Мариновайте продуктите поне за половин час
Все още дългите летни дни и топлите вечери предполагат събирания с приятели на открито – на вилата, на двора, на терасата. Част от удоволствието е да се приготви барбекюто, както е чужбинското име на скарата. Разпалването на дървените въглища, изчакването на точния момент, когато да метнете месото, рибата или зеленчуците върху решетката над жаравата, преди това – мариноването на продуктите, а после и самото печене, са цяло изкуство, посветеният в което автоматично се превръща в цар и душа на компанията. По-лесен за употреба вариант е електрическата скара. В краен случай можете да използвате и грил-тиган за по-малки количества храна. Българинът продължава да почита и бабата на барбекюто – простата ламарина, върху която и днес се пекат на огън чушки и патладжани, а по морето – и миди.
Каквото и „оръдие на труда“ да използвате, не забравяйте някои основни правила, за да не опропастите продуктите и да отиде трудът ви на вятъра. Скарата намажете предварително с мазнина (олио, парче сланина), затоплете я и тогава сложете месото. Така то няма да залепне и да се разкъса. Не го слагайте на барбекюто, докато има горящи пламъци, защото ще се овъгли.
Колкото по-дълго време се маринова свинското месо, толкова по-добре. Оставете го за една нощ в хладилника в покрит съд. Така на пържолите ще са достатъчни по 5 минути от страна, за да станат сочни. Пилешкото месо става още по-крехко, ако предварително се намаже с лимонов сок, а говеждото – с горчица от вечерта. Каквато и марината да изберете за рибата, не я дръжте в нея повече от 30 минути, за да не се разпадне месото върху скарата. За подобна обработка са подходящи по-тлъсти риби. Кюфтетата и кебапчетата стават най-вкусни на скара. Добре е преди печенето да се намажат леко с олио. Същото важи и за зеленчуците, които смятате да гриловате.
И един практически съвет: шишчетата нанижете върху две успоредни пръчици или на двоен шиш, за да не се въртят парченцата месо и зеленчуци около единичното шишче и така да изгорят от едната страна. Месото и рибата върху скарата не се бодат с вилица или шиш, за да не изтекат соковете им, а се обръщат с щипка. Опечените продукти сложете в похлупен съд върху грила, подправете и оставете десетина минути да омекнат и да поемат миризмите.
Свински шишчета
Необходими продукти:
1 кг свинско филе
2-3 чушки
2-3 глави лук
2 домата
200 г сланина (бекон)
200 мл бяло вино
2 с. л. масло
сол, черен пипер, чубрица, ким
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета като за шиш, овалва се в подправките и виното и престоява една нощ. На другия ден се нанизва на шишове, като се редуват месо, чушка, лук, сланина, домат, месо и т.н. Шишчетата се поръсват с маслото и се пекат на скара или на фурна (с малко вода в тавата), като се обръщат.
Мариновани пържоли на скара
Необходими продукти:
6 пържоли от свински врат или пилешки бут
сокът от 1 буркан кисели краставички
1 с. л. горчица
1 с. л. кетчуп
1 ч. л. соев сос
50 мл вино
1 с. л. зехтин
черен пипер, чубрица, кимион, къри
Начин на приготвяне:
Всяка пържола се слага в найлонов плик и се начуква. Приготвя се марината от всички изброени продукти. Месото се слага с маринатата в купа с капак за 12 часа, като от време на време купата се разклаща. Цялата марината попива в месото и са достатъчни само по 5 минути от всяка страна, за да се опекат пържолите. Готовото месо се слага в добре захлупен съд върху барбекюто, за да се задуши.
Плескавица
Необходими продукти:
1,200 кг телешка кайма (за 6 порции)
300 г бекон
300 г кашкавал
1 люта чушка
1 глава лук
1 ч. л. черен пипер
1 с. л. кимион
2-3 с. л. вино
1 ч. л. подправка за барбекю (или друга суха подправка)
Начин на приготвяне:
Размесете добре каймата, настъргания лук и подправките и оставете на хладно минимум 2 часа. Оформете 6 топки, които разплескайте върху плоскост. Сложете във всяка парченца кашкавал и бекон. Загънете ги и между дланите си оформете големи сплеснати кюфтета. Сложете ги на загрята скара, намалете температурата и печете 7-8 минути на страна, като обръщате с щипка за барбекю.
Сувлаки
Необходими продукти:
1,500 кг свинско месо
0,5 ч. ч. зехтин
4 с. л. винен оцет
4-5 скилидки чесън
сок от лимон
сол, черен пипер, мащерка
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки като за шишове и го мариноваме най-малко 2 часа в изброените продукти. Нанизваме на шишове (12 бр.). Преди печене отново се залива с маринатата и тогава се слага на скарата. По желание между месото може да се сложи лук или домат. Тъй като това е гръцка рецепта, месото се поднася върху плоска питка със сос „дзадзики“, приготвен от гъсто кисело мляко, чесън, настъргана краставица, мента, сол, черен пипер, зехтин и малко оцет.
Хит на седмицата
Ущипци
Необходими продукти:
1 кг кайма (за 6 порции)
100 г бекон
100 г кашкавал
3-4 скилидки чесън
1 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. лют червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва хубаво с нарязаните на малки парченца бекон и кашкавал и с останалите продукти. Оставя се да отлежи 30 минути на студено, след което се оформят малки продълговати късове в дланта (колкото юмрук). Не се овалват в кръгла форма като кюфтета. Излизат около 24 броя. Пекат се на скара за 5-6 минути от всяка страна. Готовите ушипци се слагат в захлупен съд, за да станат пухкави.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш