Австрийско лоби в ЕП атакува зимния ни туризъм

Авторът на питането - евродепутатката Карин Каденбах, била вносител на стратегия за развитие на Алпите

Виждала съм Пирин само на снимка, призна Каденбах

Като лобист срещу развитието на зимния туризъм в България се изявила австрийската евродепутатка Карин Каденбах от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Това се говори в Брюксел, след като в сряда Каденбах отправи въпрос за Пирин към министъра на околната среда и водите Нено Димов. Той бе в ЕП, където представи приоритетите на българското европредседателство в екологичната сфера пред Комисията по околна среда.

Според очевидци в залата, евродепутатката е четяла внимателно написания й въпрос, преди да го отправи към Димов. Питането преповтаря манипулациите на българските зелени, които от години спират развитието на зимния туризъм у нас в полза на чуждестранни интереси.

“Виждала съм този парк (Пирин – б.а.) само на снимка, но има широки групи, които са загрижени за бъдещето му”, каза Каденбах. След това изказа тезата на зелените, че след решението на кабинета от 28 декември може да се строи в над 40% от НП “Пирин”.

Проверка на “Труд” показа, че през 2013 г. Карин Каденбах е била вносител на предложение за обща резолюция относно макрорегионална стратегия за Алпите. Документът призовава ЕК да “представи конкретен план за действие за региона с цел преодоляване на структурните ограничения на планинските територии и създаване на подходящи условия за икономически растеж и ефективно социално и териториално сближаване”. Накратко – икономическо развитие на Алпите.

Според колеги на евродепутатката, сред които и българският представител в ЕП Ангел Джамбазки, става дума за защита на интересите на алпийските държави в зимния туризъм. От години фактите показват, че Швейцария и Австрия ще бъдат засегнати, ако нашата страна развие сектора, тъй като цените тук са по-ниски, а обслужването и природните дадености с нищо не отстъпват на алпийските курорти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България