Ароматите на Коледа винаги са пленителни и очароват сетивата на човек. Чрез тях определено Коледният дух присъства. Десертите са задължителен елемент на всяка празнична трапеза. Ето някои от най-правените и най-обичани сладкиши заедно с техните рецепти.
Необходими продукти:
• Яйца – 2 бр.
• Олио - 1 ч.ч.
• Пудра захар – 1 ч.ч.
• Мед – 1 к.ч.
• Хлебна сода – 1 ч.л.
• Канела – 1 ч.л.
• Брашно – 600 гр.
Рецептата за меденки започва с разбиването на яйцата и олиото. Препоръчително е да използвате миксер или тел за разбиване. След това идва ред на пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.
Брашното се пресява и заедно със содата и канелата се добавя лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато е по-рядка бъркайте с миксера или телта, а когато се оформи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. То трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.
Накрая трябва да разточите тестото и да си изрежете желаните от вас формички. Печете върху хартия в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Необходими продукти
За тестото:
• Брашно – около 350 гр.
• Яйца – 1 бр.
• Кисело мляко – ½ ч.ч.
• Олио – ½ ч.ч.
• Захар – ½ ч.ч.
• Сода - ½ ч.л.
• Бакпулвер – ½ пакетче
За крема:
• Прясно мляко – 500 мл.
• Захар – ½ ч.ч.
• Брашно – ½ ч.ч.
• Ванилия – 2 пакетчета
• Яйца – 1 бр. + 1 жълтък
• Масло – 30 гр.
• Орехи – за декорация
За приготвяне на тестото е необходимо яйцето и захарта да се разбият с миксер на пухкав крем. След това се добавя мазнината. В купа се изсипва шупналото киселото мляко като в него предварително е разбъркана содата.
Постепенно към течната смес се прибавя пресятото с бакпулвера брашно като малка част от него се оставя за доомесване. Всичко се бърка, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда. Резултатът трябва да е средно меко, нелепнещо тесто. Разточва на не много тънък лист и се нарязва на ленти с ширина 1 см. Те се навиват от долу нагоре около метални фунийки или такива, направени от фолио. Фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително зарята до 180 градуса фурна до готовност (между 15 и 20 мин.).
За приготвяне на крема брашното, яйцата и малка част от прясното мляко се разбиват с телена бъркалка. Останалото прясното мляко и захарта се слагат на котлона да заврят.
На тънка струя и при непрекъснато разбъркване се прибавя яйчената смес. След няколко минути крема се сгъстява и тогава идва ред на кравето масло и ванилиите. Бърка се още малко, снема се от огъня и се оставя да изстине. Покрива се със стреч фолио, за да не се образува коричка.
След като всички фунийки са изпечени и напълно охладени, се пълнят с крем. Отвора на фунийките се потапя в смлени орехи или кокос. Готовите фунийки се оставят да престоят на хладно около 5 - 6 часа преди консумация.
Необходими продукти:
• Втечнена мас – ½ ч.ч.
• Пудра захар – 3 с.л.
• Бакпулвер – 1 к.л.
• Яйце – 1 бр.
• Брашно – около 400 гр.
• Мармалад – 100 гр.
Яйцето, пудрата захар и втечнената мас се разбъркват добре с тел, докато захарта се разтопи. Пресятото брашно с бакпулвера се слагат в тава и се оформя кладенче, в което се изсипва течната смес. Замесва се средно меко тесто като същевременно не лепне.
Разделя се на две части и от всяка се оформя фитил, който се нарязва на равни парчета и се оформят топчета. Те се нареждат в тава върху хартия за печене.
Заоблената и набрашнена дръжка на ножа се притиска в средата, така че да се оформи отвор. Там се поставя по малко мармалад.
Пекат се в предварителна загрята фурна на 180 градуса за 8-10 минути. Поднасят се поръсени с пудра захар.
Необходими продукти:
• Брашно – 500 гр.
• Захар – 1 гр.
• Мая – 1 пакетче суха мая
• Прясно мляко – 250 мл.
• Ванилия – 2 пакетчета суха ванилия
• Индийско орехче – 1 щипка
• Карамфил – 1 щипка
• Кардамон – ½ ч.л. счукани зърна
• Сол – 1 щипка
• Масло – 200 гр.
• Бадеми – 60 гр. чукани
• Стафиди – 200 гр., напоени в алкохол
• Захаросани черешки – 100 гр.
• Портокалови корички – 60 гр. захаросани
• Лимонени корички – 60 гр. захаросани
• Марципан – 100 гр.
• Пудра захар – за украса
Активирайте маята в топло мляко с 1 ч.л. захар. Сместа се разбърка и се оставя да шупне.
В друга голяма купа се пресява брашното със солта, добавят се захарта, подправките и ванилията. Разбъркват се добре, като в средата се оформя кладенче, в което се изсипват охладеното масло и млякото с маята. Замесва се тестото заедно с отцедените стафиди, бадемите и нарязаните на ситно захаросани череши, портокалови и лимонови кори. Тестото се меси, докато съставките се разпределят равномерно. Слага се в голяма купа, намазана с олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 2 часа и половина.
След като тестото удвои обема си, се изважда от купата и отново се премесва. Разстила се върху леко набрашнена повърхност в овална форма и в средата се слагат парченца марципан. Оформеният щолен се полага в намазана тава, завита с кърпа и се оставя отново да втаса за около 1 час.
Щоленът се покрива с алуминиево фолио, за да се избегне изгаряне и се слага да се пече за около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна. Последните 10 мин. фолиото се маха, за да се образува приятен златист загар.
След като щоленът се извади от фурната, се намазва с разтопено масло, още докато е топъл. Поръсва се обилно с пудра захар и се оставя да изстине.
Необходими продукти:
• Кори за баница – 1 пакет
• Яйца – 4 бр.
• Захар – 1 ч.ч.
• Орехи – 1 ч.ч.
• Брашно – 1 ч.ч.
• Бакпулвер – 10 гр,
• Канела – 10 гр.
• Ванилия – 2 пакетчета
• Масло – 125 гр.
За сиропа:
• Захар – 1 ч.ч.
• Вода – 1 ч.ч.
• Ванилия – 2 пакетчета
• Лимонова кора – 1 с.л.
В началото на рецептата трябва да забъркате кексовата смес - яйцата, захарта, орехите, брашното, смесено с бакпулвера, канелата и ванилията. Корите се разделят на две части.
В намазана тава с олио слагате половината кори, изсипвате кексовата смес. Отгоре се поставя останалата половина кори. Разрязва се на ромбоиди и се залива с разтопеното масло по разрезите.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса до златист цвят.
Когато баклавата изстине заливате със захарен сироп. Неговите съставки се слагат в касерола и се варят 5 минути, след което е готов за баклавата.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш