Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.
С тенденцията за нарастване на автоимунните заболявания и непрекъснатата употреба на все по-широк спектър от антибиотични препарати при подрастващите, като логично следствие се появи и тенденция сред много отговорни родители за стремеж към все по-традиционен и натурален начин на отглеждане на новото поколение.
В тяхна подкрепа не веднъж дълбоко сме подчертавали и важността от естествено кърмене. Не случайно Уинстън Чърчил казва, че кърменето е най-ценната инвестиция в човешкото здраве.
Независимо от напредъка на науката, никой за момента не е успял да пресъздаде в точен вариант идеалната храна за всеки новопоявил се човешки организъм на този свят - майчиното мляко. Наред с всички вещества в състава й, които имат хранителна стойност за бебето, има една особена група съединения, за които в момента се смята, че са около 200 вида. Тях храносмилателната система не може да разгради, или ако успее да го направи, то е в пренебрежимо малко количество.
Тези вещества са първите пребиотици, с които нашето тяло се среща. Представляват олигозахариди със специфична структура - сложни въглехидрати, чиито основна функция е да подпомогне изграждането на адекватна чревна микробиота, както и за модулиране на съзряващия имунитет. Споменавайки тези факти, лесно можем да достигнем до извода, че формирането на човешкия микробиом е в пряка зависимост от приема на хранителни вещества от външния свят и този процес започва още с нашето раждане.
Честно казано, у нас буди притеснение масово срещаният стремеж към контрол единствено на ръста и теглото на детето. Тук мъдростта на малкия принц - "Същественото е невидимо за очи" като че ли намира точното си място. Много данни сочат, че някои заболявания могат да бъдат предвидени, базирано на моментното състояние и състав на микробиома в тялото ни. В процеса на захранване и последвалото хранене на детето присъствието на разнообразни и различни видове фибри и устойчива скорбяла, съдържащи се в пълноценните растителни продукти, е силно препоръчително и не бива да бъде пренебрегвано. По този начин осигуряваме устойчиво разнообразие от микроорганизми в храносмилателната система, синтезиращи голяма част от полезните хранителни вещества, абсорбирани в кръвотока - късоверижни мастни киселини, витамин К2, невротрансмитери и т.н. , както и поддържащи имунитета в оптимално състояние.
Препоръката за старт на захранването, разбира се, са преминалите щадяща термична обработка зеленчукови и зърнени храни, като запознаването с тях да е постепенно. Особено в началото е добре да въвеждаме максимум един нов продукт дневно и да следим за евентуална реакция или храносмилателен дискомфорт.
Плодовете, особено сезонни и биологично отгледани, също са прекрасна храна през този период, но препоръчваме въвеждането им след зеленчуците, тъй като имат по-стимулиращ и сладък вкус от зеленчуците и зърнените, което в някои случай възпрепятства тяхното въвеждане. От богатите на мазнини хранителни източници авокадото е подходящ и достъпен вариант. По отношение на ядките, прекрасен източник на полиненаситени есенциални мастни киселини, мненията на специалистите в последно време като че ли се поляризират. Някои препоръчват ранното им присъствие в детското меню, твърдейки че така по-рядко се проявява алергична реакция към тях, естествено повечето мнения са класически да бъдат въвеждани на по-късен етап, след като сме въвели всички други хранителни групи. Нашето мнение, базирано на дългогодишен опит е, че след навършване на първата годинка, а най-добре след година и половина можем плавно да запознаваме децата с тях, но задължително фино смлени под формата на тахани, за да се избегне опасността от задавяне. По този начин можем да осигурим изобилие от усвояем калций под формата на пълнозърнест сусамов тахан например.
За калция е важно де се знае, че един от най-добрите негови източници са зеленолистните. Те са и най-наситената откъм микронутриенти група на планетата. В малки количества постепенно можем да ги добавяме към пюретата или смутитата, тъй като са доста интензивни на вкус и не всяко дете ги приема с охота. Ако зеленият цвят е достатъчен, за да получим категоричен отказ, добавянето например на боровинки към рецептата решава проблема.
При храненето на децата е добре да спазваме умерен консерватизъм и да не залитаме в странни и често без никаква научно обосновка диети.
Децата имат потребност от достатъчно количество основни макронутриенти - въглехидрати, мазнини и протеини, обезпечаващи техните енергийни нужди и пълноценен растеж. Прилагането на нисковъглахидратни, нискомазнинни, безглутенови и подобни ограничаващи диети, са крайно непрепоръчителни, когато нямаме много основателна причина и прилагането им не е наложено от специалист. Подобна крайност може да бъде и прекален стремеж към изчистено меню, в което преобладават основно плодове и зеленчуци, а останалите хранителни групи са системно пренебрегвани. По този начин не можем да отговорим на калорийните нужди на подрастващия организъм и със сигурност ще се сблъскаме с някаква форма на системен хранителен дефицит. За преодоляването му има сигурен начин, познат на отговорните родители- щипка любов във всяко ястие.
Съавтор на статията на д-р Емилова е Веселин Станков
Той е завършил Биологическия факултет на СУ „Кл. Охридски“, специалност екология и следдипломен курс нутрициология пак там. Работил в Асоциацията на биотърговците, Дружеството за защита на птиците и други екологични проекти. Един от създателите на първия изцяло веган ресторант в София. Повече от шест години е лектор-консултант в екипа на д-р Емилова.
Рецепта на сътрудник Пламен Иванов
Рецепта „Чакам баба и дядо на рожден ден“
Продукти:
200 г сурово кашу,
10 бр. пресни фурми,
3 суп. лъжици лешников тахан,
ванилия на вкус
Приготовление: Всички съставки се объркват в кухненски робот или на ръка до получаване на смес с консистенция на плътно тесто. Оформят се бонбони и се прибират в хладилник за 5-6 часа, за да се стегнат.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш