Автономен Jaguar броди в Дубай

Прототип на I-Pace показва напредъка на технологиите за движение без водач

По пътищата на Дубай инженерите на Jaguar тестваха самоуправляващ се прототип I-Pace. Автономният вариант на електрическия автомобил демонстрира най-новите технологии за превозни средства, които се движат без помощта на водач. Прототипът е оборудван с допълнителни радари, камери, датчици и система за разпознаване на светофари. Електронните системи следят трафика по предварително зададенн маршрут и осигуряват автономно потегляне и ускорение до магистрална скорост.

Високите технологии улесняват задачата на водача и в серийния модел I-Pace, който бе избран за кола на годината в света и в Европа. Моделът е разработен като изцяло електрически, с аеродинамичен външен дизайн и вътрешно пространство за петима души и техния багаж. Задвижването 4х4 се осъществява от два електромотора с обща мощност 400 к.с. и въртящ момент 696 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,7 сек.

Литиево-йонна батерия с капацитет 90 киловатчаса гарантира енергия за пробег до 480 км с едно зареждане. Чрез система за бързо зареждане батерията акумулира ток за 100 км пробег само за 15 минути, а за 40 минути се пълни на 80%. Купено е изключително здраво с алуминиева конструкция и идеално разпределение на теглото в съотношение 50:50 между предния и задния мост.

Коментари

Задължително поле