Цената на белия е около 2000 лева, а на черния - стига до 100 лева за кг
Търговията със замразени гъби - само в сезона
Нов Закон за трюфелите ще удари бизнеса с култивирани трюфели. Това заяви за “Труд” Димитър Димитров, председател на Национална асоциация “Български трюфел”. В него се въвежда ограничението от плантации с култивирани гъби да се добиват не повече от 20 кг от дка. Досега няма ограничение на добива за нито една култура, не разбирам защо за трюфелите да има, категоричен беше Димитров.
По думите му обикновено в един декар влизат около 50 дръвчета. Най-често у нас това са лешник, липа и дъб, като трюфелът се захваща за корените на дървото. Реално продукция има след 8-10 години. Това е дългосрочна инвестиция, като едно дръвче струва между 15 и 20 евро, обясни експертът. По думите му у нас има много земя, която не е подходяща за традиционно земеделие, но отговаря на условията за култивиране на трюфели. Отчитайки това, законът трябва да улесни и мотивира хората да се занимават с тази дейност, посочи Димитър Димитров.
Друг проблем е ограничението да се търгува със замразени трюфели само в рамките на сезона му. Когато се замрази, той има срок на годност минимум 2 години и целта е да се продаде тогава, когато не е възможно да се намери свеж, обясни експертът.
От бранша настояват още да се разреши изкупуването на пресни трюфели с мобилни пунктове, а не само със стационарни. Причината е, че много от ловците на трюфели не живеят близо до пункт за изкупуване и нямат възможност да осигурят правилното съхранение на гъбите. В закона има и много добри неща, които ще регулират тази дейност, не отрича председателят на асоциацията.
Според Димитров силно се преувеличават цените на трюфелите, които се изнасят от България. Няма цена от 15 000 евро за килограм бял трюфел. Толкова струваше той през 2017 г., което беше най-високата стойност от 20 години насам. Следващата година цената му падна до 800 лева за кг. Нормалната цена за първо качество е 2000 лева за кг. За черния трюфел цената е между 40 и 100 лева за кг, уточни Димитров.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш