Авангардна изложба свързва Лондон, Белград и София

Надслов: Пренебрегнатите пространства в твоя град, които те вдъхновяват

Експозицията е “безхартиена” и може да се наблюдава на 12 май

На 12 май едновременна изложба ще обедини Лондон, Белград и София, представяйки първото издание на Cooltzine: некомерсиална “зин” компилация (печат и онлайн), курирана като достъпна платформа за международен диалог между практикуващи творци от цял свят.

Конкретният наслов за дебютното издание на Cooltzine “Пренебрегнати пространства в ТВОЯ град, които те вдъхновяват” привлече 40 участника: от Канада до Русия, през Англия и България. От студенти приложно изкуство, мултимедийни артисти и публикувани автори до професионални и любители фотографи и интригуващи широко профилиращи градски агенти, те създадоха страниците на зина със снимки, илюстрации и колаж.

Българските участници в проекта са: Иво Недялков, Светослав Тодоров, Lili Koss и арт формация Femme Fatale Project, с ядро Мартина Панайотова и Мери Адам. Именно в унисон с международния дух на самата платформа - Cooltsalon, зин изданието Cooltzine ще дебютира с едновременна изложба в три европейски града – Лондон, Белград, София. Тя ще представи творби включени в Cooltzine vol.1, както и допълнителен материал от участниците, невлязъл в печатното издание.

Изложбата ще е “безхартиена” – дигитална проекция, въртяща се целодневно – открива се и приключва в рамките на един ден, 12 май. Премахването на физическия елемент – творбите не присъстват в пространството материално, а само като проекция, с помощта на друг материален обект/техника – е целенасочено излизане от рамките на създадения обект: творбата е част от физическата основа на пространството.

Ключовият фактор е статутът на локациите - домакини – задължително градска точка с активна социално-културна дейност, допринасяща за развитието на квартала/района в който се намира – каквито са партньорите, Leyden Gallery, Лондон, Kvaka 22 Белград и Cush.Bar, София. Часовете на представяне ще са синхронизирани спрямо часовите зони на всяка от локациите: така, в София видео проекцията ще се завърти от 14:00, с официално включване онлайн видео предаване на живо от 20:00 (съответно, 12:00/18:00 за Лондон и 13:00/19:00 за Белград).

Създател, куратор и основно движещо лице на платформата е Оли Гоц (замесена в проекти като Кино на чорчик, София Филм Фест, Водна кула, квАРТал, понастоящем локализирана в Лондон). Партньори в начинанието са галерия Leyden (Лондон), арт пространство Kvaka 22 (Белград) и софийският Cush.Bar (в Дом на киното).

Посетителите са поканени да споделят техните интерпретации на надслова “Пренебрегнати но вдъхновяващи пространства” – споделяйки истории с организаторите, чрез бележки оставени на място или коментари онлайн, на страницата на събитието. Ограничен брой печатни издания на първия Cooltzine ще бъдат налични във всяка една от трите локации – единствен източник на Cooltsalon-ския зин на “хартиен носител”. С изчерпването на печатния тираж, Cooltzine остава наличен като файл за свободно сваляне в рамките на един месец, след което се архивира, давайки живот на нови, последващи колаборации.

 

История

Какво е „зин“

“Зиновете имат дългогодишна история като “площадки” за игра, поле за изразяване и инструмент за разпространение на дадено послание/ концепция/ манифест/ мнение, без редакторска намеса; първоначално политическа тематика/ индивидът срещу държавата, след 1970-80те стават все повече субкултурен елемент отколкото анхархистка методика; запазената марка на НПО-та, колективи и студенти, последните 3-4 години зиновете се радват на втора вълна популярност, като достъпен и лесно реализиран комуникационен “уред” използван (който лесно се адаптира спрямо целта). Съвременните зинове варират от тип фото-книга до прегънат на 8 лист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура