Шеф-готвачът Стефанос Стамидис: Готвенето е за душата, не за стомаха

Стефанос Стамидис предпочита модерния прочит на гръцката кухня

Средиземноморски дарове, тиквички по гръцки и узо. Тези три неща са достатъчни, за да се сети човек, че става дума за гръцка кухня. Тя обаче е нещо много повече от това.

Всъщност на масата в Гърция може да бъдат поднесени ястия, които дори не ги свързваме с нашата съседка, но те са на почит там.

Шеф-готвач Стефанос Стамидис избира да приготвя модерна гръцка кухня, която е истински шедьовър за сетивата. Ястията, според него, са не просто храна, а преживявания, истории и една обща философия.

Стефанос ни посреща в малко гръцко пространство, с интересни интериорни детайли, в „сърцето“ на София, за да ни представи що е то „Fusion” кухня.

- Каква е гръцката кухня през Вашата призма?

- Повечето хора са запознати с гръцката концепция именно с пържени тиквички и калмари, например. Да, средиземноморската кухня е свързана с морските дарове, ние сме една такава кухня, но традиционната гръцка кухня я покавам модернизирана, като една “Fusion” кухня. Работя с продукти, внесени от Гърция. В България някои от тях ги има, но не всички. 

- Има ли „мода“ в гръцката кухня? За този сезон, каква е тя?

- За всеки сезон има нещо актуално. Има гръцки ястия, които сега ще бъдат презентирани през зимния сезон. Едно такова ястия са телешките бузи. Самото месо, което приготвям, идва от селектирани гръцки ферми. 

- Какви по-различни десерти приготвят гърците?

- Един от тях е ледената „Богаца“. Това е десерт със солен карамел, ледено бадемово перфе, праскови и ванилов крем. Традиционната баклава пък я приготвям с крем от рози, цитруси, шам фъстък и сладолед с ликьор от мастика. Има още един много интересен десерт. Неговото име е „Мелахрини“. На гръцки това означава „брюнетка“. Това е какаов кейк с шоколадово кремо, натурална морска сол и няколко капки зехтин.

- Какво обича българинът от средиземноморската кухня?

- Той е свикнал с традиционната гръцка кухня – морски дарове, калмари, октопод, но, когато опита ястия, приготвени чрез един модерен прочит, му допадат. Готвенето е за душата, не за стомаха. Хората, които мислят по този начин, оценяват различното виждане.

- А какво предпочитат самите гърци?

- Те обичат да споделят една трапеза. В повечето ресторанти и концепцията е такава. Един грък си поръчва по няколко неща, които да са на средат на масата, за да има за всички различни ястия и всеки да опитва. Това е споделянето.

- Освен по-модерния прочит на кухнята, атмосферата при вас също е много различна. Няма я тази комбинация от традиционното гръцко синьо и бяло.

- Да, това е една по-различна гръцка атмосфера, не с типичното морско-синьо. Тези нюанси са характерно за една таверна, например. В по-големите градове в Гърция, в ресторантите от по-висок клас, интериорът е модерен, без тези традиционни цветове. Може да се види и един ретро стил, с антики и рисувани картини от художник по стените.

- Заимстват ли гърците от друг тип кухня?

- Средиземноморската кухня е много общо понятие. Има испанска техника, както и италианска. 

- Коя е предпочитаната от Вас рецепта?

- Морски дарове „Гювеци“. Прави се с паста „Орзо“, с доматен сос и с морски дарове – миди, скариди и калмари. Разбира се, слага се сол и черен пипер. Гърците много обичат черен пипер. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта