Южната ни съседка се слави със средиземноморската си кухня по цял свят
Подбрани рецепти за изискани блюда
Ястия и напитки, които не бива да пропускате ако сте на кулинарен туризъм в Гърция
Какво е първото нещо, което ви хрумва щом чуете Гърция? Великолепни, чисти плажове с бял пясък? Многобройни острови? Руини на древни храмове? Който и да реши да направи списък с най-привлекателните неща, които предлага южната ни съседка, несъмнено ще включи в него и храната й. Благословена със силно слънце и мек средиземноморски климат, Гърция е своеобразен кулинарен рай, като всеки неин регион е известен с някой специалитет. Вижте кои ястия или напитки, които не бива да пропускате ако сте на кулинарен туризъм в Гърция.
Мезедес и узо в Атина
Столицата на Гърция е пълна с ресторанти и таверни, които предлагат висококачествени рибни ястия. Много популярни в Атина са т.нар. mezedes ресторанти, където на достъпна цена можете да пробвате местни “мезета” в комбинация с чашка узо.
Бюрек в Атика и Централна Гърция
Някои от местните специалитети, които не бива да пропускате са: сушена риба със “скордалиа” (пюре от картофи и чесън) и пълнен морски таралеж, както и два характерни за района десерта – кадаиф и Galaktoboureko (т. нар. “млечен бюрек”). В района се произвеждат и висококачествено вино, включително рецина, узо и шам фъстък.
Пататес лемонатес в Пелопонес
Според food24 гръцкият полуостров е дом на най-добрите ястия със свинско и картофи в цялата страна. Сайтът особено препоръчва местния специалитет “пататес лемонатес” – “лимонени картофи”, които са идеалната гарнитура към всяко местно или рибно ястие. Пелопонес е известен и със своите вина и бяло овче сирене.
Орзо на Йонийско море
Красивите Йонийски острови са дом на традиционния за Гърция “авголемоно” – гъст сос приготвен от яйчен жълтък, лимон и бульон, който придава завършен вид на десетки традиционни гръцки ястия. Няма да съжалявате, ако точно тук опитате и ястие с “орзо” – типично гръцко тестено изделие, което прилича на ориз – например “ювеци” (печено агнешко, сервирано с орзо). Островите са известни и със своите вина от вида робола, с меда си и с ястията с кефал.
Шкембе и баклава в Епир
Районът е известен с ястията си от говеждо место и с надениците си, които често се приготвят в общи градски фурни. В менютата в Епир ще видите и много ястия, приготвени от стомах (най-често говежди). За района са характерни и сиропираните сладкиши тип “баклава”, както и тънките питки.
Сливи на Спорадите
Красивите острови в Егейско море са известни с почитта си към сливите. Много местни рецепти включват този плод, включително традиционните за Спорадите октопод със сливи и телешко със сливи. Най-обичаният местен десерт е торта с бадеми и орехи.
Какавия и петмез в Халкидики
Една от най-известните туристически дестинации в Гърция посреща гостите си с менюта, в които преобладаващите ястия включват риба, мед, смокини и череши, а най-почитаната напитка е виното. Районът е известен с вкусната си “какавиа” (рибена чорба), с варената риба и скумрията, поднесена с риган. Местен специалитет е и “петимези” (петмез) – гъст сироп, който тук традиционно се произвежда от грозде. Петимези е и основата на един от най-необичайните десерти, които можете да опитате тук – сушена на слънце риба, готвена в петмез до омекване и след това поднесена студена със сирене или сладолед.
Реване в Македония
В този близък до нас район на Гърция с най-голяма почит се ползват плодовете. Македония е една от най-плодородните области в страната, така че спирката на някой местен пазар е задължителна. Повечето ресторанти в региона сервират праскови в червено вино, “ревани” (което, разбира се, е сиропираният сладкиш, познат у нас като реване) и голямо разнообразие от салати. В местните менюта преобладават и ястия с риба, шафран, домати и патладжани.
Галактобюреко (Млечна пита)
Продукти:
1 пакет точени кори
100 г краве масло за крема:
1,5 л прясно мляко
4 яйца (размер L)
3/4 ч. ч. захар
100 г краве масло
1 ч. ч. пшеничен грис
1 ванилия
кората от 3 портокала за сиропа:
1 1/2 ч. ч. захар
сокът от 3 портокала
сокът от 1/2 лимон
50 мл портокалов ликьор
1 ванилия
Приготвяне:
Млякото за крема се загрява в съд на котлона, заедно със захарта и настърганата кора от портокалите. Когато захарта се разтвори, се прибавя грисът, оставя се сместа да се сгъсти и се добавят разбитите яйца (първо се темперират с малко от горещата смес) и ванилията. Дърпа се от огъня, разбърква се, и пак се връща на огъня. След 2–3 минути, щом кипне и се сгъсти леко, кремът е готов. Прехвърля се в купа и щом леко се охлади, към него се прибавя нарязаното на кубчета масло. Бърка се докато маслото се разтвори напълно. Квадратна тава се намазва с разтопено масло и в нея се поставят половината точени кори, като всяка се маже с разтопено масло. Корите се застъпват така, че да стърчат от четитите страни на тавата. Върху намазнените кори се изсипва леко охладеният крем. Отгоре се подреждат останалите кори, изрязани с големината на тавата, за да не излизат извън стените. Те също се намазват с разтопено масло.
Стърчащите кори се прегъват навътре и се намазват с разтопено масло. Десертът се нарязва на 15 правоъгълничета. Пече се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, за 15 минути, след това на 160 градуса за още 40 минути.
В касерола се смесват захарта, сокът от трите портокала, лимоновият сок, ванилията и ликьора за сиропа. Оставя се на котлона докато сместа се сгъсти леко. След като сладкишът се изпече, се охлажда за 15 минути и тогава се залива със сиропа. Оставя се в хладилник за 3 часа.
Пататес лемонатес
Продукти:
1 кг картофи, обелени
100 мл лимонов сок
60 мл зехтин
2 скилидки чесън, ситно нарязани
1 ч. л. сушен риган
1 ч. л. морска сол
1/2 ч. л. черен пипер
1 ч. ч. зеленчуков, пилешки или агнешки бульон
Приготвяне:
Картофите се нарязват на четвъртини.
Смесват се лимоновият сок, зехтинът, риганът, солта, пиперът и бульонът. Разбъркват се и в тях се сипват картофите. Смесват се добре и се оставят 2 часа да се мариноват.
Сипват се в тавичка и се слагат в загрята фурна на 200° С около 60 мин., като се разбъркват 2-3 пъти. Когато са готови, може да се запекат под грил още 10 мин. за да се зачервят добре.
Какавия (Рибарска чорба)
Продукти
2-3 ципури /600 г/
1 глава от Морска лястовица /1,5 кг/
1 риба пантели /400 г/
100 г почистени миди /10-12 бр/
1 кг картофи
3-4 глави червен лук
4 моркова
2-3 стръка прясна целина
3-4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
зехтин за пържене
Приготвяне:
Загряваме зехтина и в него запържваме за 3-4 мин. целите риби, без да разбъркваме. Нарязваме лука на едро, картофите – на кубчета, а морковите – на кръгчета. Прибавяме зеленчуците, наливаме 2-3 л вода, колкото да се покрият продуктите. Посоляваме, оставяме супата да ври за 30 мин. В самия край към врялата супа добавяме и мидите, варим 1 мин. Сервираме, като слагаме парчета риба и зеленчуци и подправяме с черен пипер.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш