Цър-пър по сръбски

Няма как да устоиш на подобна гледка.

Рецепти от комшиите

Месо на скара и млечни продукти са в центъра на вниманието

Мръвките стават най-вкусни на дървени въглища

Неповторимата сръбска скара е това, което отличава кухнята на западните ни комшии от балканската, средиземноморската и ориенталската. Сърбите обичат месо и го сервират в големи порции. Най-често го приготвят на скара с дървени въглища, но става добре и на електрическа, и на грил тиган. Важното е да цвърчи и да се разнася аромат.

Свинско, телешко и агнешко са най-уважаваните мръвки. С тях се приготвя не само скара, а и гювеч, кебап, сарми. В някои от ястията се използват останалите от скарата меса. Плескавици, чевапчици, ущипци, шишчета, наденици често се гарнират с каймак – друг сръбски специалитет, приготвян след неколкократно кипване на сурово (непастьоризирано) мляко със сол.

Каймакът е и вкусно предястие, поднесен с препечен хляб. Сред „запазените марки“ на комшиите е и айварът – друга разядка, приготвяна само от чушки, понякога и патладжан, но без домати. За тези, които не обичат месо, има достатъчно зеленчукови ястия, но особено място сред тях заема зрелият фасул, чието готвене от варенето, през подправянето и накрая печенето в гърне изисква голям майсторлък и търпение.  

По поречието на р. Дунав готвят вкусна риба, във северната част на страната – Войводина – кухнята напомня на унгарската, в западната – на австрийската, на юг – на средиземноморската. Да не пропуснем баниците, тутманиците, милинките и баклавата, които също влизат в кулинарния арсенал на комшиите. Цялото това богатство на вкусове и разнообразни продукти прави сръбската кухня любима и на нашенеца. Доказват го многото сръбски ресторанти, работещи у нас. 

Гурманска плескавица

Необходими продукти:
600 г кайма смес или само телешка 
1 глава лук
80 г кашкавал
1 с. л. лют червен пипер
1 с. л. зехтин
1 ч. л. бакпулвер
сол, черен пипер
30 мл газирана вода

Начин на приготвяне:
Каймата трябва да е много ситно смляна. Лукът се нарязва на много ситно, кашкавалът – на кубчета. Смесват се с каймата, добавят се солта, черният и лютият червен пипер, зехтинът, газираната вода и бакпулверът и се омесват добре в купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за поне 2 часа. С мокри ръце се взема около 300 г от каймата и се оформя плескавицата. Пече се на барбекю, грил тиган или електрическа скара, докато се образуват ясно изразени ленти и от двете страни. Сервирайте със суров лук и топка каймак или сметана. 

Пържени чушки с лук и домати

Необходими продукти:
500 г чушки
400 г домати
3 глави лук
3 с. л. олио
сол, черен пипер, магданоз

Начин на приготвяне:
Запържете нарязания лук в олиото. Добавете ситно нарязаните чушки и пържете, като разбърквате от време на време. Когато омекнат, сложете обелените и нарязани на ситно домати. Подправете със сол и черен пипер и гответе, докато ястието се сгъсти. Сервирайте топло, поръсено с магданоз. 

Пълнена бела вешалица

Необходими продукти:
300 г свинско контрафиле
1 свинско було за завиване
20 г кашкавал
20 г бекон
1 кисела краставичка
3-4 скилидки чесън
1/4 кубче зеленчуков бульон
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Свинското контрафиле се срязва на две дълги ивици по 20 см и се овкусява със сол, черен пипер и разтворения в 1 супена лъжица вода зеленчуков бульон. Булото се разстила на плота, върху него се поставя едната ивица месо и отгоре се редят нарязаните на жулиени кашкавал, бекон и кисела краставичка, както и счуканият чесън. Захлупва се с втората ивица месо и булото се увива добре. Пече се на скара по 10-12 минути от всяка страна. 

Лесковачка мукалица

Необходими продукти:
800 г свинско месо
5 глави лук
2 люти чушки
50 мл олио
2 с. л. сух магданоз или 1 вр. пресен
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета, оваляйте го в олио, посолете и набучете на шишчета. Загрейте скара или оребрен тиган и изпечете шишчетата от всички страни. След това ги прехвърлете в огнеупорен съд с капак. Нарежете лука на полумесеци, а лютите чушлета на колелца. Задушете ги в мазнина, подправете със сол и смлян пипер. Добавете и магданоза и запържете за 2-3 минути. Изсипете всичко при месото, разбъркайте и запечете в предварително загрята на 250 градуса фурна за около 20 минути. За същото ястие може да се оползотвори изостанало готово месо на скара.

Хит на седмицата

Ущипци на скара

Необходими продукти:
1 кг кайма смес
100 г бекон
100 г кашкавал
3-4 скилидки чесън
1 ч. л. черен пипер
1/2 ч. л. лют червен пипер
сол

Начин на приготвяне:
Беконът и кашкавалът се нарязват на малки парченца, чесънът се накълцва. Омесваме ги с каймата и останалите продукти. Оставяме да почине 30 минути на студено, след което оформяме малки, леко продълговати кюфтенца и печем на скара по 5-6 минути от всяка страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме