Аделина Радева - Класика в журналистиката

Една от най-магичните журналистки в ефира - Аделина Радева, след като направи рейд в Нова телевизия за две години и половина, се върна там, където си тежи - в БНТ. Няма скрити мотиви, няма теории на конспирациите, но съществува една такава аксиома в природата: толкова красива жена не трябва да става в четири сутринта, за какъвто и да е телевизионен блок.

Престоят в „Здравей България” на Нова промени драстично и за добро Ади, както я наричат приятелите. „Телевизора”, както сектантски наричат БНТ стотици деятели на ефира, все още колят агнета на рожденния ден на Иван Славков - Батето, на Свети Хачо, а някои дори на Леда Милева.

Първите дни в Нова Аделина Радева стоеше на екран с лека холограмна сянка на онази хачова школа. Лека-полека влезе в час и разгърна потенциала си. Той е огромен - вагон книги (по Димитри Иванов), опит, чувство за хумор, самоирония, чувственост.

„Всички промени минават през сърцето. За да бъде човек щастлив и с хляба земен, и с хляба небесен, които както знаем трудно стоят на обща трапеза, му е нужно много малко и то е да бъде благодарен. Благодаря на „Нова” за доверието и симпатията, които ми демонстрираха през цялото време. Това приятелство продължава и ще го има. Благодаря и на зрителите, които участват активно в „Здравей, България”, за това, че ми дадоха възможността да водя предаването с най-висок рейтинг в сутрешния ефир. Много е приятно да си тръгваш с такова самочувствие”, каза Ади в последния си ефир.

Рядко са разделите в българския ефир с уважение и любов.
„В лицето на Аделина „Нова” губи изключително качествен колега и ценен приятел”, казаха от ръководството. Хубавото е, че в ефира, на нейно място, сяда едно истинско съкровище - Лора Инджова.

Аделина Радева е класика, най-малкото защото завършва Класическата гимназия в София. Приемат я и „Класическа филология” в СУ, но пътят я води в извора на античността - Атина.
„Там пораснах и станах самостоятелна. Отидох двайсетгодишна. Спечелих стипендия за Гърция и заминах. Една година учих езика в тяхното ИЧС и после се записах в Атинския каподистрийски университет, специалност комуникации и средства за масова информация. Завърших там. Впоследствие започнах работа в телевизията. Прекарах в Гърция 11 години”, разказва тя.
Нейната емоционалност - радост, тъга е следствие на познанието. Ако надникнеш в бездната и тя наднича в теб. Не е от гръцката философия, но авторът на тезата е издънка на елинското наследство.

„Еднакво успешно можеш да си нещастен, независимо дали си българин или грък, когато не си в мир със себе си. Това е най-тежката битка. На която и географска ширина да пътуваш или живееш, с теб се мести целият ти мисловен багаж заедно с проблемите. Това, което пише Никос Диму, има по-скоро общо с историята и големия товар, който един грък носи на плещите си, заради великия цивилизационен принос на предците му и съзнанието, че днес той е далеч от подобна мисия. На Балканите имаме този проблем в различна степен. От една страна, носим тежестта на хилядолетна история, с каквато други европейски държави не могат да се похвалят, искаме да живеем с това самочувствие, но от друга страна, в настоящия момент в международен план не се съобразяват много с нас. Объркването заради контраста между гордостта за това, което си представлявал в миналото, и малкото очаквания към теб и от теб в настоящето, предизвиква особено поведение”, споделя Ади.

Аделина Радева е работила като радиоводещ в ефира на FM+. В периода 2000-2006 е кореспондент на Нова телевизия в Атина. Прави репортажи и за българската секция на Deutsche Welle от гръцката столица. През 2008 г. започва работа в БНТ. Водеща е на централната новинарска емисия от 2011-а насам, на публицистичното предаване за новини, анализи и коментари „Още от деня” (2016-2017) и на сутрешния блок „Денят започва”. Автор е на документални филми за събитията в Гърция за рубриката „В кадър” на дирекция „Информация”, на различни телевизионни студия и извънредни предавания на дирекция „Програма” в БНТ и на поредица от репортажи за новините на БНТ1.

Понякога човек трудно се ориентира колко дирекции, направления, отдели и подотдели има в БНТ. Сега не е ясно на коя структура ще е подчинена Ади, но със сигурност това няма значение, защото ще я гледаме.

Предпочита българското море

Българите като във всичко друго са разделени и на тема почивка. Едни убиват за българското море, а други за гръцкото. И по този показател нещата са неспасяеми за българския характер. Ади, която е живяла много години в Гърция, владее езика по-добре от голяма чат от елините, но си обича нашенското.

„Предпочитам места в България, където има малко хора. Много пъти съм била и в Гърция, защото съм следвала там и познавам добре страната, но на мен много ми харесва миризмата на българско море и водорасли, този спомен от детството ме преследва. Намирам пристан в затънтени кътчета на българското Черноморие, които са останали малко по-спокойни”, разказва тя пред списание „Ева”.

 

Има незаменимо чувство за хумор

Аделина Радева е от хората, които „разбират” живота и общува на сто процента. В днешно време това наистина е умение. Ще оставя другите да оценяват професионалните є качества, но след като в продължение на седем години седяхме един до друг в студиото на „По света и у нас”, познавам отлично това незаменимо чувство за хумор и самоирония, на което искрено се възхищавам. Контактът с нея е неповторим!

Георги Любенов, водещ в БНТ

 

Душата на „Здравей, България

Ади е не просто професионалист, тя е приятел. Рядко в нашите среди може да има такова приятелство, за което истински є благодаря. Щастлив съм, че имахме такава хубава среща. Всеки един ден, в който съм идвал на работа през последните две години и половина, съм идвал с удоволствие, и то заради нея. Качвайки се до четвъртия етаж нейният смях се чуваше навсякъде. Тя беше душата на предаването „Здравей, България”. И наистина много ще ми липсва. Да е здрава и с благодарност за приятелството ни.

Виктор Николаев, водещ в Нова телевизия

 

 

Доказан журналист

Аделина Радева е доказан журналист, автор и водещ на много филми и телевизионни предавания. Всички познаваме работата є, повече от 10 години е била част от БНТ, винаги е демонстрирала професионално отношение и много се радвам, че прие поканата ни отново да се присъедини към екипа. Това е поредна крачка към привличането на стойностни кадри, които вярват в каузата БНТ и са готови да работят за нея.

Емил Кошлуков, генерален директор на БНТ

 

Коментари

Задължително поле