При акция на ДАНС и прокуратурата са открити около 12 млн. фалшиви евро в язовир "Мечка"

Крупна сделка за продажба на близо 14 млн. фалшиви евро е била предовратена при съвместна акция на ДАНС, МВР и службите за сигурност след получен оперативен сигнал за закупуване на голямо количество менте банкноти от 500 евро, разкриха на извънреден брифинг в Пловдив главният прокурор на България Сотир Цацаров, апелативният прокурор Иван Даскалов и окръжният прокурор Румен Попов.

Веднага след получаване на сигнала е била създадена организация за предотвратяване на сделката, като в хода на тридневната операция са иззети 117 броя банкноти за 1,2 млн.евро, както и все още все още ненарязани и на листове банкноти по 500 евро на обща стойност над 12 млн. евро. Част от фалшивите пари са без холограмни стикери и воден знак.

Ментетата са били изхвърлени във водите на язовир "Мечка" между Първомай и Асеновград и все още се сушат. "Сумата е приблизителна, тъй като още ги броим и сушим" , заяви апелативният прокурор Иван Даскалов. Банкнотите са извадени от водолази и се съхраняват в заседателната зала на Криминална полиция.

Основната версия е, че ментетата, които са с много високо качество, са произведени в печатницата на Петър Петров-Растера. "Имаме съмнение, че са отпечатани в тази печатница, тъй като в тези банкноти има една дребна грешка, допусната и в откритите през 2008 и 2009 г. фалшиви евро. В купюрите с картата на Европа липсва един от ръкавите на Халкидическия полуостров. Убедени сме , че тези пари са отломки от партидите, отпечатани преди години", твърди още Иван Даскалов. Според главния прокурор Сотир Цацаров това е едно от най-крупните количества фалшиви евро, намирани някога.

До момента по случая са арестувани трима души, като единият, който е съдействал активно на разследващите, е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 5000 лв. Окръжна прокуратура иска за единия съучастник постоянен арест, а на третия все още текат 72 часа от задържането.

В имот в село Татарево (община Първомай), собственост на единия от тримата задържани, са открити 14 пушки, повечето от които със заличени серийни номера. Според разследващите пушките са откраднати през февруари 2014 г. от магазин за оръжие в Хасково, който впоследствие е запален. При полицейската акция са намерени и 3,2 кг марихуана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право