (по желание)
черен пипер
червен пипер
1/4 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Пресява се брашното в дълбок съд. Добавя се солта. Смесват се и се отваря в средата дупка. Изсипва се топла вода, като се добавя малко по малко и се започва месенето на тестото. Накрая трябва да се получи меко тесто. Покрива се и се оставя на стайна температура да се отпусне за 30 минути. Сварените картофи се намачкват с мекото масло. Лукът, нарязан на ситно, се запържва в 2 с.л. олио и се добавя към картофите. Слагат се нарязаната на ситно люта чушка, нарязаният магданоз и подправките. Обърква се, като се стремим да се образува еднородна смес. Разделя се тестото на топки, които се поръсват с брашно, плотът също се поръсва с брашно. Всяка топка се разточва на максимално тънка кора. Намазва се с разтопеното масло и в средата се слага от плънката под формата на квадрат. Прихлупват се двете срещуположни страни да покрият плънката, след това и другите две (получава се правоъгълен пакет). Пече се в предварително загрят тефлонов тиган на средна топлина, първо от едната, а после и от другата страна. Докато са горещи, гьозлеметата се намазват с разтопено масло.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш