Магистралата „Струма“ тръгва към Кресна догодина (обзор)

Работата по изграждането на лот 3.2 от магистрала „Струма“ до Кресна може да започне още от новия строителен сезон, ако няма бланкетни жалби или други пречки, заяви председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров. Той участва в дискусионен форум, организиран от Камарата на строителите в България. Прогнозата на АПИ е, че всичко може да е готово до 2020-2021 г.

В дебатите се включиха представители на 7 браншови пътни асоциации, 7 неправителствени и екологични сдружения и експерти от академичните среди - БАН, Университета за архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет.

Всички те подписаха декларация в подкрепа на това как ще изглежда лот 3.2. Вариантът, предложен от държавата, предвижда едната посока на движение - от Кресна към Симитли, да минава по настоящото трасе, като то ще бъде ремонтирано, а другото платно - от Симитли до Кресна, ще бъде изнесено в източна посока по изцяло нов терен, който преминава около селата Брежани, Стара Кресна и Ощава. Ще има тунели, 7 виадукта, 14 по-малки съоръжения, подпорни стени. Пътят ще е двулентов, като при изкачванията ще става трилентов.

По този начин експертите и учените напълно отхвърлиха претенциите на няколкото псевдоекологични организации, които от години спират изграждането на отсечката. Те настояват да няма никакво движение през Кресненското дефиле, защото така се рушала природата в пролома.

В декларацията бе записано, че другата идея на „зелените“ - изграждане на 15.2-километров тунел, е опасна за природата и живота на хората.

„Тези псевдоекологични организации никога не са изказвали аргументи. Винаги са обяснявали само - вие сте вредни“, заяви почетният председател на Камарата на строителите в България Симеон Пешов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България