Автономно шофиране при скорост до 60 км/ч

BMW въвежда автоматизирано движение от ниво 3

Става възможно четенето на мейли и гледане на видео зад волана

Нова технология в Серия 7

В новия модел BMW Сепия 7 скоро ще бъде налично ниво 3 на високоавтоматизирано шофиране, което позволява на водачите да свалят ръцете си от волана и временно да отклонят вниманието си от пътя. Името на тази нова функция е BMW Personal Pilot L3. Тя освобождава човека зад волана от задачата да шофира в определени ситуации и контролира скоростта на автомобила, разстоянието до превозното средство отпред и позиционирането на лентата вместо него.

Иновативната технология позволява на шофьорите да пренасочат фокуса си към други дейности в автомобила, когато пътуват със скорост до 60 км/ч по пътища със структурно разделени пътни платна. Благодарение на своите особено усъвършенствани сензори, това е първата система от този вид, която може да се използва и на тъмно. Въвеждането на функционалност от ниво 3 в моделите на BMW Серия 7 ще направи BMW Group първия автомобилен производител, който предлага в функции за шофиране от ниво 2 (при която ръцете могат да бъдат свалени от волана и позиционирани удобно) и от ниво 3.

Електронната система за движение по магистрала BMW Highway Assistant вече предлага изключително иновативна функция за частично автоматизирано шофиране ниво 2 във всички нови модели на BMW Серия 5. Пакетът включва и уникална функция за смяна на лентата под формата на Active Lane Change Assistant с потвърждение с око. Тази функция е предназначена предимно за използване при пътувания на дълги разстояния. При пъуване със скорост до 130 км/ч тази допълнителна функция на асистента за управление и контрол на лентата може да поеме контрол върху скоростта, разстоянието до превозното средство отпред и управлението на автомобила.

Решаващата разлика между ниво 2 и ниво 3 е в това, че при ниво 2 (частично автоматизирано шофиране) отговорността продължава да се носи от водача през цялото време. Всеки път, когато BMW Highway Assistant се използва, водачите трябва да наблюдават какво се случва на пътя и да могат да поемат контрол върху шофирането отново по всяко време. Това се следи непрекъснато с помощта на интелигентна камера за наблюдение.

BMW Personal Pilot L3 за ниво 3 на високоавтоматизирано шофиране в BMW Серия 7 дава възможност на водачите да се концентрират върху вторичните дейности в автомобила, далеч от това, което се случва на пътя. В BMW Серия 7 с активиран BMW Personal Pilot L3 клиентите ще могат да редактират имейли или да се ангажират по-задълбочено в телефонни разговори, докато пътуват със скорост до 60 км/ч. Те могат също да използват цифрови услуги за стрийминг на видео от различни доставчици на централния дисплей по време на пътуване. Това прави новия BMW Personal Pilot L3 идеалното решение за добро използване на времето, прекарано в бавно движещ се трафик или задръствания по време на ежедневните пътувания по магистрала.

Водачът трябва да е в готовност

При шофиране на BMW Серия 7 на дисплея зад волана се появяват подходящи символи, които показват дали BMW Personal Pilot L3 е наличен. Активира се и се деактивира с бутон на волана. Когато функцията се използва, клиентът все още трябва да е готов да поеме отново шофирането по всяко време, когато ситуацията на пътя го изисква. Ако той не реагира на визуалните и звукови сигнали, автомобилът спира контролирано.

Точното позициониране и наблюдение на зоната около автомобила се осъществява с HD картата с актуализиране в реално време, прецизни маршрути и постоянно координация с изключително точно GPS определяне на местоположението и с 360° сензори. HD картата е винаги актуална благодарение на редовните актуализации. Тази функционалност е подкрепена технологично от нов софтуерен стек, мощна изчислителна платформа и 5G връзка с BMW Cloud. Освен камерите, превозните средства с BMW Personal Pilot L3, са оборудвани и с последно поколение ултразвукови сензори и радарни сензори и високочувствителен 3D лидарен сензор за наблюдение на зоната около автомобила и ситуацията на пътя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили