Агент на ДАНС мамел чужденци

Снимка: Pixabay

Агент на ДАНС отива на съд, след като измамил чужденци и взел от тях пари. Спецзвеното “Анкиропуция” внесе обвинителния акт срещу Евгени Иванов в Софийския градски съд. Разследването започнало след сигнал от ДАНС.

Според прокуратурата Евгени Иванов излъгал в средата на миналата година, че ще окаже съдействие на двама чужденци да получат разрешение за постоянно пребиваване на територията на България. Заблудил, че ще окаже съдействие на друг чужденец за ускоряване на процедурата по получаване на разрешение за продължително пребиваване у нас. Отделно измамил други двама, че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за интервюта в Министерство на правосъдието по техни молби за придобиване на българско гражданство. Така началникът на дирекция “Контраразузнаване” прибрал в джоба си близо 40 000 лева. Част от измамените били руски и украински граждани. Иванов склонил и неизвестен фалшификатор да направи две лични карти, издадени на името на българи в карти на постоянно пребиваващи у нас чужденци.

Държавна тайна

Събрани са и данни, че агентът от ДАНС е разгласил държавна тайна, като предоставил информация на разпитан свидетел за използвани от службата методи на работа, срещу кои лица се използват СРС-та, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност.

В офиса на Иванов бил намерен и незаконен пистолет. Той го придобил от колегата си Петър Спасов през октомври 2015 г. Самият Спасов пък не е притежавал разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие. Затова и той е обвиняем и отива на съд.

Коментари

Задължително поле