Едър чернокоп по 12 лева килограма заля пазара в Бургас. На рибната борса "Краснодар" от ранни зори се вият опашки от желаещи да си купят "малкия лефер". Екземплярите са едри, стават идеално за скара, има и по- дребни, които се продават 8 лева килото. На някои сергии, много едър чернокоп върви по 15 лева. В същото време цената на паламуда, който също е в изобилие е 8- 10 лева килото. Скочила е хамсията, храната на паламуда- 7 лева за килограм.
Чернокопът надмина паламуда по цена, защото тази есен рибата е много. „Чернокопът вече влезе и в Бургаския залив, докато паламудът се хваща повече около Царево. Надяваме се да ловим чак до Никулден , а защо не и след това“, коментираха риболовците.
Празникът на моряците и рибарите- Денят на патрона им- Свети Николай Чудотворец наближава. Остава по- малко от месец, а тази година 6 декември се пада в петък, така че тържествата ще са направо тридневни, прогнозират морските вълци.
По традиция в рибарското селище край Бургас- Ченгене скеле празнуват на 19 декември.
Никулден е и Денят на Бургас, има много именници. И затова те изтеглят празненството си по- късно- на Никулден по стар стил, за да могат да им дойдат повече гости.
При това есенно изобилие курбанът ще е задължително от паламуд и чернокоп. Ще има и много риба на скара в култовата кръчма "Морски сговор", както и в заведението на етнографския комплекс.
Заради препълнените с чернокоп и паламуд сергии на пазара в Бургас започна голямото консервиране. Бургазлии затварят в буркани и от двете риби, но най- много- от чернокопа.
Купуват по няколко килограма, мариноват го и го затварят в буркани за зимата.
Чернокопът се почиства и в тенджера се приготвя саламура от едра морска сол и вода, разбърква се докато се разтопи солта. Саламурата е готова, когато пуснато сурово яйце в нея изплува на повърхността.
Рибата се поставя в саламурата и се притиска отгоре с чиния, така че да се покрие цялата. Оставя се да престои 24 часа в разтвора, после се отцежда. В друг съд се смесват оцет и вода в съотношение 1 :1. Добавя се дафинов лист, бахар, черен пипер и сместа се слага на котлона да заври, после се охлажда.
Чернокопът се залива с марината, притиска се и отново престоява 12 часа, след което се прецежда в гевгир.
В последната стъпка се загряват 2 или 3 чаени чаши олио в дълбок съд и се запържва едно кубче хляб. Оставя се да се охлади леко. Рибата се нарежда плътно в буркани, залива се със запърженото олио, бахар, черен пипер и дафинов лист.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш