Авансово обявяват превоза на стоки

Фирмите ще трябва да обявяват пред НАП движението на стоки от и за ЕС преди тръгването на камиона.

Целта е да бъдат намалени възможностите за данъчни измами

Променят правилата за фалит

При търговия със страни от ЕС българските фирми предварително ще трябва да декларират пред НАП конкретни данни за превоза на стоки. Още преди тръгването на камиона в НАП ще трябва да получат информация какви стоки и в какво количество се превозват, коя фирма ги изпраща и откъде тръгват, както и коя фирма ще ги получи и къде трябва да пристигнат. Това става ясно от Националната програма за реформи в България, която преди броени дни беше изпратена от Министерството на финансите в Европейската комисия.

Целта на промените е да бъдат ограничени възможностите за данъчни измами във външната търговия. На границите със страните от ЕС няма митнически контрол, затова от НАП искат да имат предварителна информация за планираното движение на камионите.

По този начин ще може да бъдат правени проверки при движението на стоки на рисковите за хазната фирми. Защото в момента има случаи да обявяват износ на стоки, които въобще не напускат страната, а искат връщане на ДДС. Или пък не декларират внос от страни от ЕС и така укриват ДДС.

Ще бъдат предприети и промени в правилата за обявяване на фирма във фалит, за което от години настояват от Европейската комисия. Ще бъдат въведени процедури за опрощаване на дълг.

Така фирми с финансови затруднения ще получават втори шанс да продължат да работят вместо да фалират и кредиторите пак да не получат нищо. Наред с това обаче ще бъдат въведени и правила за ранно предупреждение, че дадена фирма ще изпадне във финансово затруднение, като те ще важат и за малки и средни дружества. Целта е, ако дадена фирма е тръгнала към фалит да не може собственикът да прехвърли активите й на други дружества и за кредиторите да не остане нищо. За малките фирми ще бъдат въведени и ускорени процедури за обявяване във фалит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини