Възможна е тристранна среща между САЩ, Северна и Южна Корея

Израел призна за удар по сирийски ядрен реактор, извършен преди няколко години

На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

Агент Боби – психолог?

Агент Боби пропя. По свой си, агентурен начин. Да припомня на читателите. На 18.ІІ. 2017 г. публикувах във в. „Труд” текст за един от хората, който е донасял за мене до 1989 г. И си е избрал псевдонима Боби. Бих затворил страницата, ако след тази година той си беше затворил устата за „виновното” минало. Но – не! Не спря и след публикацията ми „Агент Боби”. Но тъй като пак си е навлякъл маската на недостигаема анонимност, аз добавям към стопроцентовата си увереност в неговите действия в интернет думичката вероятно.

И така: на 18.ІІ /в деня на публикацията в „Труд”/ в 20,34 ч. в коментар в електронното издание на вестника се появява: „До Йордан Каменов. Приятелю, ти си тежък случай. Първо, обладан си от мания за величие и безпогрешност; второ, изкривена представа, че някой ти мисли злото и крои едва ли не космически планове да ти навреди, а има и още. Добре ще е да посетиш психиатър.” Автор на коментара: „Милко Станев, психолог”.

Прекрасно, но ето защо подозирам, че М. Ст. е новият псевдоним на агент Боби. В България има дружество на психолозите, в което членуват около 400 професионалисти. Сред тях няма Милко Станев. А аматьорът с псевдоним е… Същият! В текста ми, в който се забавлявам с откъси от написаното от агента преди 1989 г., няма подадена информация за психолог. Агент Боби, там има само поводи за размишление за такива като тебе. А размисълът за тях е подвластен на всеки що-годе интелигентен човек, включително и на психолог без псевдоним.

Но не за следващия „коментар” на буден и жаден за участие тълкувател в 22,47 ч. на същия ден. Назовал се е Пешо, съвсем като човек от народа, обичащ двусричните псевдоними като Боби. Многото общо /на първо място, защото се занимават не със същината на текста, а с медико-психологическите особености на автора/ между двата коментара ме карат да мисля за възможното агентурно разделение на лошо /Милко/ и добро /Пешо/ ченге. Пешо започва с потвърждение на „диагнозата”, но с „мекотата” на „добрия”: „Тежък случай, но едва ли чак мания за непогрешимост. Всъщност, аз нищо не разбрах от написаното. Най-малкото отговаря на въпроса, съдържащ се в заглавието. То всичко е така изкусно написано, че нищо да не се разбере. И се клепаше не само пред ДС; не пожелах да си прочета досието. Да им остане за спомен- правил съм само това, от което никога няма да се срамувам. А се разбира много лесно кой те клепа – трети знае само това, което си споделил само с един.”

Пешо, де се буташ, като не се разбрал нищо?! Да бе, не разбрал, а пък: авторът е „тежък случай”; пише неразбираемо, щото нещо… разбирай – и той подозрителен; „ и не се клепаше само пред ДС” – да: и на дружинната; и на класния; и на главния счетоводител, и на майката на Боби; к’во геройство е това да разбереш кой те предава в ДС, то си било в реда на нещата; и т. н. А причината някои хора да не пожелаха да си прочетат досието, заявявам ти, агент Боби, е, защото ги е гнус от мерзостта на близки и познати. И като капак – агентите не могат и да пишат добре, та да си загубиш времето заради едното естетическо преживяване.

Разпознах почерка в „откритията” на „психолога”и заради съдържанието. Обвинението в „мания за величие и безпогрешност” беше пуснато за мене в Литературния музей с квалификацията „грандоман” във времето на „литературно”-доносническите напъни на Агента. Дето се вика, и тук отсъства собствено творчество. И няма нужда да си измислям, че някой ми мисли злото, след като агентите Боби и Искра не само са мислили да ми навредят, а и са го сторили.

А колкото до психиатъра, агенте, ще кажа, че в най-близкото ми роднинско обкръжение има шестима лекари, начело със 101-годишния ми баща професор. И всички те при общуване – лично или с текстовете ми, са ме пращали само при един лекар – при диетолог. Защото наистина съм тежък случай – тежа 130 килограма. И тежък, и тежащ на мястото си в някои неща. А няма да ти казвам, агент Боби, какво си мислеха и къде те пращаха след четенето на текста ми за тебе.

Но баста на новите текстови подвизи, агентурно-психоложки. Щото се убедих, че когато нищо почне да разсъждава за нещо, се получава едното Нищо. А не може да наричам писането на доноси с всякакви псевдоними и агентурни имена другояче освен Нищо. Което не смее да излезе като Нещо. Всъщност не заради отношението му към мене се отнасям към агента Боби с презрително снизхождение. Да допуснем, че съществуват доста хора, дето, гледайки отблизо, не могат да познаят стената от плевня ли е или от небостъргач. Не ти простих, агентино, заради предателството към Яворов. Ти, който по задължение следваше да внушаваш боготрепет към великия поет, не престана да си убеден, че той е убил Лора. /Май доносничеството може и да е непоклатимо душевно състояние./ И още нещо не мога да ти простя – че и сега, както малко преди 1989 г., в своята нахална самонадеяност не усещаш полъха на промените. Но сега изстрадалите хора не се вслушват в екота на Прехода, когато революцията на посредствеността се съпътстваше от вселяващия омраза „благороден” гняв на произвеждащите гръмки и осъдителни думи. Сега хората искат да знаят дали думите идват от личности с истинска и защитима биография. А не от вятърните мелници на случайността, от административна шуро-зетьо-баджанащина, от конюнктурно съчинената биография. Предния път ти казах, че няма да ти дам трети шанс. Сега ще допълня – и времето не ти го дава. То идва. И не е твоето време.

Което беше времето на доносите. На тайните преди 1989 г. На уж разкритите след това, пуснатите на свобода неразкрити. За да се превърнат в напаст българска, изпълнили всякакви лични и обществени пространства. Превърнати от уж средство да разобличиш миналото в средство да получиш светло бъдеще – колективно, партийно и най-вече лично. Всъщност какво е донос? Не е просто написан анонимен текст, в който някой огласява скритата „истина” на друг. Не, доносът е целенасочен клеветнически текст, в който анонимният и позоваващият се на анонимността търси собственото си благополучие от всякакъв вид /кариера, отстраняване или опозоряване на съперник или конкурент, бизнес успех и т. н./ чрез имитация на морал и добронамереност. Драмата на нашия преход е не в това, че не бяха наказани елитите на държавното насилие при тоталитаризма. Главният пропуск беше отсъствието на обществен разговор и достигането до съгласие как и какво морално да запазим и пренесем след изпитанията на Системата. Може би заради неосъщественото възмездие днес нямаме икономика. Но заради пропуснатия духовен съд и пречистване днес няма морал, вяра и съградителна сила. Без които трудно ще осъществим икономика и думите след нея за благополучие – образование, здравеопазване и т. н. Но все пак нещо най-после тръгва в обществото. Дано!

24-the-secret-agent А ти, агент Боби и психоло/ъ/же Станев, ми трябвахте за Главния сюжет – вечния и страшно важен днес. Сюжетът за морала, обществените правила, човешката доблест. А не заменящите ги силажи на Прехода, които дълго дъвкахме. Нищо лично, агент Боби. Ти не ме интересуваш. Но съм винаги нащрек за действията – твоите и на тебеподобните.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.