Авторът на „Време разделно” Антон Дончев е новият почетен доктор на ВТУ

„Повече от век, преди решението на европейците, нашите народни будители са приели и провъзгласили правото на достойнство за главна цел на човешкият живот!”, каза в словото си писателят

Авторът на романа „Време разделно” Антон Дончев е новият почетен доктор на Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий". На тържествена церемония писателят получи званието. Тържественото събрание бе посветено на Деня на народните будители.

В словото си академик Дончев отбеляза, че днес съзнанието на всеки от седемте милиарда земляни се е превърнало в кръстопът на двата пътя - на доброто и на злото, на светлината и на мрака, на духовното и на материалното.

"Двете посоки се борят във всяко съзнание и душа, а човешкото съзнание е тясна арена", каза Антон Дончев и допълни, че големият въпрос днес е кой е пътят за спасението на човешката душа.

Според него пътят може да се избере, като се тръгне по стъпките и следите на народните будители, които повече от век преди подписването на Европейската харта за правата на човека са приели и провъзгласили правото на достойнство за главна цел на човешкия живот.

"Народните будители са подписали с кръвта си българското решение за българския път на доброто в светлината на духа", каза Антон Дончев.

Ректорът на университета проф. Христо Бонджолов припомни, че званието се присъжда за приноса на писателя в развитието на българската литература и на българското кино, както и за всестранното му присъствие като човек на духа в българското общество.

Ректорът се обърна към присъстващите с думите, че дни като 1 ноември са важни, защото припомнят най-важната цел - да се съберат парчетата българщина в страната и зад граница.

Гостите на тържеството получиха сборника "Гласовете на Търновград", с текстове от Антон Дончев, свързани с българската история, издаден от Регионалната библиотека "П. Р.Славейков" във Велико Търново.

Зам.-ректорът Димитър Димитров пък прочете думи за писателя от издателя Иван Гранитски. Празникът продължи с връчване на грамотите "Maxima cum laude" на повишените в научна степен и академична длъжност 77 преподаватели от ВТУ . Повишените в научна степен „доктор на науките“ са четирима, в образователна и научна степен „доктор“ – 69, както и един професор и трима доценти.

На тържеството присъстваха областният управител проф. Любомира Попова, членовете на академическия съвет на университета и на университетското настоятелство, председателят на общинския съвет в старата столица Венцислав Спирдонов, зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, представители на институции, студенти и преподаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура