Децата ни първи по прием на анаболи в Европа

Българските гимназисти са първенци по употреба на анаболи в Европа. Това показва проучване от 2015 г., обхванало 96 000 ученици на възраст 15-16 г. в 35 страни на Стария континент.

У нас 10% от момчетата и 2% от момичетата употребяват субстанциите, докато средният процент за останалите страни е 1 на сто.

Това обясни Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център по наркотици и наркомании по време на Десетата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата на наркотици във Варна.

Според Банчева тепърва предстои анализ на причините за тази опасна тенденция, както и за влечението към хазарт, което за първи път е влязло в обхвата на ежегодните изследвания. Резултатите сочат, че учениците предпочитат онлайн залозите. У нас 30% от момчетата и 7% от момичетата играят хазарт поне веднъж годишно. По този показател сме шести, а първа е Гърция.

България обаче е сред малкото евродържави, в които през последните 16 г. има двоен ръст на употребяващите дрога деца.От 14% през 1999 г. те са се увеличили до 30%, или близо 22 000 през 2015 г. Навсякъде в Европа най-предпочитан от гимназистите е канабисът, който според децата се намирал доста лесно.

8 на сто са опитвали дизайнерски дроги и опасния друсан чай - смес от билки и синтетика, заместващ традиционните наркотици.

"Процентът е двойно по-висок от средния за Европа. Често самите деца не знаят какво точно пушат, защото непрекъснато се появяват нови психоактивни вещества, повечето от които са силно токсични", поясни Банчева.

 

Всеки четвърти пуши

Въпреки отчетения за 15 г. спад с 14% всеки четвърти български ученик на 16 г. пуши, докато средно в Европа децата тютюнджии са двойно по-малко.

За 15 г. употребата на алкохол сред подрастващите у нас се е запазила на едни и същи нива - 59% пият поне веднъж месечно, а 46% от тях са изгълтали по 5 питиета наведнъж. Надминават ги само връстниците им от Австрия и Дания, показва проучването на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици.

 

Д-р Александър Канчелов:Ужасяващо е мускулите да заменят културата

Некритичното подражание на модерни образи е характерно за възрастта между 14 и 16 години, обясни пред „Труд“ психиатърът д-р Александър Канчелов.

„Унищожаването и сриването на ценностите е опустошителен феномен за нацията и държавата ни. На този фон, когато ценностите липсват, е много лесно да се примитивизира подражателството. Вместо то да е със здрави и успешни модели, да е изкривено и много незряло“, уточни специалистът по лечение на зависимости и посочи, че е ужасяващо, ако мускулатурата замени интелекта и културата.

„Когато някой ти обещае, че много бързо ще постигнеш нещо с външни магически субстанции и с успех, това е на границата на нетипичното мислене, на наркоманията“, посочи той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве